Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:14, 06 lis 2018

Agatko, z przyroda na ogół się nie wygrywa na dłuższą metę. Tak jak lawenda odmówiła współpracy w Twoim leśnym ogrodzie, tak pewnie zrobi to jeszcze wiele roślin. Najmniej stresujące jest sadzenie roślin, którym blisko jest do takich klimatów. Ty już to czujesz, bo kolejne plany ogrodowe zmierzają właśnie w tym kierunku.
To tak jak u mnie- szczere pole i wiejska okolica odcisnęły dość istotne piętno na doborze roślin do ogrodu. Nie dla mnie klony palmowe, duże wrzosowiska i inne ogrodowe rarytasy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 12:12, 07 lis 2018

Haniu, jak przechowujesz warzywa po wykopaniu ich? Przepraszam, ze może głupio pytam ale pierwszy raz dopiero będę przechowywać i się zastawiam jak, żeby nie więdły

Poczytałam o opieńkach, nie podejrzewałam ich o taką ekspansywną agresję ostatnio eM przytargał cztery małe brzózki z łąki sąsiada przy lasku, muszę je obejrzeć czy czegoś nieopatrznie nie zaprosił do ogrodu.

Przyszły dziś do mnie zamówione rośliny, ten wiąz jest przecudnej urody Pozostałe równie ładne, na wiosnę się okaże jak z żywotnością , Obiela całkiem bez liści, ale ma dużo pączków, lilaki też całe zapączkowane z resztką liści. Na szczęście wszystko ładnie zapakowane do transportu więc tylko chwalić
Pszczelarnia 12:26, 07 lis 2018

Gruszko,
jaka to selekcja, jeśli w miejsce drzewka sadzisz drzewko?

Jakoś nie odebrałam Twojej okolicy jako wiejskiej, coś przeoczyłam?

Co do normalnych warzywników - trafnie ujęłaś. U mnie cykoria w tym roku słabo główki wiąże, bo nadal za ciepło.
Gruszka_na_w... 19:24, 07 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko,
jaka to selekcja, jeśli w miejsce drzewka sadzisz drzewko?

Jakoś nie odebrałam Twojej okolicy jako wiejskiej, coś przeoczyłam?

Co do normalnych warzywników - trafnie ujęłaś. U mnie cykoria w tym roku słabo główki wiąże, bo nadal za ciepło.

Dwa drzewka wydane, zero kupionych. To daje wynik -2.
Śliwa wiśniowa zmieniła miejscówkę, żeby w przyszłości ta magnolia mogła spokojnie rosnąć. Wcześniej nie rokowała dobrze, ale zaczyna być widoczna.

Nadjechałaś od strony umiarkowanej cywilizacji

W drugą stronę jest tak
Widok z bramy

i po przejściu 20 metrów- raczej wiejsko.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:36, 07 lis 2018

mikina34 napisał(a)
Haniu, jak przechowujesz warzywa po wykopaniu ich? Przepraszam, ze może głupio pytam ale pierwszy raz dopiero będę przechowywać i się zastawiam jak, żeby nie więdły

Cieszę się wraz z Tobą z udanych zakupów.
Mam dość długi nieogrzewany garaż i zmieściło się tam też pomieszczenie gospodarcze. Warzywa są w skrzyniach. Buraki zwykle kończymy zjadać w okolicach grudniowych świąt. Marchew i seler ciut później.

Wiąz zaczął zrzucać listki. Ściętolistny już prawie bez liści.

Uporządkowałam dzisiaj rabaty przy tarasie i od strony zachodniej budynku. Staram się zniechęcić norniki do szukania kryjówek.

Miałam towarzystwo.

Brzozowadzie... 11:48, 08 lis 2018

Haniu, ależ Ty masz cudne przestrzenie za bramą! Ja muszę przejść przez las, by mieć takie widoki
Gruszka_na_w... 17:53, 08 lis 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, ależ Ty masz cudne przestrzenie za bramą! Ja muszę przejść przez las, by mieć takie widoki

A ja na odwrót. Muszę przejść przez te łany, aby dojść do lasu.

Chryzantemy zdążyły się rozwinąć.

Rozpoczęłam sezon dokarmiania ptaszków. Jeszcze symbolicznie. Trzeba je oswoić ze stołówką. Karmnik po rocznej eksploatacji wymagał remontu. Obluzowały się zawiasy w daszku i ścianki boczne podłogi. Modrzew już w jesiennej odsłonie.

Jesiennie.

AgnieszkaW 18:12, 08 lis 2018

Haniu, perfekcyjnie przygotowałaś warzywnik do zimy. Żagwin zagościł i u Ciebie, super, bo to taka ładna, a mało doceniana roślinka
Gruszka_na_w... 18:22, 08 lis 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Haniu, perfekcyjnie przygotowałaś warzywnik do zimy. Żagwin zagościł i u Ciebie, super, bo to taka ładna, a mało doceniana roślinka

Jest u mnie dzięki Tobie.
Monia81 19:40, 08 lis 2018

Haniu powiedz mi patyczki z derenia do rozmnożenia pobierałaś wiosną, czy jesienią??? chciałabym spróbować, ale nie wiem kiedy to najlepiej zrobić buziaczki