Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nie chodzi o PRZEDogródek ale o PRZYogródek

Nie chodzi o PRZEDogródek ale o PRZYogródek

grygooor 13:55, 20 wrz 2015

Witajcie

tak jak w temacie proszę o pomoc w zaaranżowaniu rabatki przylegającej do warzywnika.

Po lewej stronie zaczyna się warzywnik. Rabata aktualnie jest w trakcie powiększania, choć u mnie na rabatach dominuje falista linia, tu mając na względzie to, że warzywnik jest w kształcie prostokąta, zrezygnowałam z nadmiaru owali. Obecnie jestem też w trakcie wysadzania widocznych na zdjęciu pęcherznic, i karagany, która nigdy mi nie zakwitła.

Jako tło zamierzam posadzić jałowca blue arrow - wiem, że nie jest tu polecany, ale już go mam, u mnie rośnie dość bezproblemowo i za waszymi radami muszę uporządkować mój żywopłot.
mam oczywiście masę pojedynczych roślin, które chciałabym zagospodarować ale nie mam pomysłu jak połączyć warzywnik z pomidorami i truskawkami z jakąś roslinnością. czy to powinno być jakieś przejście łagodne - tzn. przez wiejskie rośliny, np. łubiny, bzy czy piwonie (które też mam) czy może niekoniecznie? Myślałam tez aby dosadzić jeszcze dwie wierzby, przed nimi jakieś niższe piętro np. hortensje lub piwonie a przed nimi żurawki, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę poradźcie coś. A i jeszcze - rabata jest od południowo-wschodniej strony - generalnie przez większość dnia porządnie nasłoneczniona.
paulina_ns 14:04, 20 wrz 2015

A może hortensje Limelight one fajnie sobie radzą na słońcu, jak chcesz jakieś większe Drzewko może pissardii? Szczepione na pniu, do tego mogłabyś zrobić obwódkę z żurawek ( koniecznie bordowych) dodać trawki, iglaki i myślę że byłoby ładnie
Gardenarium 14:07, 20 wrz 2015

Błagam, nie rób takich długich tytułów wątku

Instagram Ogrodowiska
grygooor 14:17, 20 wrz 2015

Oczywiście Danusiu dostosuję się Ale jak już zajrzałaś to może też coś podpowiesz, patrząc na sprawę swoim fachowym okiem
Tess 17:33, 21 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)
Błagam, nie rób takich długich tytułów wątku

Danusiu, uśmiałam się, bo przypomniał mi się pierwotny tytuł mojego wątku Był długaśny
grygooor 20:34, 27 wrz 2015

U mnie praca wre. Wysadziłam pęcherznice, uporządkowałam jałowce, a w pobliżu wierzby nasadziłam piwonii. Bardzo je lubię, a dodatkowo to jedne z niewielu roślin, które miałam w więcej niż jednym egzemplarzu

Niestety nie wiem co dalej, faktycznie zaczęłam myśleć o hortensjch, trawach i żurawkach, jednak tam przez większość dnia jest słońce nie wiem czy ich nie spali.
Co jeszcze mogłoby się tam znaleźć?
Gardenarium 08:50, 28 wrz 2015

Coś co będzie bordowe, kulki z berberysu Bagatelle, masz zbyt sino na tej rabacie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:56, 28 wrz 2015

Ponieważ jałowce są sine, na pniu powinna być żółta trzmielina, obok pod nią druga formowana w kulę lub duża kąpa posadzonych kilka szt w jednym miejscu.

Co by i nie mówić z tłem z jałowców co by się nie zrobiło będzie kiepściuchnoooo ot co.

Instagram Ogrodowiska
grygooor 12:16, 28 wrz 2015

Dziękuję Danusiu za każdą podpowiedź. Dołożę starań żeby jednak te jałowce swą sinością nie zdominowały rabaty.