Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Szczepienie, oczkowanie

Szczepienie, oczkowanie

mirela 09:46, 24 lip 2015

Czy ktoś próbował rozmnażać brzozę Doorenbos ? Czytałam, że tylko przez oczkowanie ... oglądałam filmiki ale to chyba wyższa szkoła jazdy ....
Czy ktoś się na tym zna ?
Gardenarium 20:33, 24 lip 2015

Kup w szkółce i nie kombinuj z takim rozmnażaniem, zanim jako amator cokolwiek uzyskasz, brzoza za 20 zł wyrośnie na 4 metry.

Instagram Ogrodowiska
mirela 14:22, 27 lip 2015

Tylko ja ich sporo bym chciała.... mając duży ogród i niewiele kasy niestety czasami jesteśmy zmuszeni do kombinowania .
marcin_stemp... 21:02, 03 sie 2015

Niestety szczepienie to nie taka prosta sprawa. Poza podkładką, zrazami odmiany, którą chcemy zaszczepić trzeba jeszcze mieć odpowiedni nóż do szczepienia i stworzyć odpowiednie warunki, żeby to wszystko się zrosło. A najważniejszą sprawą jest uchwycenie odpowiedniego momentu, w którym szczepienia można dokonać. Teoria w książkach to jedno, a w praktyce okazuje się że trzeba sporo podkładek zmarnować, żeby dobrze to wykonać. Szkółkarze nie raz latami dochodzą do tego, jak i kiedy najlepiej zaszczepić, żeby się dobrze przyjęło. Wierz mi. Jak pisała szefowa. Kup w szkółce. Często można kupić młode szczepy (1 lub 2 letnie) za przyzwoitą cenę. Brzoza szybko rośnie, więc w nie długim czasie będziesz cieszyć się dorodnymi drzewami.
Frezja8 19:35, 31 mar 2016

Witam wszystkich!

Nie jestem stałą bywalczynią na tym forum, ale mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc.

Mam pytanie do osób zamieszkujących w powiecie rawskim. Konkretnie chciał bym się zapytać czy ktoś brał może udział w (wrsztatach w eko-brzozowka)? 9 kwietnia maja odbyć się tam warsztaty z szczepienia i chciała bym się dowiedzieć czy warto się na nie wybrać ?

Pozdrawiam
Karola
Gardenarium 19:39, 31 mar 2016

Nie, nie wiemy nic na ten temat.

Instagram Ogrodowiska
MagdalenaKT 16:52, 16 lis 2017

Proszę powiedzcie laikowi jak to jest z tym wzrostem szczepionych drzew.
W szkółkach w sprzedaży oferowane są drzewa z oznaczeniami Pa...cm. Rozumiem, że oznacza to formę pienną o wysokości pnia ...cm. Czy to oznacza jednak, że miejsce szczepienia jest na tej wysokości? Chyba nie zawsze, skoro brzozy pożyteczne z oznaczeniem Pa60 mają piękną, śnieżnobiałą korę na całej długości pnia.
Czytając forum spotykam porady dla osób obawiających się docelowych gabarytów drzewa by np. kupili drzewo szczepione, to wtedy nie będzie takie duże. Czyli oznacza to, że szczepione drzewo na wysokości pnia np. 180 cm nie urośnie więcej niż te 180 cm+korona? Ale co w przypadku gdy zszp opisuje np. dęba czerwonego, czy platana jako drzewo o szer. odpowiednio do 12m czy 25 m. Czyli korona i tak będzie osiągała te rozmiary (czyli wys. i szer. 12/25 m)? A jeśli nie, to jaki jest maksymalnie rozmiar drzewa typu platan klonolistny czy buk pospolity szczepionych?
Właściwie to baaardzo rzadko spotkałam oznaczenia N (czyli forma naturalna?) w sprzedaży. Chyba tylko raz dla buka pendula.
Marzy mi się duże majestatyczne drzewo na końcu trawnika (dąb, platan, klon czy buk), które za 30-40 lat (mam nadzieję że doczekam) będzie pięknym, dużym soliterem - punktem centralnym całego ogrodu. Skąd jednak mieć pewność, że te "patyczki" z kilkoma listkami wyrastającymi z określonej wysokości takie kiedyś się staną?