Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 16:49, 30 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie tyle gorsze, co kępa się mocno rozłazi, liście nieco tracą pion, a środek robi się pusty. Bulwy korzeniowe nieco się wysuszają. Większości bylin dobrze robi dzielenie co kilka lat. Odzyskują siły witalne.

Oki, kumam. Dzięki
Gruszka_na_w... 21:20, 06 cze 2025

Z aktualności ogrodowych

Gilenia rok temu sięgała do kolan. W tym sezonie wyrosła na wysokość ud.

Rabaty frontowe uspokoiły się kolorystycznie.

Bardzo obficie kwitnie zawciąg nadmorski. Kwitnąca trawa to owsica zimozielona

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:27, 06 cze 2025

Ostatnie kwiaty na rodkach.

Na zimę schowałam misę w garażu. Trudno mi było wiosną dokładnie zlokalizować, gdzie stała w zeszłym sezonie. Kilkakrotnie ją przesuwałam, bo okazywało się, że stała na hostach lub rodgersji. teraz jest chyba dobrze.

W głębi rabaty kwitnie lilak węgierski.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
darkowa 21:28, 06 cze 2025

Dobry wieczór Haniu

Jak miło , że pokazujesz piękny ogród

A warzywa jak?? U mnie powoli, bardzo bardzo powoli coś wychodzi. No masakra

Całuje i ściskam
Gruszka_na_w... 21:33, 06 cze 2025

Szkoda, że większość piwonii kwitnie tak krótko.

Kwitnienie zaczęły naparstnice.

Miniaturowa odmiana przywrotnika (przywrotnik czerwonołodygowy). Ewa/Anda miała rację, że świetnie nadaje się na obwódki.

Gruszka_na_w... 21:39, 06 cze 2025

darkowa napisał(a)
Dobry wieczór Haniu

Jak miło , że pokazujesz piękny ogród

A warzywa jak?? U mnie powoli, bardzo bardzo powoli coś wychodzi. No masakra

Całuje i ściskam

Ładnie plonują truskawki, ale musiałam je zacząć osłaniać włókniną, bo kosy zjadłyby wszystkie lekko zarumienione owoce. Dzisiaj zjedliśmy pierwsze strączki zielonego groszku. Dobrze rośnie czosnek, cebula, bób i buraki. Pierwszy i drugi rzut kopru zjadła mszyca. dzisiaj wysiewałam trzeci rzut. Kiepsko przyrastają ciepłolubne warzywa: cukinia, dynie i pomidory. To dla nich będzie chyba kiepski rok, bo do końca czerwca temperatury będą w okolicach 20 stopni.
O ile pamiętam, to masz szklarnię. Może w niej plony będą bardziej udane.
Pozdrawiam serdecznie
Joku 21:39, 06 cze 2025

Też nabyłam taki przywrotnik pod wpływem Ewy, też go bardzo lubię. Zauroczyło mnie zdjęcie z drzewkiem , hostą i chyba hakonkami. Cudne ujęcie.
Gruszka_na_w... 21:48, 06 cze 2025

Rozanne dopiero się rozpędza, ale inne bodziszki w tym sezonie kwitną równie obficie jak on.

Róża Plaisanterie w tym roku ma spore przyrosty masy i kwitnie nad wyraz obficie. Nie przeszkadza jej to, że rośnie w lekkim półcieniu. Kolor kwiatów zmienia się w ciągu dnia.

A na tym zdjęciu jest Mary Rose. Krzaczek ma prawie 20 lat. Przenosiłam go z ROD-owskiej działki.

Gruszka_na_w... 21:53, 06 cze 2025

Joku napisał(a)
Też nabyłam taki przywrotnik pod wpływem Ewy, też go bardzo lubię. Zauroczyło mnie zdjęcie z drzewkiem , hostą i chyba hakonkami. Cudne ujęcie.

To tzw. rabata studzienna. W jej środku są wkopane betonowe kręgi, do których odprowadzana jest woda z dachu. Drzewko to rajska jabłonka Ola, krzew to trzmielina oskrzydlona. Widzę tę rabatę przez okno w jadalni.
inne ujęcie

A tu też miniaturowa roślinka na obwódki. Wciąż zapominam jej nazwy. Dostałam ją od warszawskich dziewczyn. Łatwo się dzieli, więc wpycham ją to tu, to tam.

Gruszka_na_w... 22:04, 06 cze 2025

Wciąż brakuje mi weny na cięcie bukszpanów, cisów i żywopłotu bukowo- grabowego.

Udało się zebrać siły na posadzenie do donic supertunii. To ich debiut u mnie. Ciekawe jak się spiszą w półcieniu.

Zdjęcia już archiwalne. Zaczęłam wycinać pędy z przysychającymi kwiatami irysów.

Wykancikowałam długą prostą. Sporo trawy musiałam usuwać. Zeszłoroczna wrześniowa powódź naniosła sporo nasion.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies