A bratki to nie są typowo dwuletnie przypadkiem? Raz w życiu siałam ale to też wg przepisu na opakowaniu i tam miałam chyba wysiew od czerwca do sierpnia czy jakoś tak. Do nadejścia mrozów były pikowane i podrosły na rozsadniku a wiosną następnego roku rozdawałam kwitnące bo stwierdziłam że jednak bratków nie lubię haha Oczywiście że lubię ale te malutkie a siałam duże nie wiadomo po co
Gdy roślinki wytworzą trzy–cztery listki przepikuj w rozstawę 4 x 5 cm. Pod koniec sierpnia albo w pierwszej połowie września rozsadę sadź na miejsce stałe w ogrodzie bądź też zostaw do obsadzenia wiosennych kompozycji.
Przed zimą bratki możesz przykryć gałązkami świerka.
Bratki zakwitną obficie wiosną następnego roku od wysiewu chociaż może się zdarzyć że część zakwitnie już pierwszymi kwiatkami jesienią.
Kasiu - bratki teraz wysiane zakwitną pod koniec lata. W styczniu wysiewane w domu zakwitną późniejszą wiosną.
Tradycyjne sianie powinno być w czerwcu, we wrześniu na rabaty i wiosną następnego roku są rozrośnięte duże kwitnące karpy.
Wszystkie wysiewy sprawdzałam. Bratki szybko tracą ważność, nie wschodzą stare nasiona.
No to spróbuje wysiac teraz w domu polowe nason a resztę pózniej do skrzynki
W sumie nie kocham bratkow ale te wydały mi się ciekawe
Jak wzejda to może je polubie