Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 17:22, 04 maj 2016

troszke dzisiaj podziałałam
wymieszałam ziemie z kompostem na różance i skarpach, od razu inaczej to wyglada bo tak to ziemia jak piach była
było
jest
Kasya 17:37, 04 maj 2016

a co jeszcze czeka na posadzenie ?
anna_t 17:45, 04 maj 2016

jankosia napisał(a)
Nie no, za moliniami. Trzęślice przebarwiają się na żółto a ten berberys? Bo nie wiem. Pamiętam że gadałyście o tym ale nie słuchałam Czosnki co parę lat tylko żeby sobie podzielić. U mnie są ze względu na nornice właśnie. Te dziady nie ruszają u mnie czosnków, narcyzów, szafirków i śniedków tych zwykłych małych - nie pamiętam nazwy. Za to niechbym tylko posadziła tulipana I liatry strasznie im smakują ale to nic bo one się sieją jak głupie więc nigdy nie zeżrą wszystkiego

liatry planuje na różance, mam nadzieję ze nie przejda pod palisadami..
to jak spotkam to czosnki nabędę
erecta się przebarwia chyba na pomaranczowo-czerwono
anna_t 17:46, 04 maj 2016

Filemon24 napisał(a)
mam trzech strażników i pogromców nornic hehe i wszystko sadzę prosto do gruntu ani jeden tulipan nie został zjedzony
nie ma to jak łowne koty
a przypadkiem berberysy nie powinny być sadzone na słońcu?
to może obwódka z trzmieliny? zobacz w necie piękne są takie obwódki

ale gdzie ta obwodka pod scianą czy po całości?
anna_t 17:46, 04 maj 2016

Filemon24 napisał(a)
albo dosadzić limonkowych żurawek
tak u mnie wyglądają i też rosną w cieniu ( zdjęcie z dzisiejszego dnia)

limonkowe zurawki chce miec, bardzo mi sie podobają
anna_t 18:00, 04 maj 2016

ren133 napisał(a)

Aniu
Chciałaś tam coś zimozielonego ... to może jednak zamiast berberysów żywopłocik ? cisowy Może coś a la nawigatorki w elkę? i może tak minimalistycznie wystarczy? Jaką jest szerokość tej rabaty? Dwa drzewa przed oknem tarasowym (ale tak bliżej tarasu) ... tylko amonagawa nie ma bordowych liści ... bo pasowałyby te bordowe żurawki też w elkę.
Jeśli żywopłot za mało? to można dodać jasnego carexa? nawiązywałby chyba do koloru liści amonagawy?
Hortki przeniosłabym w inne miejsce (wg mnie można przesadzać teraz)
Przy amonagawie może być rozrzucona kosodrzewina
Jeszcze żeby rozweselić wiosną między cisami a carexami można dać różowe tulipany (żeby korespondowały z amonagawą)
I jest zimozielono i kolorowo i chyba mało obsługowo

Renia niewiem czy dobrze Cie zrozumiałam..wyszło mi takie cos. amamnogawe dałam jedną. popraw mnie jak coś.

Rabata 9,6m na 2,4m
anna_t 18:01, 04 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Mi się erecta bardzo podoba, ale czy on się dobrze wybarwi, jak słońce jest tam krótko?
Zapytaj Jagodę jeśli dalej bierzesz go pod uwagę.

własnie chyba nie, dopytam
anna_t 18:02, 04 maj 2016

Kasya napisał(a)

a co jeszcze czeka na posadzenie ?

lawenda
szałwia
liatra
stipa
rozplenice
Anda 18:02, 04 maj 2016

Nowe plany na rabatę Obserwuje, ale rad żadnych nie mam, wiec sie nie odzywam Różanka z lepsza ziemią wyglada sto razy lepiej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 18:10, 04 maj 2016

dzięki Ewa dzisiaj parę róż musialam podnieść trochę bo wyrównałam rabatę i za nisko były posadzone. chyba nic im nie będzie?

a jutro musze wszystko ładnie wygrabkowac, wyrownac i wsadzić liatry do gruntu bo skrzynka mi potrzebna

dostałam od teściowej kanny, planuje w donicach je mieć na tarasie zeby się od sąsiadów wysłonić. ktoś zna te kwiaty, jakieś rady? ja tylko wiem ze wsadzam teraz a wystawić z garażu moge po 15 maja bo wrażliwe na mroź