Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 23:22, 18 maj 2025

Haniu, będziemy czekać na Twój powrót do nas
A póki co - trzymaj się mocno, ciepło i w ogóle...
Też ślę same dobre myśli.
Gruszka_na_w... 12:17, 20 maj 2025

Wafel napisał(a)
Haniu, ty masz zdaje się klona ściętolistnego, pamiętasz odmianę? Polecasz to drzewko?

Rosnący u mnie klon ściętolistny to czysty gatunek. Rośnie bezproblemowo od 9 lat. Ma kulistą koronę. Rośnie dosyć szeroko (ok 6 m) i dorasta do około 5-6 metrów. W sezonie liście są soczyście zielone, błyszczące. Pięknie się przebarwia jesienią.

w centrum zdjęcia (nieco go podkrzesywałam)

jesienią

Dość długo trzyma liście.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:24, 20 maj 2025

Dziękuję za słowa wsparcia.
Dzisiaj pierwszy raz od początku maja wyszłam do ogrodu.
Najbardziej kolorowo jest na rabacie frontowej. Orliki zgrały się kolorystycznie z kwitnącymi rodkami i lilakiem. Modernizowałam to miejsce rok temu, kiedy usunęłam z tej rabaty 3 kolumnowe jałowce.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:28, 20 maj 2025

Nigdy wcześniej nie było tu tak kolorowo.

W paru miejscach na tej rabacie wysiały się białe orliki.

Gruszka_na_w... 12:34, 20 maj 2025

Kwitnienie zaczęły krzewuszki, odmianowe wysokie kukliki, rdesty, rugosa i czosnki. W donicach wciąż kwitną bratki. Wkrótce je zetnę, zasilę pałeczkami i powinny zakwitnąć ponownie.

Gruszka_na_w... 12:39, 20 maj 2025

Mariesii

amsonia

krzewuszka Purpurea Nana

sylwia_slomc... 12:39, 20 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziękuję za słowa wsparcia.
Dzisiaj pierwszy raz od początku maja wyszłam do ogrodu.
Najbardziej kolorowo jest na rabacie frontowej. Orliki zgrały się kolorystycznie z kwitnącymi rodkami i lilakiem. Modernizowałam to miejsce rok temu, kiedy usunęłam z tej rabaty 3 kolumnowe jałowce.

Bajecznie I ile pąków na rodkach do tego takich wypasionych. Zachwycająco
MagdaLenka 12:41, 20 maj 2025

Jak pięknie! U Ciebie jakby inna pora roku. Tyle kwitnień, co u mnie w czerwcu.
Paprocie z hostami urzekły mnie. Właśnie takie cieniste klimaty mam teraz na tapecie.
Fajnie, że dałaś radę wrzucić aktualizację.
Dużo zdrowia życzę!
sylwia_slomc... 12:42, 20 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rosnący u mnie klon ściętolistny to czysty gatunek. Rośnie bezproblemowo od 9 lat. Ma kulistą koronę. Rośnie dosyć szeroko (ok 6 m) i dorasta do około 5-6 metrów. W sezonie liście są soczyście zielone, błyszczące. Pięknie się przebarwia jesienią.

w centrum zdjęcia (nieco go podkrzesywałam)

jesienią

Dość długo trzyma liście.

Nabyłam kilka lat temu takiego klonika. Miejsce ma trudne pomiędzy tujami, ale żyje. Musze go podkarmić bo już się powinien dobrze ukorzenić i wystartować wreszcie. Nie wiem czy mam odmianowy czy formę podstawową, ale i ta u Ciebie zjawiskowe przebarwienia ma
Gruszka_na_w... 12:42, 20 maj 2025

Sporo ostatnio padało.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies