Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małe ciche...

Małe ciche...

kaktusowe 21:02, 27 sie 2015

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Marzy mi się ogród z prawdziwego zdarzenia. Wszystkie na tym forum są tak piękne, że aż boli jak na swoją trawkę patrzę. Wiem, że nie da się mieć pięknie od razu, ale trzeba od czegoś zacząć, a ja mam wrażenie że wszystko co nasadzam jest za małe na mój obszar działań. A mam 13 arów do zagospodarowania. W moim "ogrodzie" nie ma kolorów, a przecież jest szczyt sezonu! wszystko powinno kwitnąć, a u mnie jedynie oleandry w donicach, surfinie i pelargonie, możecie polecić jakieś letnie kompozycje?

Myślę, patrzę, notuję i szukam pomocy i pomysłów.
Tak wygląda teraz:

pole do zagospodarowania

wrzosowisko rośnie od jakiś 2-3 tygodni, dowiedziałam się już, że folia to zły pomysł i chyba faktycznie z niej zrezygnuję.
Skula 21:11, 27 sie 2015

kaktusowe napisał(a)

wrzosowisko rośnie od jakiś 2-3 tygodni, dowiedziałam się już, że folia to zły pomysł i chyba faktycznie z niej zrezygnuję.

witaj serdecznie
piękne pole....do popisu !
coś wspaniałego można stworzyć , tylko moim zdaniem bez planu się nie obejdzie
trzeba dobrze się przygotować , narysować , wybrać rośliny , podzielić na etapy i od wiosny realizować
chociaż nasadzenia jakiegoś tła czy szkieletu rabat można już jesienią sadzić

a "szmatę" wywal -wyściółkuj rabatę korą na kilka cm i chwasty nie będą rosły i wrzosy będą Ci wdzięczne

pozdrawiam i będę wpadał
kaktusowe 21:20, 27 sie 2015

Skula chyba czytasz w moich myślach . Projektuję, rysuję, rozmyślam, załamuję się, za chwilę jestem gotowa do działania - no jak to kobieta
tak póki co wyglądają moje projekty.

Po prawej stronie (na zdjęciu w zacienionym miejscu) chciałabym zrobić różaną rabatę. Mam tam posadzone przy pergoli 3 róże pnące z powojnikami, hortensję i dwa winogrona pomiędzy którymi ma być pergola z ławeczką w środku. W ciągu dnia jest tam wystarczająco dużo słońca,
Z kolei po prawej stronie, w rogu działki, chciałam zrobić rabatę z żurawkami albo sezonowe cebulki tulipanów i innych wiosennych kwiatów
22:08, 27 sie 2015
witaj

tak nie projektuj...to nie ma sensu.

rzut z góry zrób i wtedy rysuj rabaty,,,,potem wysokie drzewa ...krzewy ..itp

poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/tag/projektowanie-ogrodu

i inne tematyczne działy. nie rob nic na szybko, określ dokładnie czego chcesz...albo czego niechcesz

matka-szmatka - to już wiesz...nie teges!
kaktusowe 22:29, 27 sie 2015

kurcze no, kto by przypuszczał, że szmatka tak będzie razić w oczy? dzięki eee_tam za linka, a raczej lekturę na noc
ewsyg 22:34, 27 sie 2015

O tej porze roku ładnie ogród zdobią jeżówki
Pozdrawiam Ewa
kaktusowe 21:50, 28 sie 2015

Ewsyg, wiem wiem, jeżówki mam piękne, ale bez podlewania już dawno nic by z nich nie było, deszczu u nas nie było od połowy lipca
Toszka 08:13, 29 sie 2015

wytycz szersze rabaty, ok 2-3m.
kaktusowe 12:11, 29 sie 2015

Czy ktoś z Was pomoże mi nazwać takie moje znalezisko? rozsiało mi się to samo, ma piękne małe kwiatuszki i w sumie rośnie wszędzie i nie potrzebuje człowieczej ręki

Znalazłam jeszcze takie małe dziwne drzewko, ale wierzyć mi się nie chce że to Lagerstroemia India. Jakieś 4 lata temu wysiałam nasionka i wyszły mi 3 małe sadzonki, posadziłam w ogrodzie i dawno o nich zapomniałam, bo w między czasie robiliśmy porządki na ogrodzie, jeździły tu traktory, pług, brony talerzowe i nawet mi przez myśl nie przeszło że coś z moich nasadzeń mogło się uchować, a tu tadam! ale czy ktoś może to potwierdzić?

Gardenarium 21:47, 31 sie 2015

Pierwsze - portulaka - roślina jednoroczna.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies