Sezon ogrodowy 2016 uważa się za otwarty

)
Żywopłot przycięty, ścinki wygrabione. Drzewka w sadzie przycięte i pobielone. Odczuwam posiadanie mięśni, o których wcześniej nie wiedziałam. Kondycja po zimowej przerwie słabiutka, ale mam nadzieję na zwyżkę formy. Plan na najbliższe dni to ścięcie uschniętych badyli bylin i przycięcie krzewów. Jeśli pogoda będzie sprzyjać, to pomaluję ławki. Jeśli nie, to może uporządkuję w garażu mój ogrodowy kącik.
Chodzę po ogrodzie i obserwuję rabaty. Mniej więcej już mi się układa plan na korekty nasadzeń.
Róże już zamówione. Teraz trzeba czekać na połowę marca na realizację zamówienia (jeśli pogoda będzie sprzyjać).
Chciejstw było dużo

Wybrałam te, na które mam konkretne miejsce.
1. Zephirine Drouhin (Bizot) 2 szt.- bezkolcowa, burbońska, można prowadzić jako pnącą lub parkową, powtarza kwitnienie, 2-3 m, piszą, że może rosnąć nawet od północnej strony domu, chcę ją przy pergoli od strony zachodniej.
2.Eden Rose 2 szt.,1,8-2,5 m
3. Luise Ordier, 1,8 m
4. M-me Isaak Pereire- burbońska, parkowa, powtarza kwitnienie, 1,8- 2,5 m
5. Reine des Violetts 2 szt, krzaczasta, powtarza kwitnienie, może rosnąć w półcieniu, 1,8-2,5 m
6.Rhapsody in Blue, może rosnąć w półcieniu, 1-1,5 m
7.Rose de Rescht, dalmatyńska, powtarza kwitnienie, 1- 1,5 m
8.Souvenir du Docteur Jamain, może rosnąć w półcieniu, bezkolcowa 1-1,5 m
9.New Dawn 2 szt., może rosnąć w półcieniu, 1,8-2,5 m
10.Burgundy Iceberg, 0,7-1m
11. Swanny 3 szt. okrywowa, biała
12. Adam Messerich, burbońska, parkowa 1,5 m , powtarza kwitnienie
13.Comte de Chambord, portlandzka, 1,5 m
Poprzyglądam się rabatom latem. Ogród zaczął się rozrastać. Miejsca dotychczas mocno nasłonecznione, zaczynają dostawać trochę cienia.
Chciałabym puścić jedną z niewysokich róż pnących ( doktora lub rhapsody) na jabłoń ozdobną Royality. może ktoś ma doświadczenie i się podzieli. W pobliżu jabłonki mam hortensje ogrodowe.
~ Władysław Tatarkiewicz