Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Magda70 22:04, 12 sty 2017

anna_t napisał(a)
mam upolowałam całego jednego! kto późno wstaje ten bez ciemierników zostaje

jak się je rozmnaża?

ładny

Same sie wysiewaja

anna_t 22:06, 12 sty 2017

idealnie
Makao_J 22:09, 12 sty 2017

Taak. Idealnie że się rozsiewają.

Czekam na nowy wątek
kasja83 10:41, 13 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Sto lat i 10000 stron z okazji urodzin

Dawniej był fajny zwyczaj na naszym forum, ze po pierwszym 1000 stron zamykało się wątek i otwierało nowy. Dla kazdego bowiem pierwsze 1000 stron an forum to dojrzewanie ogrodowe. Obserwuje wiele wątów od kilku lat i każdy dojrzewa do poważnych zmian i kształtuje swój styl ogrodowy własnie przez ten tysiączek
Zatem nawet sie nie zastanwiaj, rób nowe otwarcie, nowy watek, nowy seozn, nowe plany

Baaaardzo intrygująca tradycja

Ania otwierasz nowy wątek?
nawigatorka 11:37, 13 sty 2017

Aniu deski na ławkach wgłębniku mają różny wymiar.pierwsza to duża belka 6x14 cm.kolejne to 6x3 cm.odleglosci między nimi to 2 cm. Zrobiliśmy tak ponieważ belki są tak zamontowane że zdaje się że wszystkie są takie grube jak pierwsza belka.ale że to byłoby drogie rozwiązanie trochę oszukalismy to wizualnie. Kantowki są na tyle blisko siebie że nie widać że wszystkie poza pierwszą są cieńsze.
Nogi są z ksztsltownika 3x2 cm.
Jeśli niejasno napisałam to pytaj proszę
anna_t 19:29, 14 sty 2017

Ania, Kasia planuję nowy watek ale niewiem kiedy...moze latem dopiero gdy bedzie juz cos nowego zrobione albo wiosną...?

Asia dzięki za info. fajnie wymyśliłaś, żadna ta 3cm wam nie pękła? wiesz mój M trochę waży...choć jak sa co 2cm to cięzar się powinien rozlożyć
19:40, 14 sty 2017
a ja mam watpiwosc czy nowy watek to dobra tradycja

dokopanie sie do watków z przed lat aktualnie nie jest takie łatwe
Madzenka 12:13, 15 sty 2017

Ania wysokie paliki nie tylko stabilizuja korzenie, ale rowniez prostuja pien. Ukosne stabilizuja tylko korzenie. Wszystko zalezy od tego jaki cel chcesz osiagnac dla grujecznikow - jesli chcesz je prostowac i utrzymac przewodnik w pionie to lepiej zostaw te wysokie paliki. Jesli chcesz aby sie ukorzeniły i aby wiatry nie uszkadzał im drobnego systemu korzeniowego to daj niskie ukosne . wszystko zalezy do ciebie

Ps. Dlaczego nie okopczykowals angielek, one sa wrazliwsze na mrozy niz niemki
anna_t 12:50, 15 sty 2017

żałuje bardzo tych róż uwierz mi... zgapiłam się poprostu
żyję tylko nadzieją że ta gruba warstwa śniegu je ochroniła w te mrozy..

jeśli chodzi o palikowanie to grujeczniki mam prościutkie, najbardziej zalezy mi na tym aby się nie połamały przy silnych wiatrach bo tuje jeszcze malutkie to w przeciągu są. ukorzenione juz chyba są..?
14:07, 15 sty 2017
Magda70 napisał(a)

ładny

Same sie wysiewaja

Ja mam taką nadzieję, kupiłam 3 szt, u mnie w L zostało jeszcze z 5szt, a byłam w czwartek. Są jeszcze 2 inne L, więc tu słabe zapotrzebowanie na ciemierniki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies