Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

lojalna_ 15:18, 02 mar 2016

W stipie wszystko wydaje sie piekniejsze hahaha
zoja 19:54, 02 mar 2016

ag_zie napisał(a)
kilka dni temu jak było ładnie rozpoczęłam porządki w borówkach - muszę o nie zadbać bo w tamtym sezonie dwie chorowały

Jak się robi porządki w borówkach? moja w zeszłym roku nie miała żadnych owoców, a w poprzednim mnóstwo. Nie wiem czemu? Na razie (jesienią) dokupiłam trzy nowe - do towarzystwa, i tej 'starej' nie ruszałam, ale może powinnam o nią jakoś zadbać?

Piękne zdjęcia robisz
ag_zie 20:43, 02 mar 2016

Notatnik ogrodowy:
Znalezione u Moniki

katel napisał(a)
Skorupki można dawać pod wszystkie wapniolubne np. pod powojniki ale one się długo rozkładają. Podobno dobrze się sprawdzają drobno pokruszone jako bariera dla ślimaków .
Monika jako nawóz naturalny to też fantastycznie sprawdzają się skórki po bananach, koniecznie trzeba je dawać pod róże jeśli masz.
Pryskać powinno się w tym okresie zapobiegawczo na grzyby (miedzianem), szczególnie jeśli w zeszłym roku były jakieś choroby, np. czarna plamistość lub inne grzybowe. Drugi oprysk to przeciwko owadom ssąco-kującym (np. promanal) na przędziorki i inne (niszczy formy embrionalne).
Tylko nie wiem kiedy pryskać bo powinno się to zrobić zanim zaczną się rozwijać listki (u mnie już niektóre zaczynają) ale jednocześnie musi być min. 7 stopni na plusie i bez przymrozków w nocy no i oczywiście sucho .
anna_t 20:45, 02 mar 2016

lojalna_ napisał(a)

święte słowa Jolanto
ag_zie 21:07, 02 mar 2016

labadku napisał(a)

Jak się robi porządki w borówkach? moja w zeszłym roku nie miała żadnych owoców, a w poprzednim mnóstwo. Nie wiem czemu? Na razie (jesienią) dokupiłam trzy nowe - do towarzystwa, i tej 'starej' nie ruszałam, ale może powinnam o nią jakoś zadbać?

Piękne zdjęcia robisz

dzięki

A porządki u mnie to pielenie, wycięcie suchych gałązek, zakwaszenie ziemi wokół nich. jak będzie cieplej to rozsypię im nawóz i to chyba tyle. A i może od grzyba prysnę bo w tamtym sezonie dwie miały takie brązowe liście.
A co do twojej to dobrze że jej towarzystwo dokupiłaś - one się tak zapylają i pewnie dlatego owoców nie miałaś.
ag_zie 21:08, 02 mar 2016

lojalna_ napisał(a)

Ha! Nawet baran!
ag_zie 21:09, 02 mar 2016

paulina_ns napisał(a)

To jest jeszcze nadzieja, ja swoje nasionka zebrałam ok tygodnia temu. Fajnie by było jakby się udało, potrzebuję jej jeszcze trochę.

Daj jej szansę a folią przykryłaś?
ag_zie 21:12, 02 mar 2016

MirellaB napisał(a)

A ja kupiłam owies wielkanocny dla baranka

No to będzie ten baranek w stipie czy tradycyjnie rzeżucha?

Poszaleję! Będą dwa! Jeden do rzezuchy a drugi obok stipy - bo szkoda będzie ją połamać, chyba że do świąt wzmocni się bo teraz taka delikatna...
ag_zie 21:14, 02 mar 2016

Alicja169 napisał(a)
Rozplenicowo, stipowo, werbenowo - wszędzie tylko siewki i podziw dla wzrostu.
A ja bym chciała już to wszystko wysadzić do ogrodu
Niestety u mnie biało i brrrrr

U mnie już śniegu nie ma! Nawet wyszłam dziś z dziećmi na krótki spacerek oj chciałoby się cieplejszych dni!
ag_zie 21:21, 02 mar 2016

Taki to wczoraj prezencik dostałam od eMa

Dziś wypróbowałam w borówkach Fajnie perz wyłazi ale zimno było i jeszcze nie skończyłam