Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 10:45, 04 mar 2016

Kasya napisał(a)

Jak to soliter ? Zrozumiałam ze ma być kilka szt

ma być kilka sztuk, napisałam tylko takie stwierdzenie ze long trunk bardziej pasuje na soltier jak u madżenki niz do zagajnika
oj Kacho Ty
ivo 10:47, 04 mar 2016

Aniu a z czego planujesz ścieżki i ten placyk robić chodzi mi o nawierzchnie
Kasya 10:51, 04 mar 2016

anna_t napisał(a)

ma być kilka sztuk, napisałam tylko takie stwierdzenie ze long trunk bardziej pasuje na soltier jak u madżenki niz do zagajnika
oj Kacho Ty

a no to dobrze, wybierz pozyteczną tylko inną

http://www.encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?str=4
anna_t 10:55, 04 mar 2016

AgataP napisał(a)

Ania już zdecydowałaś się na tą rabatę? W necie chodzą projekty z trawami i można sobie wykorzystać bez problemu? Ja w przyszłym roku będę planować nasadzenia, obszar to jakieś 50 metrów
A nie myślałaś o murkach oporowych z granitu przy tej skarpie lub donicach by zniwelować spadek? Widziałam ostatnio wykonanie tu na Ogrodowisku, piękna robota.

to chyba o różankę chodziło..
kupilam już roże na tą różankę a w plecy myślę dać trzcinnika kf na zmianę z lo na obeliskach x3
tak dokładnie to niewiem gdzie konkretne róże posadzę, jak je dostanę to będziemy dumać
byliny i trawy raczej z własnych wysiewów bo mi się spodobało
murki juz mi tu parę osób polecało, ale jakoś tak nie mogę sie do tego przemoc.jak nam robili taras i kostkę to mowilam ze chce te murki, ale tak sie robota przeciągnęła że wszyscy zapomnieli i brukarze skończyli u nas....... i teraz niewiem czy tak na same murki by chciał, on ze zduńskiej jeździł..niewiem
anna_t 11:05, 04 mar 2016

AgataP napisał(a)
A teraz o reszcie, nie wiem Aniu już co z której strony chcesz.
Po lewej patrząc na rysunek chcesz różyczki na obeliskach i co w plecach?
Po prawej dumasz nad czymś?
Na wprost chcesz brzózki? Na tle serbów? Ja bym brała doorenbosy bo są piękne. Brzozę możesz ciąć, ja mam formowane na parasolki i nic im nie dolega Pod nimi tak jak planowałaś derenie, będę łądnie wygladać z czerwonymi gałązkami. Poza tym nie będą Cię razić listki jesienią gdy spadną pod krzaczki. Na wypięlęgnowanych bukszpanach drażniłoby Cię pewnie nieustannie jesienią Potem możesz sobie dosadzać na tą rabatę to co Ci się spodoba.
Najważniejsze są ramy ogrodu

Rabaty ja bym wyprostowałam. Ulga w koszeniu, robisz tylko kancik i jedziesz kosiarką. Ale to ja, a Ty zrobisz jak Ci się spodoba

a gdzie mają być graby fastigiata? z różyczkami?

Agata

na dole wokół tarasu będą róże, po lewo moja różanka w plecach z lo na obeliskach i chyba trzcinnikami kf. po prawo skarpy obsadzone the fairy i swany.
na środku widać dwie rabaty srodkowe z kólkami, tam myslałam obeliski z lo w lawendzie
potem są rabaty boczne jeszcze bez konkretnego planu na nasadzenia i w nich po dwa drzewa. ja bym chciała dać na obi szpalery hortensji i w nogach pokombinować ale dziewczyny pewnie słusznie mi tu radzą że bedzie nudno..
i dalej dwie rabaty po bokach altany, na ktorejs z nich myslałam o zagajniku brzozowym właśnie z tymi dereniami itd na tle serbów tak jak piszesz
plan na graby jest na froncie, nie widac go na rysunku
anna_t 11:07, 04 mar 2016

ZielonaKasia napisał(a)
Wycieczka do Rogowa, to już tylko 4 km od mojej pustej działki Dziewczyny, zostawcie sobie coś na jesień to mnie odwiedzicie, bo teraz to lipa. Powodzenia w nasadzeniach

jak masz pustą działkę to podlecimy się poopalać, zimne piwko tylko zapewnij
edit: latem ofkors
anna_t 11:08, 04 mar 2016

ivo napisał(a)

Aniu u mnie będą doorenbosy 12 metrów to trochę blisko domu ale ja się nie znam niestety.

pieknie będziesz mieć a jak zrobisz sobie pod nimi taka plazę jak Ci wstawiałam to normalnie bilety do ogrodu będziesz sprzedawać
anna_t 11:10, 04 mar 2016

Luteczka napisał(a)
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.

witaj Ewa
oj pomysłów to u mnie dostatek...głowa mi już pęka a tu jeszcze zdecydować sie na coś trzeba
anna_t 11:17, 04 mar 2016

jankosia napisał(a)
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz

czyli co drzewa przy domu-no stres? ok!
zagajnik z brzozami to jedno a brzoza przy tarasie to drugie
przy tarasie juz ustaliłyśmy ze najlepsze brzozy bo ażurowy cień dają, wymieniałam parę takich rosnących do 5m ale dobrze piszesz ze za niskie to i tak nie zacienią bo słońce wysoko.
w między czasie doszła do naszego forum jeszcze Agata ktora podrzuciła mi pomysł na pergotenty czy cos takiego i temat zacienienia tarasu wrocił więc narazie o brzozach przy tarasie nie myślę jak jednak bedę go zacieniać w sposób nazwijmy to naturalny to będą to brzozy, najlepiej wielopniowe
anna_t 11:19, 04 mar 2016

ivo napisał(a)
Aniu a z czego planujesz ścieżki i ten placyk robić chodzi mi o nawierzchnie

ścieżki jak u malkul, płyty w trawie
a placyk płyty chodnikowe w szachownicę ze żwirkiem
u mnie placyk 5x5 bo taki żagiel kupiłam