Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:39, 11 lip 2025

Wafel napisał(a)
Na szczęście cięcie tawuł japońskich na osiedlowej mam już za sobą, muszę je kiedyś policzyć, chyba ze 30 ich jest. Lubię ciachać, ale zbierania gałązek nie cierpię

Cięcie tawuł, cisów i bukszpanów wciąż przede mną. Będzie tego z kilkadziesiąt sztuk. Gałązki zbieram z grubsza. U mnie nawet jeśli spadną na ziemię, to jakoś nikną w gąszczu.
Dzisiaj zmobilizowałam się do zrywania wiśni. Wypełniłam owocami 4 wiaderka. Zrobiłam z nich dżemy. Wyszło ok. 30 słoików. Będzie co nakładać na grzanki i dorzucać do domowego jogurtu.

Sporo owoców zostało na drzewach. Te chyba pójdą do bieżącej konsumpcji. Lubimy je podjadać podczas seansów filmowych.

Z nowości ogrodowych; zakwitły pierwsze tawułki Arendsa i liliowce. Tych drugich mam tylko dwie pospolite odmiany.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:44, 11 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Tiaaaa, sprzątanie po cięciu - najgorsza robota.

Najgorsza robota to cięcie z ostatnich szczebli drabiny z koniecznością unoszenia rąk.
Po cięciu większych gabarytowo roślin siadam sobie na taboreciku i tym nowym akumulatorowym sekatorkiem tnę gałęzie na drobne części wprost do budowlanego wiadra, a potem wrzucam do worów. ścinki po cięciu żywopłotów zbieram kosiarką. Świetnie wzbogacają kompost o brązową frakcję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 11 lip 2025

Dawno nie było wieści z warzywnika. Po trudnym początku sezonu rośliny niespiesznie się rozpędzają. Czosnek już się suszy. taka ilość starcza nam do wiosny. Po podsuszeniu na powietrzu i oczyszczeniu wyląduje na tyłach nieogrzewanego garażu. Mam tam kącik spiżarkowo- ogrodniczy. Cebulę można by już wyrwać, bo szczypior już się złamał, ale zaczekam z tym na ustabilizowanie pogody. teraz w prognozach wciąż się pojawiają jakieś niewielkie opady.

Wiosną wsadziłam do ziemi dymki cebuli żółtej, białej, czerwonej i szalotki. Sadziłam ją głównie na obrzeżach rabat z truskawkami, a teraz z dyniami.

Ogórki, mimo dosiewek, szału nie wzbudzają. Może uda się coś zakisić. Nie mam kopru. część nie wykiełkowała, a to co urosło zjadła mszyca. Kolejny wysiew planuje na koniec lipca.

Tradycyjnie bezproblemowo rośnie jarmuż, pory i selery tyją, ale w tempie mocno spowolniałym.

W marcu wysiewałam ze sporym zapasem nasiona pomidorów. Część wsadziłam do gruntu na początku maja, a część zostawiłam sobie w zapasie na obsadzenie donic. Majowe przymrozki skosiły mi prawie połowę krzaczków. Część uzupełniłam zapasami i zakupami sadzonek na lokalnym ryneczku. U uprawie donicowej mam jedną sztukę. Wyfikanych odmian będzie niewiele. Usiłuję się cieszyć tym, co jest.

Gruszka_na_w... 21:18, 11 lip 2025

W ogrodzie ozdobnym udało mi się poczyścić wszystkie róże. Alden Biesen po tym zabiegu wciąż cieszy oko.

Kiedyś sądziłam, że królową wśród szałwii jest Caradonna. Tak było póki nie doczekałam się zmężnienia szałwii Purple Rain okręgowej. Wciąż ścinam te kłoski, które wyblakły, a ona wciąż tłoczy nowe pędy kwiatowe. Świetnie sobie radzi z suszą.

Zaczynają hortensje.

Przymierzam się do przycięcia bodziszków Rozanne i Rosamoor.

Gruszka_na_w... 21:23, 11 lip 2025

I na koniec zostały takie tamy

GingerO 21:27, 11 lip 2025

Haniu ja też mam purple raine, ale moja taka biedniusia
Gruszka_na_w... 21:29, 11 lip 2025

GingerO napisał(a)
Haniu ja też mam purple raine, ale moja taka biedniusia

Moja była biedniusia przez 2-3 sezony. Już sądziłam, że mi wypadnie, a tu w tym roku taka niespodzianka. Kwitnie jak oszalała.
Wiolka5_7 21:42, 11 lip 2025

Haniu mam to samo zdanie co do szałwii
Też moja ulubiona to Purple rain
Moja sadzona rok temu w tym roku po wyściółkowaniu kompostem urosła mi po pas!

Pierwsze kwitnienie za nią, wycięłam właśnie przekwitnięte kwiatostany i ona będzie tłoczyć ciągle nowymi kwiatami

Super warzywka!
LIDKA 22:16, 11 lip 2025

Warzywnik masz dorodny Haniu mimo wiosennych kłopotów.

Te szałwie purple rain posadziłam 1szt na próbę . Po pierwszym sezonie orzekłam sobie że próba udana. No ale teraz to mnie zaskoczyła. Jest wysoka do bioder i dość szeroka. I ma kolor taki ładny fiolet jak lubię. No to kupiłam 10. Przyszły chudzielce. Obcięłam do ziemi i odbijają . Może jutro uda mi się posadzić.
Pada od 3 dni. Dobra pogoda na tetrisy i sadzenie. Bo glina miękka.

Hania co to przetacnik w tym obłędnym granacie? I jaki on wysoki?

mrokasia 22:22, 11 lip 2025

Szałwie Purple Rain mam i ja . Właśnie dokupiłam kolejne.
Na jednej z rabat wycięłam do ziemi Rozanne bo porobiły mi się wielkie ale rozlazłe kępiszcza. Odbijają.