Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jankosia 09:07, 04 maj 2016

Namieszam uwaga ... W dziurę między oknami wrzuciłabym tą jabłonkę royality co kupiłaś ostatnio albo coś zielonego, ale kolumnowego- buka, graba, topolę, wszystko jedno. Resztę roślin bym stamtąd wyrzuciła. Najwyżej zostawiłabym ten żywopłocik z berberysa kolumnowego. Tylko on ma inną zieleń, dużo bardziej drażniącą niż to sobie narysowałaś to.może weź inną kredkę I na całym tym pasie dałabym molinie trzcinowate. Na wiosnę pusto? Zawsze możesz nasadzić czosnków - przynajmniej nic ich nie żre. Za to efekt byłby "wow". Masz nowoczesny domek, idź tym tropem
Filemon24 09:27, 04 maj 2016

też miałam pisać o czosnkach super by tu pasowały
anna_t 09:27, 04 maj 2016

Kasya napisał(a)

carex palmowy ? ciemiernik ?

o no własnie wszystko tylko nie cebule
anna_t 09:30, 04 maj 2016

jankosia napisał(a)
Namieszam uwaga ... W dziurę między oknami wrzuciłabym tą jabłonkę royality co kupiłaś ostatnio albo coś zielonego, ale kolumnowego- buka, graba, topolę, wszystko jedno. Resztę roślin bym stamtąd wyrzuciła. Najwyżej zostawiłabym ten żywopłocik z berberysa kolumnowego. Tylko on ma inną zieleń, dużo bardziej drażniącą niż to sobie narysowałaś to.może weź inną kredkę I na całym tym pasie dałabym molinie trzcinowate. Na wiosnę pusto? Zawsze możesz nasadzić czosnków - przynajmniej nic ich nie żre. Za to efekt byłby "wow". Masz nowoczesny domek, idź tym tropem

fajnie Monia ze mi pomagasz
to jesli juz to ten grab kolumnowy.a dać skarpete z bukszpanu czy juz wtedy nie?
żywopłocik po całosci pod scianą a przed te molinie?
czosnków nie musze wykopywac co roku czy coś?
anna_t 09:34, 04 maj 2016

Filemon24 napisał(a)
też miałam pisać o czosnkach super by tu pasowały

ale teraz doczytałam że one słońce lubia a ja tam slońce moze 4h mam
jankosia 09:35, 04 maj 2016

Nie no, za moliniami. Trzęślice przebarwiają się na żółto a ten berberys? Bo nie wiem. Pamiętam że gadałyście o tym ale nie słuchałam Czosnki co parę lat tylko żeby sobie podzielić. U mnie są ze względu na nornice właśnie. Te dziady nie ruszają u mnie czosnków, narcyzów, szafirków i śniedków tych zwykłych małych - nie pamiętam nazwy. Za to niechbym tylko posadziła tulipana I liatry strasznie im smakują ale to nic bo one się sieją jak głupie więc nigdy nie zeżrą wszystkiego
Filemon24 10:00, 04 maj 2016

mam trzech strażników i pogromców nornic hehe i wszystko sadzę prosto do gruntu ani jeden tulipan nie został zjedzony
nie ma to jak łowne koty
a przypadkiem berberysy nie powinny być sadzone na słońcu?
to może obwódka z trzmieliny? zobacz w necie piękne są takie obwódki
Filemon24 10:03, 04 maj 2016

albo dosadzić limonkowych żurawek
tak u mnie wyglądają i też rosną w cieniu ( zdjęcie z dzisiejszego dnia)
ren133 10:13, 04 maj 2016

AgataP napisał(a)
Ania i ja będę sadzić berberysy, jestem nimi zauroczona i wiem gdzie się u mnie znajdą. Jeśli chciałabyś wprowadzić je do swojego ogrodu może taka propozycja przypadnie Ci do gustu

Pytanie tylko co przed berberysem, a admiration... przydałoby się coś zielonego jesienią Chyba że zależy Ci na mocnym akcencie to może podwójnie berberys jak u Jagody Tylko prowadzić je potem na dwóch różnych wysokościach.
Obok na oknie tarasowym hortki i rozplenice.
Nie wiem tez jaką masz odległość między oknami by wcisnąć tam drzewka

Aniu
Chciałaś tam coś zimozielonego ... to może jednak zamiast berberysów żywopłocik ? cisowy Może coś a la nawigatorki w elkę? i może tak minimalistycznie wystarczy? Jaką jest szerokość tej rabaty? Dwa drzewa przed oknem tarasowym (ale tak bliżej tarasu) ... tylko amonagawa nie ma bordowych liści ... bo pasowałyby te bordowe żurawki też w elkę.
Jeśli żywopłot za mało? to można dodać jasnego carexa? nawiązywałby chyba do koloru liści amonagawy?
Hortki przeniosłabym w inne miejsce (wg mnie można przesadzać teraz)
Przy amonagawie może być rozrzucona kosodrzewina
Jeszcze żeby rozweselić wiosną między cisami a carexami można dać różowe tulipany (żeby korespondowały z amonagawą)
I jest zimozielono i kolorowo i chyba mało obsługowo
lindsay80 10:52, 04 maj 2016

Mi się erecta bardzo podoba, ale czy on się dobrze wybarwi, jak słońce jest tam krótko?
Zapytaj Jagodę jeśli dalej bierzesz go pod uwagę.