Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 22:37, 08 sie 2016

Ku pamięci rabata Edyty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1034#post_5

lindsay80 napisał(a)

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

A teraz jest taka
lindsay80 napisał(a)

ag_zie 23:21, 08 sie 2016

Dot. Borówek

Toszka napisał(a)

Siarkę daje się na etapie szykowana dołka. Ona reaguje w kontakcie z glebą. Jesli borówka już rosnie to kiepska sprawa, bo borówka nie znosi grzebania w korzeniach. Pod tym względem bardzo wrażliwa jest. Pozostaje kawa, zakwas. Ew. wczesną wiosną nieekologicznie siarczan amonu.
anbu 07:32, 09 sie 2016

ag_zie napisał(a)
Oj wstydzę się! Aniu ale bardziej mi wstyd że borówek nie widzę bo takie zielcho mam. I koper miałam jeszcze wysiać... Więc front robót przeniósł się w inne miejsce a i roślinki które dostałam od dziewczyn wsadziłam (część) tymczasowo ... Dzieje się ale trochę tu trochę tam....

Aguś ja tez mam zielsko i ciągle z nim walczę. W jednym miejscu skończymy a trzeba już w następnym zaczynać
kasja83 07:55, 09 sie 2016

anbu napisał(a)

Aguś ja tez mam zielsko i ciągle z nim walczę. W jednym miejscu skończymy a trzeba już w następnym zaczynać

Wszędzie tak samo...ja dopiero co wyplewiłam wokół tarasu i znów to samo-dopóki czegokolwiek tam nie wsadzę-będzie ciężko.
JoannaDe 10:34, 09 sie 2016

Dziewuszki, u mnie to samo ale pocieszam się tym co Toszka napisała : ze 2-3 lata systematycznej walki i będzie lepie.
ag_zie 14:13, 09 sie 2016

anbu napisał(a)

ciężki żywot ogrodnika....
ag_zie 14:17, 09 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Wszędzie tak samo...ja dopiero co wyplewiłam wokół tarasu i znów to samo-dopóki czegokolwiek tam nie wsadzę-będzie ciężko.
syp skoszoną trawą - ja tak robię i jest mniej chwastów
ag_zie 14:20, 09 sie 2016

JoannaDe napisał(a)
Dziewuszki, u mnie to samo ale pocieszam się tym co Toszka napisała : ze 2-3 lata systematycznej walki i będzie lepie.
Też to czytałam i do serca wzięłam tylko trzeba mieć jakiś żywopłot szczelny bo nasiona i tak przylecą...:/ u mnie tuje jeszcze małe więc dłużej się zejdzie...
JoannaDe 14:48, 09 sie 2016

U mnie tez na około wygwizdowo. Z jednej strony zywoplot który na wiosnę ścięłam na 30 cm, z drugiej dopiero będę sadzić tuje. Wiec łączę się w bólu

Ja tez zaczęłam sypać skoszona trawę za plot. Lindsay80 pisała u siebie ze pomaga. Nawet fote pokazywała.
ag_zie 15:49, 09 sie 2016

JoannaDe napisał(a)
U mnie tez na około wygwizdowo. Z jednej strony zywoplot który na wiosnę ścięłam na 30 cm, z drugiej dopiero będę sadzić tuje. Wiec łączę się w bólu

Ja tez zaczęłam sypać skoszona trawę za plot. Lindsay80 pisała u siebie ze pomaga. Nawet fote pokazywała.
widziałam że sypie za plotem, ja na razie sypię u siebie bo mam trochę wypielone i szkoda żeby znowu zarosło. Może nie wygląda to dobrze ale mi na razie odpowiada bo jeszcze mam mało roślin i coś ciągle dosadzam. Moją największą zarazą która lezie od sąsiada to taka wredna trawisko....skubana liście ostre i ciężko je wyrwać a lezie rozłogami na głębokość szpadla a nawet głębiej..... I jak z tym walczyć..... Coraz bliżej mi do zastosowania herbicydu ..........