Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Kasya 20:49, 16 sie 2017

JoannA napisał(a)
Pomysł Hani z wąskimi cisami do mnie przemawia To rabatka przed domem i taki akcent zimozielony aż się prosi. Wiem że nie lubisz cisów aloe może jednak
Rabatka jest śliczna, ale jak już zauważyłaś tylko latem.

to rabatka przy waskim tarasie, nie chce jej zamykac ciasmi...poza tym cisy jednak maja swoaja szerokosc...a tam nie wiecej niz 140 cm...i 3 drzewka na pniu
i 3 duze piwonie
nie mowiac juz o swiecznicach tawulkach i innych...

z 10 lilii do tego i drobne byliny i maly krzak jasminowca...
no duzy problem
Kasya 20:54, 16 sie 2017

wlasciwie przod tej rabaty nie jest taki zly bo sa tam fijoły i zurawki i troche tawułek
potem piwonie i pomiedzy swiecznice

tylko sam tyl od strony tarasu jest beznadziejny bo wypadły ogromne ostrozki, polozyla sie bylica i zniknely dzwonki skupione i czosnki
za to wylazi perz
a tam bylo duzo czosnkow, wiec za bardzo kopac tez nie moge...
JoannA 20:55, 16 sie 2017

Cały czas patrzę na tę rabatkę i rzeczywiście za dużo na niej nie da się pokombinować. Musisz po kwitnieniu przycinać te ostróżki, one szybko odbijają, kwitną trochę słabiej, ale przynajmniej teraz nie będą tak Cię drażniły. Moje właśnie kwitną po raz drugi
Kasya 20:58, 16 sie 2017

no wlasnie ja nie wiedzialam ze mozna
w przyszlym roku koniecznie
i moze te floksy sie jakos wpasuja w ostatniej lini...
czas pokaze...moj ogrod chyba jeszcze dlugo bedzie w budowie
JoannA 21:25, 16 sie 2017

Nie przejmuj się Kasiu
U mnie też ciągle coś do poprawki. Dzisiaj chodziłam z konewką i więcej czasu spędziłam na planowaniu co gdzie przesadzić bo mi się też pewne miejsca nie podobają. Chcę troszkę poszerzyć rabaty i małe przeróbki nieuniknione. A przecież w ubiegłym roku były zmiany
A może na Twojej rabacie werbena patagońska załatwiłaby sprawę.
Pokaż jak ta rabatka wygląda teraz.
Myślę jak by się tam sprawdziły jednoroczne. Np. cynie.
http://www.ogrodyewy.pl/wytworna-cynia/
A może szałwia omączona.
https://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/najpopularniejsze-kwitnace-rosliny-jednoroczne-na-rabaty,94_2966.html
Kasya 21:44, 16 sie 2017

JoannA napisał(a)
Nie przejmuj się Kasiu
U mnie też ciągle coś do poprawki. Dzisiaj chodziłam z konewką i więcej czasu spędziłam na planowaniu co gdzie przesadzić bo mi się też pewne miejsca nie podobają. Chcę troszkę poszerzyć rabaty i małe przeróbki nieuniknione. A przecież w ubiegłym roku były zmiany
A może na Twojej rabacie werbena patagońska załatwiłaby sprawę.
Pokaż jak ta rabatka wygląda teraz.
Myślę jak by się tam sprawdziły jednoroczne. Np. cynie.
http://www.ogrodyewy.pl/wytworna-cynia/
A może szałwia omączona.
https://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/najpopularniejsze-kwitnace-rosliny-jednoroczne-na-rabaty,94_2966.html

no nie wim czy sie odwaze pokazac
i zaststanawiam sie czy tam za malo slonca nie bedzie dla kwiatow jednorocznych...a floksy powinny dac rade bo sa juz obok i ladnie sie rozrosly i teraz kwitna

poza tym tam musi byc cos wysokiego...tak mi sie wydaje, moze sie myle
bo rosliny ustawialam od najnizszych przy trawie do najwyzszych przy tarasie
wiec jak cos wpadnie za peonie i pomiedzy swiecznice i nie bedzie wysokie to zginie
Anabell 22:28, 16 sie 2017

Asia dobrze doradza z werbeną. Ostróżki przekwitają a zaczyna werbena.
Na początku lipca zetniesz ostróżki, a werbena wówczas będzie już gotowa do zakwitnięcia.
cynie muszą mieć miejsce i powietrze.
Wąski cis najlepszy, ciąć go też można na cieniutką igłę.

U mnie floksy na środkowej popanoszyły się bardzo i zagłuszyły ostróżki.
Kasiu a wiesz ile ja mam porządkowania na rabatach co raz to większe.
Gosiek33 06:34, 17 sie 2017

Kasya napisał(a)

obawiam sie ze za malo miesca ...u mnie naprawde jest ciasno

już kojarzę w czym problem - obchodzisz rabatkę ze wszystkich stron, a na dodatek ostróżki widzisz z okna - może trzeba przesadzić je w środek rabaty?
Kasya 06:45, 17 sie 2017

w srodku sa 3 wielkie, pieknie kwitnace piwonie..a wiesz jak z przesadzaniem piwoni...
jak rusze moga nie kwitnac jakis czas
jak dojdzie taras to zasloni ze 30cm od dolu i bedzie lepiszy widok troche...
ale i tak chcialam najwyzsze pietro od strony tarasu

Kasya 06:53, 17 sie 2017

Anabell napisał(a)
Asia dobrze doradza z werbeną. Ostróżki przekwitają a zaczyna werbena.
Na początku lipca zetniesz ostróżki, a werbena wówczas będzie już gotowa do zakwitnięcia.
cynie muszą mieć miejsce i powietrze.
Wąski cis najlepszy, ciąć go też można na cieniutką igłę.

U mnie floksy na środkowej popanoszyły się bardzo i zagłuszyły ostróżki.
Kasiu a wiesz ile ja mam porządkowania na rabatach co raz to większe.

sprobuje z werbena ale od strony tarasu pasek rabaty ma malo slonca i nie wiem czy werbena zdazy zakwitnac