Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 21:46, 07 mar 2017

U mnie dzisiejsze podarowane pół dnia zmarnowane ogrodowo, pogoda do niczego. W domku posiedziałam.
Gruszka_na_w... 18:20, 08 mar 2017

Ewo, tych dziwactw zebrałoby się z pewnością więcej.

Lucy, obijesz sobie w przyszłym tygodniu. Ma być słonecznie, z temperaturą powyżej 10 stopni.

Agato, domyślam się, że miałaś olbrzymia frajdę.

Planowałam poświęcić dzisiejsze popołudnie na prace ogrodowe. Udało się częściowo.
Zrobiłam kanciki na rondzie i wzruszyłam ziemię. Wygonił mnie z ogrodu nie tylko zapadający zmrok, ale nagły smrodliwy zapach powietrza. Rozpoczęła się popołudniowa tura rozpalania pieców i kominków. Wrrrr........
Jutro zabiorę się za półksiężyce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
07_Rene 13:30, 09 mar 2017

Ale u Ciebie już wszystko mocno zaawansowane
Ja dopiero zaczęłam sprzątanie... Pogoda mnie wstrzymuje.
Gruszka_na_w... 19:29, 09 mar 2017

Renatko, do zaawansowania sporo brakuje. Dopiero zaczynam czyszczenie największych rabat. Krok po kroczku...
Dzisiaj udało mi się oczyścić część rabaty wzdłuż południowej granicy. Długa jest i szeroka. Całość ma ponad 40 m. Zrobiłam 1/3. Muszę być uważna, bo rośnie tam sporo cebulowych. Łatwo je uszkodzić.

Kroi mi się w głowie pomysł na reorganizację rabaty wzdłuż wjazdu do garażu. Robiona była kawałkami, żeby ucywilizować pobudowlane pobojowisko. Ma kształt nieforemnego czworokąta. Przy pojemniku na śmieci ma ok. 70 cm szerokości, a przy tujach przesłaniających drewutnię ponad 1,5 m i około 6 m długości. Wystawa zachodnia. Latem, kiedy słońce jest wysoko nasłoneczniona. Jesienią i wczesną wiosną budynek częściowo ją ocienia.
W tej chwili rosną tam hortensje w grupie, cyprysik Boulevard 2 mahonie, dwa bzy węgierskie, irysy syberyjskie, żurawki. Sąsiad podniósł teren. Wybudował murek oporowy z panelową siatką. Jego tuje dają zielone tło.

Zdjęć z szerokim ujęciem prawie nie mam, co znaczy, że miejsce raczej mnie nie urzekało jako całość.
Cyprysik kiepsko się nadaje na to stanowisko. Za kilka lat trzeba by go formować, bo zacznie kiepsko wyglądać. Bez żalu się z nim mogę rozstać.
To miejsce powinno być chyba bardziej uporządkowane (front) niż jest w tej chwili.
Kusi mnie posadzenie tam 3 drzew kolumnowych (wąsko) podsadzonych hortensjami.
Iść tym tropem, czy odpuścić? Jeśli iść, to jakie drzewa wybrać? Gleba gliniasta.

Na frontowej rośnie grab Fastigiata, na przedłociu 2 graby.
Moje typy:
1. powtórzyć graby
2. wiśnie Amonagawa
3. jabłoń Adirondack (tę jabłonkę będę kupowała na rabatę południową jako część nieformowanego żywopłotu)

Uważnie się pochylę nad każdą propozycją. Rabata ma pasować do stylu domu i otoczenia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 19:36, 09 mar 2017

40 m OMG...
Spora ta rabata Haniu
Anda 19:42, 09 mar 2017

Jak dla mnie numer 3 oczywiście Nie widzę tam takiego formalnego stylu u Ciebie. Rytm i powtórzenia możesz robić, jasne, ale rośliny wtedy powinny być mniej formalne, bo zbyt nudno będzie Ja tam widzę jakiś bardziej uporządkowany styl wiejsko-holenderski
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 19:44, 09 mar 2017

Asiu, sporą jej szerokość zajmują nieformowane krzewy, trochę drzew i byliny z brzegu. Gdyby to była sama bylinówka, to chyba bym się zapłakała.

To ta po lewej. Za moimi plecami w momencie robienia zdjęcia było jeszcze z 8 metrów.
Gruszka_na_w... 19:46, 09 mar 2017

Ewo, widziałaś tę jabłonkę na żywo? Nie wiem ile sztuk planować na te 6 m. A co byś tam widziała poza jabłonkami?
AgataP 19:46, 09 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Renatko, do zaawansowania sporo brakuje. Dopiero zaczynam czyszczenie największych rabat. Krok po kroczku...
Dzisiaj udało mi się oczyścić część rabaty wzdłuż południowej granicy. Długa jest i szeroka. Całość ma ponad 40 m. Zrobiłam 1/3. Muszę być uważna, bo rośnie tam sporo cebulowych. Łatwo je uszkodzić.

Kroi mi się w głowie pomysł na reorganizację rabaty wzdłuż wjazdu do garażu. Robiona była kawałkami, żeby ucywilizować pobudowlane pobojowisko. Ma kształt nieforemnego czworokąta. Przy pojemniku na śmieci ma ok. 70 cm szerokości, a przy tujach przesłaniających drewutnię ponad 1,5 m i około 6 m długości. Wystawa zachodnia. Latem, kiedy słońce jest wysoko nasłoneczniona. Jesienią i wczesną wiosną budynek częściowo ją ocienia.
W tej chwili rosną tam hortensje w grupie, cyprysik Boulevard 2 mahonie, dwa bzy węgierskie, irysy syberyjskie, żurawki. Sąsiad podniósł teren. Wybudował murek oporowy z panelową siatką. Jego tuje dają zielone tło.

Zdjęć z szerokim ujęciem prawie nie mam, co znaczy, że miejsce raczej mnie nie urzekało jako całość.
Cyprysik kiepsko się nadaje na to stanowisko. Za kilka lat trzeba by go formować, bo zacznie kiepsko wyglądać. Bez żalu się z nim mogę rozstać.
To miejsce powinno być chyba bardziej uporządkowane (front) niż jest w tej chwili.
Kusi mnie posadzenie tam 3 drzew kolumnowych (wąsko) podsadzonych hortensjami.
Iść tym tropem, czy odpuścić? Jeśli iść, to jakie drzewa wybrać? Gleba gliniasta.

Na frontowej rośnie grab Fastigiata, na przedłociu 2 graby.
Moje typy:
1. powtórzyć graby
2. wiśnie Amonagawa
3. jabłoń Adirondack (tę jabłonkę będę kupowała na rabatę południową jako część nieformowanego żywopłotu)

Uważnie się pochylę nad każdą propozycją. Rabata ma pasować do stylu domu i otoczenia.

No proszę Gruszeczka myśli by ujednolicić jakieś miejsce szpaler z hortkami Taki był też mój zamysł z hortkami i jarząbkami - uspokoić miejsce, bo większość innych jest wielkim buszem

Ostatnio u siebie na wątku też interesowałam się Amonogawą i Jabłonką, bo wypadł mi jeden jarząbek i dumałam czym go zastąpić. Amonogawę odpuściłam, a nad jabłonkę myślę gdzie wcisnąć, bo zakochałam się bez reszty.

Ja bym sadziłam rajską bo piękne kwitnienie i ma cudne owoce, ale graby też są piękne i jakiegoś fastigiata z chęcią bym wcisnęła u siebie

Masz dylemat, ale na pewno wybierzesz dobrze...ja się będę przyglądać
asiak 19:47, 09 mar 2017

Dużo pracy, ale pięknie