Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:26, 27 mar 2017

frezja napisał(a)
Jakie drzewka masz na półksiężycowej ?

Ewo, na tej z różami bliżej domu rośnie wiśnia jadalna, a na przeciwległym końcu śliwa wiśniowa. Na wrzosowej rozrzucone są dwie wiśnie jadalne, jedna śliwa wiśniowa, dwa tamaryszki i dwa cięte świerki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
frezja 21:46, 27 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo, na tej z różami bliżej domu rośnie wiśnia jadalna, a na przeciwległym końcu śliwa wiśniowa. Na wrzosowej rozrzucone są dwie wiśnie jadalne, jedna śliwa wiśniowa, dwa tamaryszki i dwa cięte świerki.

Szukam czegoś do siebie i tak dumam. Dzięki
Wendy79 20:09, 28 mar 2017

Haniu, podpowiedz. Mam dwa (jeśli chodzi o termin sadzenia) żywopłoty z grabu (wiosna i jesień ubiegłego roku). Czy czymś je teraz nawozić? Przy sadzeniu były podsypywane tylko mączką rogową.
roma2 20:19, 28 mar 2017

Zdęcia popołudniowe cudne. Dziękuję Haniu, że czytasz co piszę . To wcale nie jest oczywiste! Łatwiej oglądać obrazki, niż czytać. Obawiałam się tej "żółtości" aureospicata. Naprowadziłaś mnie szybciutko na właściwy tor!
chagall 20:39, 28 mar 2017

Ładne światło było i impresjonizm z Twoich zdjęć kapie
Haniu, czy iglak przy poidełku to thuja aurea nana?
Gruszka_na_w... 20:46, 28 mar 2017

Aga, glina to dobra, żyzna gleba. Powinny mieć jeszcze zapas składników pokarmowych. Nawiozłabym w czerwcu po cięciu, bardzo delikatnie azofoską.

Roma, jestem z pokolenia, które wyrosło na słowie pisanym i mówionym. Książki mojego dzieciństwa miały głównie czarno-białe ilustracje w niewielkiej ilości. Uwielbiam czytać. Cieszę się, że przydało się moje "widzimisię".

Dzisiaj bez zdjęć. Czuję się "złychana". Wyszorowałam taras, zaolejowałam podest. Zrobiłam bratkowe nasadzenia do dwóch donic.
Informacja dla Gosiek- rozdrabniacz elektryczny daje radę. Ma regulację grubości ciętych gałązek i bieg wsteczny przydatny w momencie zakleszczenia.

Jutro muszę wymienić opony na letnie. Nie wiem, czy będzie długa kolejka klientów. Jeśli zostanie mi trochę czasu na ogród, to pewnie dokończę wreszcie porządki na rabatach. Zaczynają pojawiać się chwasty..wrrrrr
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:55, 28 mar 2017

He he to samo pokolenie , czytające! Ja dlatego tak mało się tu udzielam. Nie potrafię (nie mam odwagi właściwie) pisać tam, gdzie nie przeczytałam, a tylko obejrzałam. Lubię czytać wątek od początku, a to czasem wyzwanie jest. Ale miłe i wielce pouczające. Taka oto przypadłość.
Gruszka_na_w... 20:57, 28 mar 2017

chagall napisał(a)
Ładne światło było i impresjonizm z Twoich zdjęć kapie
Haniu, czy iglak przy poidełku to thuja aurea nana?

Tak, to aurea nana. Mam ją w strategicznych miejscach: na rabacie frontowej i przedpłotowej, na podokiennej i na tym półksiężycu. Robi dobrą robotę, kiedy nie ma wyższych bylin i traw.

Anda 21:02, 28 mar 2017

To się dziś napracowałaś. Taras nie jest mały.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:14, 28 mar 2017

roma2 napisał(a)
He he to samo pokolenie , czytające! Ja dlatego tak mało się tu udzielam. Nie potrafię (nie mam odwagi właściwie) pisać tam, gdzie nie przeczytałam, a tylko obejrzałam. Lubię czytać wątek od początku, a to czasem wyzwanie jest. Ale miłe i wielce pouczające. Taka oto przypadłość.

O, to mamy podobnie. Lubię znajdować wątki ciekawie piszących ogrodników. Zaliczyłam już kilka prawdziwych kobył. Rekord pobiłam czytając cały watek Małej Mi. Kilka tysięcy stron.

Ewo, podczas pracy musiałam sobie przypominać zalety posiadania drewnianego tarasu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies