Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród od podstaw proszę o pomoc

Ogród od podstaw proszę o pomoc

ewalula 13:22, 19 paź 2015

Witam Was wszystkich serdecznie jestem zupełnie nowym ogrodnikiem który spędził całe życie mieszkając w mieszkaniu w bloku. Ponad rok temu kupiliśmy dom w Szkocji i moim marzeniem jest mieć piękny ogród jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Poprzedni właściciele mieli swój pomysł z mnóstwem drzew które nam się nie podobały i postanowiliśmy je wyciąć ( ciagle jesteśmy w trakcie). Mam do Was pytanie o jakiekolwiek wskazówki co zrobić i jak oraz przede wszystkim co możemy zrobić już teraz a z czym musimy poczekać do wiosny. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
Poniżej załączam zdjęcia stanu aktualnego
Dziękuje
Dominika11 13:25, 19 paź 2015

Widzę, że się udało Witaj serdecznie
ewalula 13:48, 19 paź 2015

Tak udało się teraz tylko muszę czekać na czyjaś dobra wole i pomysły
Dominika11 13:51, 19 paź 2015

pomysły muszą być twoje, my możemy coś doradzić hmmm ktos mi tak kiedyś napisał
Gardenarium 15:52, 19 paź 2015

Tutaj aż się prosi o zasłonięcie tego brzydkiego płotu. Domy naprzeciw zasłonić wysokimi drzewami na pniu, pieniek nad płot, wtedy na dole masz jeszcze miejsce na posadzenie czegoś (hortensji bukietowych?). Po prawej poszerz rabatę i posadź szczelny, równy zywopłot z iglastych, cięty mocno.

Instagram Ogrodowiska
Marga 16:33, 19 paź 2015

Witaj Ewalula
Widzę, że Szefowa już Ci projekt "machnęła" Masz szczęście, teraz tylko poszukać odpowiednich roślin. Może cis na żywopłot cięty?
Z której części Szkocji jesteś?
W Szkocji jest super klimat dla roślinek. Nie ma ani mrozów w zimie, ani upałów w lecie
Pozdrawiam
Dominika11 19:03, 19 paź 2015

Rady samej szefowej - bezcenne bardzo fajna kombinacja teraz tylko dobrać roślinki, które lubisz, masz jakieś faworyt i będzie git
ewalula 19:22, 19 paź 2015

Dziękuje bardzo za pomysł będę szukać roślin żeby zrealizować i na pewno pokaże jak będzie powstawać.
Mam tylko jeszcze pytanie co do drugiej części ogrodu dzisiaj z mężem wykopaliśmy dwa ogromne pnie w rogu chciałabym tez wyrzucić te kamienie i zastąpić je trawa. Jak myślicie?? Poza tym chce tez przesunąć ta budę w lewy górny róg przez co zyskam dużo miejsca. To oczywiście tylko pomysły co sądzicie?
Jesteśmy z Edinburgha
ewalula 19:24, 19 paź 2015

Jutro pojadę do sklepów ogrodniczych i spróbuje znaleść te rośliny o których piszecie bo i cały czas oglądam wasze ogrody żeby zobaczyć czym się inspirować. Przez to ze nie mam żadnego doświadczenia nie będzie łatwo ale już mam projekt
Dziękuje
Marga 22:40, 19 paź 2015

Z Edinburgha! Znam to miasto Strasznie jestem ciekawa z której dzielnicy Jeśli możesz zdradzić to może być na priw.
Domek i ja bym przesunęła, ale czy tam posiać trawę czy zrobić coś innego, to nic mi do głowy nie przychodzi a tym momencie. Na forum i pintrescie pojawiają się czasami fajne inspiracje małych ogródków. Na pewno coś Ci fajnego wpadnie w oko
Też nie mam doświadczenia i też mam juz projekt, tylko u mnie inne gabaryty Na pewno dasz radę....tylko zacząć trzeba.
Pozdrawiam i będę zaglądać