Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

hindsight 08:47, 10 sie 2016

Ja za płotem nie mam czym sypać. Brakuje mi trawy na własne rabaty. I to sporo. Ale stopniowo będę dokładać. U mnie też zielsko okropne, w niektórych miejscach w ogóle nie ruszam, bo nie nadążam z tymi pracami. Największą moją zmorą jest trzcina chyba. Przechodzi pod płotem wielkimi kłączami. Ciężko się wyrywa. Osty też niefajne, a taką trawę rozłogową też mam. Będę używać oprysku na jednoliścienne, zobaczymy...

Ale i tak jest lepiej, niż 2-3 lata temu.
Toszka 10:41, 10 sie 2016

ag_zie napisał(a)
widziałam że sypie za plotem, ja na razie sypię u siebie bo mam trochę wypielone i szkoda żeby znowu zarosło. Może nie wygląda to dobrze ale mi na razie odpowiada bo jeszcze mam mało roślin i coś ciągle dosadzam. Moją największą zarazą która lezie od sąsiada to taka wredna trawisko....skubana liście ostre i ciężko je wyrwać a lezie rozłogami na głębokość szpadla a nawet głębiej..... I jak z tym walczyć..... Coraz bliżej mi do zastosowania herbicydu ..........

Opryskaj na jednoliścienne. Oprysk trzeba powtarzać, bo kłącza perzu bez problemu przezywają min. 6 miesięcy. Cierpliwość i systematyczność przyniosą efekty. Druga wskazówka - perz nie lubi koszenia.
hindsight 21:36, 10 sie 2016

A co na trzcinę? Czy tylko glifosat?
ag_zie 14:19, 11 sie 2016

Toszka napisał(a)

Opryskaj na jednoliścienne. Oprysk trzeba powtarzać, bo kłącza perzu bez problemu przezywają min. 6 miesięcy. Cierpliwość i systematyczność przyniosą efekty. Druga wskazówka - perz nie lubi koszenia.
Toszko, ta trawa to nie perz niestety. Liście ma sztywne i ostre, kwitnie i teraz ma takie wiechy jasne. Muszę ukopać tego i zdjęcie zrobię to mi powiesz czy taki oprysk na jednoliścienne coś pomoże.
ag_zie 14:22, 11 sie 2016

hindsight napisał(a)
Ja za płotem nie mam czym sypać. Brakuje mi trawy na własne rabaty. I to sporo. Ale stopniowo będę dokładać. U mnie też zielsko okropne, w niektórych miejscach w ogóle nie ruszam, bo nie nadążam z tymi pracami. Największą moją zmorą jest trzcina chyba. Przechodzi pod płotem wielkimi kłączami. Ciężko się wyrywa. Osty też niefajne, a taką trawę rozłogową też mam. Będę używać oprysku na jednoliścienne, zobaczymy...

Ale i tak jest lepiej, niż 2-3 lata temu.
szkoda że takie zmory nas męczą....
A może i u mnie to trzcina....
hindsight 17:49, 11 sie 2016

Trzcina jest wysoka. Kłącza ma nawet z cm grubości, kremowe. Zazwyczaj głębiej, niż głębokość szpadla, bo jak kopię, to ciężko doryć się do tego. My raz wykopaliśmy takie ze 2 m długości, moje dziewczyny zrobiły sobie z tego skakankę

Jeszcze mam taką turzycę błotną, ta ma ciemne kłącza i jest duuużo niższa, mniej więcej jak perz. Rozłogi też idą niewiele głębiej, niż perz.

Ja to perz nawet lubię, dość łatwo go osłabić.
Toszka 18:03, 11 sie 2016

łąkowet
zerknij czy coś podobnego znajdziesz
ag_zie 18:17, 12 sie 2016

Toszko niestety nie znalazłam tej "mojej" rośliny
ag_zie 18:19, 12 sie 2016

A tak ona wygląda

Liście mają około 1m a kwiaty 1,6m
ag_zie 18:24, 12 sie 2016

hindsight napisał(a)
Trzcina jest wysoka. Kłącza ma nawet z cm grubości, kremowe. Zazwyczaj głębiej, niż głębokość szpadla, bo jak kopię, to ciężko doryć się do tego. My raz wykopaliśmy takie ze 2 m długości, moje dziewczyny zrobiły sobie z tego skakankę

Jeszcze mam taką turzycę błotną, ta ma ciemne kłącza i jest duuużo niższa, mniej więcej jak perz. Rozłogi też idą niewiele głębiej, niż perz.

Ja to perz nawet lubię, dość łatwo go osłabić.
no to u mnie ani jedna ani druga roślinanie jest ttą Twoją - ot taką zagadkę mam
Ja też bardziej perz lubię od tego cuda ...