Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 18:21, 28 lut 2025

Ponieważ mój pierwotny wątek Ogrodowe marzenie Mrokasi cz.I przez niemal 7 lat mojej bytności na forum zdążył rozrosnąć się do niemal 2500 stron postanowiłam założyć drugą część . Postanowiłam też zmienić sekcję bo mój ogród ma już kilka lat i przynajmniej na razie nie przewiduję generalnego remontu i ponownego projektowania choć zmiany zawsze będą się dziać .

To co, może trochę historii i parę porównań na początek? .

W roku 2017, gdy dołączyłam do Ogrodowiska działka wraz z domem miała ok. 1100m2. Dom jest sporo odsunięty od drogi co sprawiło, że mogłam wygospodarować kilka niewielkich rabat na froncie oraz zagospodarować kilkumetrowej szerokości pasy po bokach i z tyłu domu. Niewiele było tej przestrzeni.
Za domem 2017 i 2024

Front

I tu prawdziwa bomba 2017 i 2024
mrokasia 18:34, 28 lut 2025

Wczesną jesienią 2019 roku udało nam się dokupić pustą, sąsiadującą z nami działkę o powierzchni ok. 650m2. Przeznaczyliśmy ją w całości na ogród. Zanim doszło do finalizacji transakcji miałam trochę czasu na przemyślenie i zaplanowanie co i gdzie chcę mieć. Do końca 2019 wyczyściliśmy działkę, zadbaliśmy o przygotowanie ziemi oraz przesadziliśmy koparką ponad 3 metrowe tuje, które rosły na granicy obu działek oraz posadziliśmy szkielet - drzewa, duże krzewy i zimozielone. W 2020 roku, dzięki pandemii, mieliśmy sporo czasu na prace ogrodowe . A dzięki wielu dobrym duszom z Ogrodowiska mieliśmy mnóstwo roślin, które szybko wypełniały puste rabaty. Położyliśmy też trawnik z rolki.
Porównanie 2019 i 2024

i jeszcze jedno ujęcie
mrokasia 18:45, 28 lut 2025

Nadchodzi wiosna 2025. Zabrałam się już za sprzątanie. Na ten rok planuję kilka kosmetycznych zmian. Ale serio, tylko kosmetycznych . Cieszę się, że po kilku latach intensywnego kopania, biegania z taczką i sadzenia będę mogła poświęcić więcej czasu na pielęgnację i kontemplację .
TAR 19:03, 28 lut 2025

Kasiu. Pieknie zaczelas. I ja to wszystko pamietam a do tego widzialam na zywo. Dałaś czadu, ogrod jest sliczny. ♡
mrokasia 19:21, 28 lut 2025

Ogród w 2024 wyglądał tak:
mrokasia 19:36, 28 lut 2025

Judith 20:37, 28 lut 2025

Jestem!
Kaśko, fajowe podsumowanie
Gruszka_na_w... 21:02, 28 lut 2025

Melduję się w nowym wątku. Twój ogród ma bardzo ciekawą historię. Bardzo lubię obserwować jego dojrzewanie.
PS. Dziękuję bardzo za zmotywowanie do zakupu sekatora.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 21:38, 28 lut 2025

Bardzo lubię Twój ogród i cieszę się, że mogłam go zobaczyć na żywo. Mnóstwo prac, planowania, wybierania roślin za Wami. Teraz czas na relaks na tarasie/w basenie i pielęgnację w miarę potrzeb.
Magara 22:41, 28 lut 2025

Och, Kasiu-Mrokasiu Podsumowanie super, nowy wątek też
Nie mogę się tylko nadziwić, że to już tyle lat minęło a ja byłam świadkiem tych zmian
Kiedy to się wszystko zadziało???