Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 22:04, 17 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Tulipanowiec Fastigiata jest wysoki ale "szczupły". Pięknie przebarwia się jesienią na zielono-żółto-czerwony kolor. No i zawsze może spotkać Cię to szczęście że zakwitnie i wtedy będziesz wiedziała że mu u Ciebie dobrze.

Aniu, drzewa u mnie mają być max. do 10m. EM stwierdził żebym naturalnego piorunochrona nie sadziła bo będzie wesoło a ja burzy się boję więc wysokim dziękuję!
ag_zie 22:06, 17 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Aga ale ten Platan Alpens Globe nie rośnie tak samo jak zwykły platan- roślina wolnorosnąca (karłowa. Sebek to proponował zamiast wiśni umbry

Wiem ale i tak koronę o średnicy 5m może mieć.
ag_zie 22:08, 17 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Dziewczyny widziałyście taką formę Platana
https://pl.pinterest.com/pin/421579215093217437/

Ale czad

O tak to piękne drzewa! Można je fajnie formować a ta kora też fajnie wygląda.
Makao_J 22:09, 17 lut 2016

ag_zie napisał(a)

O tak to piękne drzewa! Można je fajnie formować a ta kora też fajnie wygląda.

Jak pomarszczona strowinka
ag_zie 22:10, 17 lut 2016

kamila66 napisał(a)

Nic nie widzę co pokazujecie z printa po 15 zobaczę
Tego platana poleca również Danusia może jej zapytaj u niej w wątku, czytałam jej wpis, że on bardzo dobrze znosi cięcie nawet gdy się go ogławia. Widziałam także 10 letnie małe drzewo

Czytałam wątek o platanach i tam też piszą że cięcie lubi.
ag_zie 22:15, 17 lut 2016

Znalazłam jeszcze gdzieś że Szefowa poleca Catalpę Nana i ambrowca gum ball.
Muszę poczytać...
Sylvana 22:19, 17 lut 2016

Czytałam w którymś wątku...mądra i doświadczona ogrodniczka napisała....że pod orzechem, brzozą i platanem nic nie urośnie.
Przeglądałam 10 tysięcy zdjęć w necie i zawsze pod platanem jest pusto...ale wcale nie uważam tego za wadę, bo on sam w sobie jest ładny i nie potrzebuje żadnych "dodatków"....ale to moje zdanie...
olga80 22:23, 17 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Czytałam w którymś wątku...mądra i doświadczona ogrodniczka napisała....że pod orzechem, brzozą i platanem nic nie urośnie.
Przeglądałam 10 tysięcy zdjęć w necie i zawsze pod platanem jest pusto...ale wcale nie uważam tego za wadę, bo on sam w sobie jest ładny i nie potrzebuje żadnych "dodatków"....ale to moje zdanie...

potwierdzam, pod orzechem nic nie rośnie moja sąsiadka ma wielkiego orzecha i wszystko co pod nim sadzi umiera
Makao_J 22:28, 17 lut 2016

No to lipa. Ja mam orzecha i pod nim rabatę. Orzech ma 10 lat ale to z tych niskopiennych więc ma 2,5 m.
Jeśli kiedyś przestaną pod nim rosnąć rośliny to prędzej orzech wyleci niż rabata
olga80 22:37, 17 lut 2016

Makao_J napisał(a)
No to lipa. Ja mam orzecha i pod nim rabatę. Orzech ma 10 lat ale to z tych niskopiennych więc ma 2,5 m.
Jeśli kiedyś przestaną pod nim rosnąć rośliny to prędzej orzech wyleci niż rabata

cytat z netu "Orzech jest bardzo łakomy, wyje i wysuszy wszystko a liście w czasie rozkładu wydzielają substancje fenolowe które skutecznie działają jak herbicyd. Mam 2 orzech włoskie i jest to jedyne miejsce gdzie nie toczę nierównej walki z chwastami. Żarłocznośc tych drzew nie ma granic ale za to bardzo przyjemny jest zapach liści orzechów i cudowny cień"