z tymi rabatami to jest tak, ogladam ogród Twój czy Zielonej i fale sa boskie a potem zajrze do Oli czy Polinki i proste sa extra..i mam jakieś takie wrazenie ze przy falach ładniej wkomponować rózne kompozycje obok siebie bo zawsze mozna "wysunąć" fale czy "wsunąć".
z drugiej srony podobają mi sie takie schody jak zrobiła polinka, też jest to jakis pomysł aby kompozycje różne obok siebie robić.
a przesłałabyś mi tu te fotki donic czy na priv?
Przy schodach trzeba uważać aby nie powstały "wagony" z roślin, czyli trzeba umiejętnie przejść z jednego schodka w drugi aby nie było widać zbytniej różnicy w nasadzeniach i aby nie było wrażenia, że każda rabata jest oddzielna a tak naprawdę powinna tworzyć całość. Wydaje mi się, że najłatwiej to osiągnąć przez powtórzenia tych samych roślin w różnych częściach. Spójnym elementem może też być najniższe piętro czyli tzw. obwódka. Np. różne niskie trawy ale podobne kolorem albo fakturą liścia.
Ja nie do końca sobie jeszcze poradziłam z tymi "wagonami" ale liczę, że w tym roku trawy po rozrośnieciu dadzą już zamierzony efekt...
Myślę, że i przy prostych liniach, i przy falach ważne są powtórzenia i ograniczona liczba gatunków
Wkleiłam zdjęcia u siebie
Mnie bardziej podobają się rabaty proste ... ale jak wchodzę do any art to faliste są mega I bądź tu człowieku mądry ...? Kształt kostki nie pozwolił mi zrobić rabat prostych ... dlatego chociaż przy tarasie i wgłębniku są proste A póki co dumam jak zmienić co nieco jedną rabatę
Aniu, widzę że już działasz koncepcyjnie-ogródkowo.
Ja u ciebie widzę raczej proste rabaty....chociaż podobają mi się i takie i takie. U siebie mam jednak faliste, bo bardziej pasują do stylu mojego ogródka.
Narysuj na papierze dwie wersje ....będziemy glosować.
Paulina niewiem skąd pomysł ze sobie z wagonami nie poradziłaś bo według mnie masz bardzo przejrzyscie i gustownie ja doświadczenia nie mam żadnego, spisuje sobie ładne połączenia i mam nadzieje niedługo zacząć jakieś planowanie Renata czyli byłabys za prostymi tez?czytałam burzę mózgów u Ciebie masz profesjonalne wsparcie