Proszę powiedzcie laikowi jak to jest z tym wzrostem szczepionych drzew.
W szkółkach w sprzedaży oferowane są drzewa z oznaczeniami Pa...cm. Rozumiem, że oznacza to formę pienną o wysokości pnia ...cm. Czy to oznacza jednak, że miejsce szczepienia jest na tej wysokości? Chyba nie zawsze, skoro brzozy pożyteczne z oznaczeniem Pa60 mają piękną, śnieżnobiałą korę na całej długości pnia.
Czytając forum spotykam porady dla osób obawiających się docelowych gabarytów drzewa by np. kupili drzewo szczepione, to wtedy nie będzie takie duże. Czyli oznacza to, że szczepione drzewo na wysokości pnia np. 180 cm nie urośnie więcej niż te 180 cm+korona? Ale co w przypadku gdy zszp opisuje np. dęba czerwonego, czy platana jako drzewo o szer. odpowiednio do 12m czy 25 m. Czyli korona i tak będzie osiągała te rozmiary (czyli wys. i szer. 12/25 m)? A jeśli nie, to jaki jest maksymalnie rozmiar drzewa typu platan klonolistny czy buk pospolity szczepionych?
Właściwie to baaardzo rzadko spotkałam oznaczenia N (czyli forma naturalna?) w sprzedaży. Chyba tylko raz dla buka pendula.
Marzy mi się duże majestatyczne drzewo na końcu trawnika (dąb, platan, klon czy buk), które za 30-40 lat (mam nadzieję że doczekam) będzie pięknym, dużym soliterem - punktem centralnym całego ogrodu. Skąd jednak mieć pewność, że te "patyczki" z kilkoma listkami wyrastającymi z określonej wysokości takie kiedyś się staną?