Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

mikina34 08:13, 28 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Asortyment ten sam, co rok temu. Smak i zapach takoż.

O ja Cię, ależ z to sprytne ustrojstwo, świetna konstrukcja jak rozumiem Wasz pomysł?
Kurczę, no aż poczułam zapach dymu... naprawdę zazdroszczę możliwości

Matko, jak ja mam ciachać tę choinę w celu zagęszczenia?

Najlepiej byłoby uciąć w połowie
Fakt, że smukłości jej mogę pozazdrościć

Edit:.... i przepadłam w Twoim wątku z zeszłego roku, niby to samo a jednak coś zupełnie innego o bielenie drzewek będę się pytać w odpowiednim czasie

Edit2: przepadłam również w wątku o budowaniu Słonecznego na szczęście, w pracy mało pracy
Pszczelarnia 09:43, 28 lis 2018

Jestem fanką Twojej ażurowości w ogrodzie - daje lekkość. Można odetchnąć. Ale nie dajmy się zwieść, ogród masz napchany roślinami i to jest też piękne.

Nie wiem jak to robisz ale Twój ogród jest idealny w odbiorze (czy słońce, czy pochmurno, zima czy lato).
Gruszka_na_w... 16:25, 28 lis 2018

Sylwia, cieszę się, że Ci się podoba. Mnie czasem denerwują widoki w oczkach ażuru( niebieskie płachty okrywające drewno, żółte skrzynki tudzież inne góry rupieci).

Aurelio, miło witam nowego gościa. Życzę udanej lektury. Mam nadzieję, że nie będzie to stracony czas.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:37, 28 lis 2018

mikina34 napisał(a)

O ja Cię, ależ z to sprytne ustrojstwo, świetna konstrukcja jak rozumiem Wasz pomysł?
Kurczę, no aż poczułam zapach dymu... naprawdę zazdroszczę możliwości
Edit:.... i przepadłam w Twoim wątku z zeszłego roku, niby to samo a jednak coś zupełnie innego o bielenie drzewek będę się pytać w odpowiednim czasie
Edit2: przepadłam również w wątku o budowaniu Słonecznego na szczęście, w pracy mało pracy

Do lutego mam czas, aby opracować sposób na cięcie choiny.

Wędzarnia kupiona na znanym portalu aukcyjnym. Cena nie zwalała z nóg. W razie, gdybyśmy nie sprostali sztuce wędzenia, nie byłoby dużego żalu.

Nie chce mi się wierzyć, że właśnie minęło 4 lata od przeprowadzki. Lubię czasem wracać do tamtych wspomnień. To był bardzo twórczy okres naszego życia. Opanowaliśmy wiele nowych umiejętności. Zastanawiałam się nawet, czy nie zmienić zawodu.

Bielenie robię zwykle na przełomie grudnia i stycznia. Kupuję wapno, dodaję trochę białej farby emulsyjnej, wody i l mleka. Nie spływa tak szybko.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:49, 28 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jestem fanką Twojej ażurowości w ogrodzie - daje lekkość. Można odetchnąć. Ale nie dajmy się zwieść, ogród masz napchany roślinami i to jest też piękne.

Nie wiem jak to robisz ale Twój ogród jest idealny w odbiorze (czy słońce, czy pochmurno, zima czy lato).

Wybrałam opcję zapychania każdej wolnej dziury. Mam mniej pielenia i trochę niedogodności, bo z czasem trzeba coś wykopać.

Nie jestem dobrym fotografem i trudno mi często uchwycić to, co chciałabym pokazać. Jest w miarę spójnie i to mnie cieszy.
Pamiętaj, że ogród jest niewielki i miałam o tyle łatwiej, że z niczym zastanym nie musiałam walczyć. Mogłam od początku działać wg własnego "widzimisię". No i ten pragmatyzm- Wiele ułatwia.

mikina34 09:27, 29 lis 2018

Wędzarnia kupiona na znanym portalu aukcyjnym. Cena nie zwalała z nóg. W razie, gdybyśmy nie sprostali sztuce wędzenia, nie byłoby dużego żalu.

A powiedz proszę, jak często wędzicie i jak z jej konserwacją, bo wygląda jak nówka sztuka nie śmigana. Mam takie jedno miejsce gdzie by się pięknie wpasowała, ale to jest pod gołym niebem i pewnie szybko by się drewno spatynowało (bo raczej nie jest zabezpieczone niczym). Ja bardzo lubię coś "tworzyć" kulinarnie (piec ciasta, chleb, gotować - niekoniecznie już jeść na szczęście ) i ta wędzarnia mnie natchnęła

Nie chce mi się wierzyć, że właśnie minęło 4 lata od przeprowadzki. Lubię czasem wracać do tamtych wspomnień. To był bardzo twórczy okres naszego życia. Opanowaliśmy wiele nowych umiejętności. Zastanawiałam się nawet, czy nie zmienić zawodu.

Można się doktoryzować na tej relacji
A Wasz piecokominek powalił mnie na kolana, cudo
Brzozowadzie... 11:16, 29 lis 2018

Haniu, pozdrowienia ciepłe przesyłam, jestem na bieżąco Choć działania pseudo twórcze przerzuciłam na dom. I dzieci, hehe Ta zmiana działa na mnie ożywczo Potrzebowałam odpoczynku od ogrodu
Gruszka_na_w... 17:36, 29 lis 2018

mikina34 napisał(a)

A powiedz proszę, jak często wędzicie i jak z jej konserwacją, bo wygląda jak nówka sztuka nie śmigana. Mam takie jedno miejsce gdzie by się pięknie wpasowała, ale to jest pod gołym niebem i pewnie szybko by się drewno spatynowało (bo raczej nie jest zabezpieczone niczym).

Można się doktoryzować na tej relacji
A Wasz piecokominek powalił mnie na kolana, cudo

Wędzarnia jest przenośna. Nieużywana stoi sobie w garażu. Daszek jest ściągany, rurki i palenisko też bez problemu się przyłącza/ odłącza. Ten model to wersja minimalistyczna, nie ma szybru regulującego dopływ dymu i powietrza. Wypasionej wersji (murowanej) dla dwóch osób nie opłacało się budować. Mięso przed wędzeniem trzeba peklować (trzymać w zalewie ok. 7- 10 dni, w temperaturze lodówkowej). Z tego powodu wędzę mięsa od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Kiełbasy można wędzić cały rok. Jeden załadunek wystarcza nam na miesiąc. Najlepsze efekty daje wędzenie w starej beczce przykrytej workiem jutowym, z kanałem dymnym zakopanym pod ziemią i paleniskiem, które się przykrywa kawałkiem blachy.
Estetycznie nie wygląda to dobrze, ale jest przyjazne dla obsługującego.
U mnie zabrakło wystarczająco intymnego zakątka na takie ustrojstwo.

Piecokominek zapewnia możliwość całorocznego ogrzania 90 m 2 za 1200 zł, przy temperaturze 24 stopni. I o to nam chodziło.

Przymroziło dzisiaj do -10.

Gruszka_na_w... 17:40, 29 lis 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, pozdrowienia ciepłe przesyłam, jestem na bieżąco Choć działania pseudo twórcze przerzuciłam na dom. I dzieci, hehe Ta zmiana działa na mnie ożywczo Potrzebowałam odpoczynku od ogrodu

Za pozdrowienia dziękuję. Wydaje mi się, że osiągnęłam już etap odpoczywania w ogrodzie. Ale być może to okres przejściowy. Czort wie, co przyniesie przyszłość.

Brzozowadzie... 10:45, 30 lis 2018

A napisz proszę, czy przykrywasz jakieś rośliny teraz, przy tych mrozach do -10 i bez śniegu? Cz tylko stawiasz na kopczykowanie? Wysadziłam w tym roku pierwsze ogrodówki z donic do ziemi, w takie zaciszne miejsce pod płotem i nie wiem, czy nie powinnam już ich przykryć. I zastanawiam się nad świeżo posadzonymi turzycami.