Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 17:30, 25 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zachęcona przykładem bardziej doświadczonych koleżanek, udałam się do garażu, aby dokonać przeglądu nasionek. Ku mojemu zdziwieniu, w pudełeczkach ustawionych 1,5 m nad podłogą zastałam same ścinki. Myszy tam były!!!!!!!Myszy w garażu harcują, a kot siedzi przy piecu. Pora z tym zrobić porządek. A nasionka trzeba kupić wszystkie nowe. Na lokalnym ryneczku kupuję gotowe rozsady selera, brukselki, kalarepki i kapusty wczesnej. W domu rosły mi takie wyciągnięte- za mało miały światła.Udawały się tylko pory, może dlatego, że wyciągnięte są ze swej natury. W tym roku zrobię tylko rozsady pora, cynii i werbeny. Może się uda. Czosnek posadziłam jesienią, wysiałam też nasiona sałaty zimującej w gruncie. Po zakończeniu sezonu przekopałam zielony nawóz i teraz będę tylko lekko wzruszać glebę.

Porządna z Ciebie ogrodniczka - ziemia przygotowana.
Ja też kupię na targu kalarepkę,kapusty nie przewiduję. Nad cynią sie zastanawiam sić do gruntu czy sadzonki robić - nie wiem.

Nasiona muszą być trzymane w suchym miejscu nie może być wilgoci. Jak kupisz nowe to się pochwal.

Co do tawułek - jak widzę to z pewnością bym wczesną wiosną podzieliła bo masz duże i możesz mieć co najmniej 2x tyle. One się wyradzają to prawda jak każda prawie bylina z tego co wiem to liliowiec i piwonia długowieczne.

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 18:33, 25 sty 2016

Musiałam w warzywniku rozluźnić glebę. W tym miejscu działki robili nam drenaż pod oczyszczalnię. Były dosyć głębokie wykopy i humus mocno wymieszał się z gliną. Siałam zielony nawóz jeszcze przed sianiem warzyw, a potem wykorzystałam łodygi i liście bobu, grochu i fasoli - po zbiorach je pocięłam na grządkach i przekopałam i jeszcze raz siałam grykę, żyto itp. Bardzo udały się ogórki, pomidory, fasolka, porów używamy do tej pory. W tym roku mam nadzieję na lepsze plony korzeniowych.
Kapustek miałam 6
Zamówiłam w sklepie internetowym nasionka kwiatów:
1.kosmos,
2. naparstnica purpurowa Elsie Kelsey- spróbuję!,
3.werbena patagońska- Ogrodowisko zobowiązuje!,
4. ostróżka ogrodowa trwała, bo jednoroczna sama mi się wysiewa,
5. cynia daliową Ilumination (róż) i w kolorze burgunda- zrobię rozsadę, bo z powodu ślepoty z gruntu pewnie bym ją wypieliła,
6. jeżówka purpurowa w kolorze białym- różowa parę lat temu świetnie mi się udała i teraz dzielę ją po całym ogrodzie- przyda się jako uzupełnienie traw
7. krwawnik kichaNiec/kichaWiec?- potrzebuję czegoś na najniższe piętro
i w tym samym celu dzwonek Poszalskiego
8. kapusta ozdobna do sezonowych donic- gdzieś widziałam na forum ciekawe kompozycje
9.ostnica- tej trawy jeszcze u mnie nie ma- pora spróbować ją zadomowić
10. pomidory karłowe Maliniak, Babinicz i Poranek- wczesne i średniowczesne oraz pomidor koktailowy Cerise.
Kupiłam też piłę "lisi ogon" do ścinania traw, bo do tej pory męczyłam się sekatorem,
nożyce do cięcia wrzosów, bukszpanów, ostrokrzewów i innej drobnicy- na stanie miałam tylko takie duże do moich buczków
Uff...
Skompletowałam już chyba zamówienie róż i piwonii. Resztę nasionek warzyw kupię w sklepiku na rogu.
Nie wiem tylko skąd wziąć dodatkowe parapety? )

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Warmia 18:37, 25 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mała Mi, gdzieś u siebie pisała, że tawułki Arendsa i chińskie, co parę lat trzeba wykopywać i dzielić, bo inaczej się wyradzają. Mocno myślę, czy na te moje już przyszła pora.
Też je lubię za te koronkowe listki i mocne akcenty kolorów. Nie przewidziałam tylko, że ta moja rabata na początku swego istnienia będzie za bardzo nasłoneczniona.

Dobrze wiedzieć, bo moje w zeszłym roku były jakieś takie niemrawe. Muszę je podzielić w tym roku.
Gruszka_na_w... 18:58, 25 sty 2016

Warmia napisał(a)

Dobrze wiedzieć, bo moje w zeszłym roku były jakieś takie niemrawe. Muszę je podzielić w tym roku.

Dziel i rządź! )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:01, 25 sty 2016

mira napisał(a)

Porządna z Ciebie ogrodniczka - ziemia przygotowana.

Mira, przecież wiesz, że w ogrodzie się nie da na pół gwizdka. Jak ubywa sił, to się minimalizuje te najbardziej pracochłonne rabaty. Nie zrobisz dobrze, to nie będzie plonów
Gabriela 20:20, 29 sty 2016

Jest wykaz róż, wszystkie piękne, nie mam jak Ci napisać, żebyś którejś nie kupowała, bo nie warto.
Tawułki muszą mieć wilgotno, wszystkie swoje przesadziłam na mokry Mordor, bo nawet w przeciętnym miejscu podsychały latem i słabo kwitły. One się nie dostosują do ogrodu, to my musimy je posadzić tam, gdzie zechcą rosnąć, czyli na mokrym.
Myszy w garażu zjadły Ci nasiona, więc strata jest. My w grudniu złapaliśmy 15 myszy w domu - nawet raz złapały się dwie naraz do jednej łapki, a rekordem było złapanie się jednego dnia czterech sztuk. To musiała być rodzina, ale cóż, na domowe zwierzątka się nie nadawały. Koty nie są zainteresowane myszami, które wprowadziły się do domu, to reguła. Tylko raz mój kot złapał mysz w domu, ale chyba tylko dlatego, że usiłowała przejść mu po nosie.
Gruszka_na_w... 22:38, 29 sty 2016

Gabriela napisał(a)
Jest wykaz róż, wszystkie piękne, nie mam jak Ci napisać, żebyś którejś nie kupowała, bo nie warto.

Dziękuje gabrysiu za wsparcie duchowe )

Gabriela napisał(a)
Tawułki muszą mieć wilgotno, wszystkie swoje przesadziłam na mokry Mordor, bo nawet w przeciętnym miejscu podsychały latem i słabo kwitły. One się nie dostosują do ogrodu, to my musimy je posadzić tam, gdzie zechcą rosnąć, czyli na mokrym.

Robi się już trochę cienistych miejsc. Znajdą godne miejsce.
Gabriela napisał(a)
My w grudniu złapaliśmy 15 myszy w domu - nawet raz złapały się dwie naraz do jednej łapki, a rekordem było złapanie się jednego dnia czterech sztuk. To musiała być rodzina, ale cóż, na domowe zwierzątka się nie nadawały.

Na szczęście do pieleszy domowych się nie pchają. To byłoby nad wyraz nieeleganckie z ich strony )) pocieszam się, że nasionka mogły już utracić przydatność siewną.Zmotywowały mnie do zrobienia porządków- te myszy. Obok półki z nasionami jest jakiś stos rzeczy niewiadomego przeznaczenia- pozostałość po przeprowadzkowym bałaganie.
(szukam pozytywów ))
Gruszka_na_w... 17:26, 30 sty 2016

Sezon ogrodowy 2016 uważa się za otwarty )
Żywopłot przycięty, ścinki wygrabione. Drzewka w sadzie przycięte i pobielone. Odczuwam posiadanie mięśni, o których wcześniej nie wiedziałam. Kondycja po zimowej przerwie słabiutka, ale mam nadzieję na zwyżkę formy. Plan na najbliższe dni to ścięcie uschniętych badyli bylin i przycięcie krzewów. Jeśli pogoda będzie sprzyjać, to pomaluję ławki. Jeśli nie, to może uporządkuję w garażu mój ogrodowy kącik.
Chodzę po ogrodzie i obserwuję rabaty. Mniej więcej już mi się układa plan na korekty nasadzeń.
Róże już zamówione. Teraz trzeba czekać na połowę marca na realizację zamówienia (jeśli pogoda będzie sprzyjać).
Chciejstw było dużo Wybrałam te, na które mam konkretne miejsce.
1. Zephirine Drouhin (Bizot) 2 szt.- bezkolcowa, burbońska, można prowadzić jako pnącą lub parkową, powtarza kwitnienie, 2-3 m, piszą, że może rosnąć nawet od północnej strony domu, chcę ją przy pergoli od strony zachodniej.
2.Eden Rose 2 szt.,1,8-2,5 m
3. Luise Ordier, 1,8 m
4. M-me Isaak Pereire- burbońska, parkowa, powtarza kwitnienie, 1,8- 2,5 m
5. Reine des Violetts 2 szt, krzaczasta, powtarza kwitnienie, może rosnąć w półcieniu, 1,8-2,5 m
6.Rhapsody in Blue, może rosnąć w półcieniu, 1-1,5 m
7.Rose de Rescht, dalmatyńska, powtarza kwitnienie, 1- 1,5 m
8.Souvenir du Docteur Jamain, może rosnąć w półcieniu, bezkolcowa 1-1,5 m
9.New Dawn 2 szt., może rosnąć w półcieniu, 1,8-2,5 m
10.Burgundy Iceberg, 0,7-1m
11. Swanny 3 szt. okrywowa, biała
12. Adam Messerich, burbońska, parkowa 1,5 m , powtarza kwitnienie
13.Comte de Chambord, portlandzka, 1,5 m
Poprzyglądam się rabatom latem. Ogród zaczął się rozrastać. Miejsca dotychczas mocno nasłonecznione, zaczynają dostawać trochę cienia.
Chciałabym puścić jedną z niewysokich róż pnących ( doktora lub rhapsody) na jabłoń ozdobną Royality. może ktoś ma doświadczenie i się podzieli. W pobliżu jabłonki mam hortensje ogrodowe.
Anda 21:21, 30 sty 2016

Piękna lista róż Jak się rozrosną, to będzie raj w ogrodzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewik 21:26, 30 sty 2016

Anda napisał(a)
Piękna lista róż Jak się rozrosną, to będzie raj w ogrodzie.

to samo chciałam napisać, a tawułki robią wrażenie