Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:44, 06 sty 2016

ren133 napisał(a)

Skoro przebrnęłaś przez takie wątki to już rozumiem dlaczego zniknęłaś na tak długo Pewnie znalazłaś tam wiele inspiracji Co do kształtu rabat to jednak musisz sama zdecydować - ja mam większość falistych rabat ale przy tarasie mam proste ... może to mało profesjonalne ale tak mam
Donice eM robił sam z płyty warstwowej ... jakieś zdjęcia mam ale nie jest to typowy instruktaż pokazujący jak to zrobić krok po kroku
Pozdrawiam

PSCzas najwyższy by zacząć coś skrobać na paierze - będziemy doradzać

z tymi rabatami to jest tak, ogladam ogród Twój czy Zielonej i fale sa boskie a potem zajrze do Oli czy Polinki i proste sa extra..i mam jakieś takie wrazenie ze przy falach ładniej wkomponować rózne kompozycje obok siebie bo zawsze mozna "wysunąć" fale czy "wsunąć".
z drugiej srony podobają mi sie takie schody jak zrobiła polinka, też jest to jakis pomysł aby kompozycje różne obok siebie robić.
a przesłałabyś mi tu te fotki donic czy na priv?
Krys 21:05, 06 sty 2016

Aniu zdrowka w Nowym Roku i pomyslnego rozwiazywania ogrodowych dylematow,choinka sliczna
anna_t 21:09, 06 sty 2016

dziękuję Krysiu
Margarete 21:24, 06 sty 2016

Zaglądam z pozdrowieniami noworocznymi.Aniu życzę ci udanego Nowego Roku 2016!
Sukcesów w ogrodzie, w rodzinie i realizacji planów.

anna_t 21:32, 06 sty 2016

dziekuję Małgosiu, również wszystkiego dobrego, zdrówka przede wszystkim
byłam u Ciebie chwilke temu zimowe fotki akurat zobaczyłam
polinka 16:52, 07 sty 2016

anna_t napisał(a)

z tymi rabatami to jest tak, ogladam ogród Twój czy Zielonej i fale sa boskie a potem zajrze do Oli czy Polinki i proste sa extra..i mam jakieś takie wrazenie ze przy falach ładniej wkomponować rózne kompozycje obok siebie bo zawsze mozna "wysunąć" fale czy "wsunąć".
z drugiej srony podobają mi sie takie schody jak zrobiła polinka, też jest to jakis pomysł aby kompozycje różne obok siebie robić.

Pozwolę sobie napisać kilka słów

Przy schodach trzeba uważać aby nie powstały "wagony" z roślin, czyli trzeba umiejętnie przejść z jednego schodka w drugi aby nie było widać zbytniej różnicy w nasadzeniach i aby nie było wrażenia, że każda rabata jest oddzielna a tak naprawdę powinna tworzyć całość. Wydaje mi się, że najłatwiej to osiągnąć przez powtórzenia tych samych roślin w różnych częściach. Spójnym elementem może też być najniższe piętro czyli tzw. obwódka. Np. różne niskie trawy ale podobne kolorem albo fakturą liścia.
Ja nie do końca sobie jeszcze poradziłam z tymi "wagonami" ale liczę, że w tym roku trawy po rozrośnieciu dadzą już zamierzony efekt...
Myślę, że i przy prostych liniach, i przy falach ważne są powtórzenia i ograniczona liczba gatunków

Wymiary mojej rabaty dla Ciebie u mnie
ren133 18:57, 07 sty 2016

anna_t napisał(a)

Wkleiłam zdjęcia u siebie
Mnie bardziej podobają się rabaty proste ... ale jak wchodzę do any art to faliste są mega I bądź tu człowieku mądry ...? Kształt kostki nie pozwolił mi zrobić rabat prostych ... dlatego chociaż przy tarasie i wgłębniku są proste A póki co dumam jak zmienić co nieco jedną rabatę
Nikita 20:42, 18 sty 2016

Aniu, widzę że już działasz koncepcyjnie-ogródkowo.
Ja u ciebie widzę raczej proste rabaty....chociaż podobają mi się i takie i takie. U siebie mam jednak faliste, bo bardziej pasują do stylu mojego ogródka.
Narysuj na papierze dwie wersje ....będziemy glosować.
anna_t 20:50, 18 sty 2016

Paulina niewiem skąd pomysł ze sobie z wagonami nie poradziłaś bo według mnie masz bardzo przejrzyscie i gustownie ja doświadczenia nie mam żadnego, spisuje sobie ładne połączenia i mam nadzieje niedługo zacząć jakieś planowanie
Renata czyli byłabys za prostymi tez?czytałam burzę mózgów u Ciebie masz profesjonalne wsparcie
anna_t 20:57, 18 sty 2016

Nikita napisał(a)
Aniu, widzę że już działasz koncepcyjnie-ogródkowo.
Ja u ciebie widzę raczej proste rabaty....chociaż podobają mi się i takie i takie. U siebie mam jednak faliste, bo bardziej pasują do stylu mojego ogródka.
Narysuj na papierze dwie wersje ....będziemy glosować.

dzieki za opinię, będę tworzyć