Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pierwszy własny ogród :) tylko co teraz ?

Pierwszy własny ogród :) tylko co teraz ?

ecik1983 19:23, 10 sty 2016

Witam serdecznie.
Sporą część dnia spędziłem na czytaniu wątków na waszym forum i wpadłem na genialny pomysł.
Może byłby ktoś z was tak miły i pomógł by mi w zaplanowaniu zagospodarowania widocznego na zdjęciach terenu ??
Nie wiem co zrobić z tym betonowym plackiem. Myślałem szczerze że to jest wylewka po jakimś budynku bo kiedyś była tam ponoć świniarnia. Niestety po ostatnich mrozach i deszczu okazało się że to tylko mała cieniutka warstwa betonu która popękała i nawet coś spod niej wyrasta .
Co byście z tym zrobili ?? Myślałem żeby to skuć i zasypać ziemią...
Ogólnie brakuje mi pomysłów na zaplanowanie ogródka działkowego.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i rady. Chciałbym z tych ponad 300metrów zrobić fajny teren dla rodziny i czteroletniego syna.

Z dotychczasowych robót mam zrobione równanie terenu. Nawiozłem również ziemi, zakupiłem ogrodzenie ale zrobię je dopiero na wiosnę bo w zimie źle się robi. Posadziłem również wzdłuż drogi żywopłot z grabu żeby zniechęcić trochę ludzi przed wtargnięciem. Teren fajny ale blisko śląskich tzw. "familoków" gdzie jeszcze mieszka sporo jakby to mój syn powiedział "niedobrusów".

Z widocznej pozostałości drzewka czereśni żona chce zrobić kwietnik.
Myślałem również o palenisku...
Pozdrawiam serdecznie

Na pierwszym zdjęciu widać teren "Przed" równaniem.

A tak to wygląda obecnie:

Gardenarium 19:35, 10 sty 2016

To duży teren, można tutaj zrobić prawie wszystko, tylko trzeba wiedzieć jakie się ma potrzeby. Przeczytaj tę książkę Na pewno przejaśni ci się w głowie i zaoszczędzisz 5 lat eksperymentów

http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html

Instagram Ogrodowiska
AsiaK_Z 22:34, 10 sty 2016

Witaj Już dużo jest zrobione, ale jeszcze więcej do zrobienia. Będę podglądać postępy
ecik1983 19:16, 11 sty 2016

Fakt. Dużo zrobione.
Nie wiem tylko co z tą pseudo wylewką?
Kuć to? czy może tylko przysypać ziemią i posiać trawę?
Ziemia wokół coraz lepiej się ubija bo codziennie tam chodzę z synem i się gonimy bawiąc się w Gwiezdne Wojny
Sporo było żwiru w tej ziemi. Czy według was jak posieję trawę to wyrośnie bez problemu?
Tess 23:45, 11 sty 2016

Jesli to beton, to trawa nie będzie chciała rosnąć, pomimo nasypania ziemi (no bo nie zakładam, że będziesz chciał nasypywać bardzo dużo).
Ja bym ją chyba wyrzuciła.
Wprawdzie można byłoby też wykorzystać ją jako placyk wypoczynkowy, bo gdzieś taki być musi. Wiesz, na stolik z krzesłami, na palenisko z ławką. Tylko nie wiem, czy nie jest za duża i we właściwym miejscu. No i jaki jest stan jej nawierzchni.
Sepolia9 16:16, 15 sty 2016

Ja tutaj widzę jakieś kwitnące krzewy, może jakieś azalie. Pomyśl o piwoniach, one mają takie piękne kwiaty a nie potrzebują dużo pielęgnacji. Właśnie, zamierzasz dużo czasu poświęcać roślinkom? Myślałeś o wydzieleniu kawałka na warzywnik/ogród bylinowy?
Jak to ma być taki teren do zabawy dla dzieci, to może fajnie byłoby w tym wszystkim zaaranżować piaskownicę?
ecik1983 11:36, 20 sty 2016

Witam.
Dziękuję za odpowiedzi
Z piaskownicą to też dobry pomysł
Problem z tą wylewką jest taki że ona jest bardzo cieniutka. Spod niej wyrastają już chwasty także nie wiem czy wylewać na to coś czy to skuć Jak radzicie?

Druga sprawa z którą się borykam to trawnik.
Czy według was na ziemi na której jest sporo kamyczków i żwiru trawa wyrośnie?
Pytam bo niestety teraz jak tam byłem zauważyłem sporo kamyczków. Maksymalna średnica to 1 do 1,5 cm.
Ziemia była przywieziona w zeszłym roku i w czasie rozrzucania jej łopatami po terenie nie zauważyłem nic. Dopiero jak ziemia osiadła to takie coś wynikło, a ziemia była niby z przesiewacza.

Czy wyrośnie mi trawnik fajny na czymś takim? czy musi być idealnie równo i bez kamyczków? Eh. same problemy a dużo kasy poszło na tą ziemię.

Nie mogę sobie pozwolić na większe wydatki póki co bo spłacam samochód

Byłbym wdzięczny za pomoc
MagdalenaKT 14:16, 20 sty 2016

Witam,
gratuluję włożonej pracy!
Jeśli rozważysz radę od nowicjuszki to jest ona taka: skoro wylewka już pęka i wschodzą chwasty to skuć. Potem będzie więcej pęknięć i chwastów. No chyba, że już masz pomysł na zagospodarowanie i ten beton wpisuje się np. w projekt altany. Wtedy skuć tylko to co niepotrzebne. Piaskownica jest dobrym pomysłem ale mój pięcioletni Gwiezdny Wojownik lubi kopać głębooooko. Denerwowałby się na ten beton pod 20-30 cm warstwą piasku. No i żeby nie zrobiło się po deszczu bagienko jak woda nie wsiąknie (choć z tego pewnie byłaby większa uciecha dla syna).

Co do trawy to ja własnej jeszcze nie mam, ale rodzice mają. Przed domem kiedyś też były kamyczki. Trawa wzeszła. Kamyczki jednak zostały i denerwowały zwłaszcza na początku, zwłaszcza na bosaka. To były jednak kamyki pochodzenia budowlanego, czyli mini fragmenty gruzu i betonu o ostrych krawędziach. Po 8 latach nie ma już tego problemu, może część uległa erozji, mama przy pieleniu okolicznych rabat pracowicie "wydzióbywała" z trawy, część przy pierwszych koszeniach ku niezadowoleniu taty rozemłała kosiarka.
Nie wiem jak dużo jest tych kamyków. Może da radę wybrać ręcznie...

Od razu też podpytam -Jak wyglądało u Ciebie równanie terenu? Najpierw ręczne karczowanie krzaków a potem przeoranie? Czy zebrałeś spychem do gołego razem z darniną a potem nawiozłeś nowej?

Powodzenia!
ecik1983 07:34, 21 sty 2016

Witam.
U mnie z terenem to wyglądało tak, że zamówiłem spychacz i wywrotkę. Spychacz równał wszystko jak leciało
Później przyszła kolej na dowóz ziemi. Zamówiłem 10 ton i porozrzucałem po terenie ogrodu. Ziemia wyglądała ok do czasu gdy osiadła. Uwydatniły się kamienie. Kamienie jakie tam są widać na drugim zdjęciu u dołu. Część wyzbierałem ale całości się nie da i wysypałem właśnie w miejscu widocznym na zdjęciu. Jest tego bardzo dużo.
Same problemy niestety się zaczęły
Dlatego też szukam pomysłów.
Pozdrawiam
ecik1983 09:45, 08 lut 2016

Witam ponownie. Mam kilka problemów.
Czy na tak kamienistym podłożu wzejdzie fajna trawa sportowa?
Pytam bo jak już wyżej pisałem jak ziemia którą nawiozłem opadła to wyłoniły się kamienie na całej powierzchni których miało niby nie być bo ziemia miała być z przesiewacza.
Czy pozostało tylko zebranie tych kamieni? Ewentualnie czym?
Za miesiąc chcę zacząć robić ogrodzenie i chciałbym wcześniej doprowadzić podłoże do stanu używalności.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Acha!
Możecie mi poradzić jakiś dobry trawnik do częstego użytkowania? Mój czteroletni syn będzie tam dużo biegał .
Chciałem się jeszcze zapytać czy gotowa wylewka betonowa będzie dobra na murowanie słupków? Nie mam możliwości dowiezienia piasku a taka gotowa wylewka do której dolewa się tylko wody była by bardzo pomocna.
Pozdrawiam i dziękuję z góry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies