Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anulajda w raju

Anulajda w raju

anulajda 13:25, 08 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu. Nie wiem jak to się stało, że nie byłam na twoim wątku.
Lepiej później niż wcale. Masz piękny ogród. Nasadzenia ekstra.
Nasadzenia tulipanowe przepiękne, róże cudowne czego jeszcze nie wymieniłam też piękne.
Masz przepiękne cisy cięte, czy ci chorują bo moje rok rocznie oblegają czerwce i pryskam.
Tak równiutko, czyściutko tylko z Kasią-Kindziom możesz rywalizować. Czy tam wszyscy pod Pszczyną tak mają?

Trawniczek też piękny, ale tak jak pisałaś jest to nie możliwe aby chwasty w nim nie rosły. Rośliny pylą i rozsiewają się a trawnik jest ich zatrzymaniem.
U mnie rozsiał się jaskier i coś wiosną trzeba z tym zrobić. O mleczu nie wspomnę jak łąki dookoła mam.

Pozdrawiam

Witaj Elu,dziękuję za pochwały ))) cisy co rocznie pryskam pomanalem to jakoś ich nie widzę,ale przyznam się że teraz jak są już duże to niespecjalnie do nich dokładnie zaglądam,teraz wiosną miałam problem z jednym stożkiem coś jakby zamieranie pędów ale chyba będzie z nim już ok.
Widzisz u Ciebie z nowości w trawniku jaskier a u mnie bluszczyk kurdybanek który rośnie tak nisko że nawet kosiarka go nie łapie.
Pozdrawiam,

anulajda 13:32, 08 wrz 2017

Kokesz napisał(a)
Też zatanawiam się nad tulipkami, sadzenie ich jakoś w tym roku mnie przeraża...
Kupię tylko niskie Concerto, no chyba, że przeceny w listopadzie mnie znowu skuszą

Powiem Ci że mnie też a i miejsca coraz mniej mam, już tylko rarytaski w małych ilościach mi się zmieszczą.
anulajda 14:09, 08 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze raz przeglądałam wątek od tyłu i doszłam do str. 295. Chciałam się zapytać, czy ty masz jakąś szkółkę poza twoim ogrodem. Tyle róż pięknych w życiu nie widziałam. Wszystko takie dorodne czy u ciebie grzyby nie grasują i robactwo.
Aniu czy ta róża Gartentraume kwitnie długo czy powtarza czy non stop.
Jeszcze raz przeglądnę i zapiszę nazwy róż i będę zadawać pytania. Bo dla mnie najważniejsze jest zdrowotność u róży a potem wygląd, zapach.

Piękne okazy.

Pytasz czy szkółkę prowadzę ? nie,nie chyba by mi to przyjemności nie dawało.
Lubię zdrowe bez robactwa rośliny bo takie są ozdobą.Dbam o nie jak potrafię ale bez przesady,nie mam zbytnio czasu na profilaktyczne opryski te rośliny co nie dają rady u mnie na siłę nie trzymam a też nie mam takich co by mi sprawiały kłopot.
Różyczka o którą pytasz jako jedna z pierwszych zakwita u mnie ma delikatne kwiaty ale w tym roku zdecydowanie trwalsze niż w poprzednim, ma dosyć długą przerwę w kwitnieniu u mnie ale to przez trawy które już teraz ją dosyć mocno od słońca przysłaniają,cały sezon letni jest raczej zdrowa i nie ma łysych nóżek teraz dopiero zaczynam skubać dolne liski.
anulajda 14:21, 08 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)
Ania mam pytanie do Ciebie - od frontu na wąską rabatę przy bryle domu pod sosnowe kule na pniu chcę dać bluszcz, żeby ładnie zadarnił - tam dość sucho i tak mnie zastanawia czy tulipany (bo też planuję tam wsadzić) dadzą radę z czasem jak bluszcz mocno się rozrośnie przebić się przez niego? Jak uważasz?

Bluszcz wszystko wytrzyma ale z czasem jest bardzo ekspansywny i łapie się mocno podłoża, tulipany może na przyszły rok dadzą rade ale później już nie.
Malgo 14:54, 08 wrz 2017

Aniu,
z jakiej rośliny jest posadzona obwódka na poniższym zdjęciu, czy jest to jakaś odmiana cisa czy raczej Ilex crenata 'Golden Gem'

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1044485/original.JPG
anulajda 15:20, 08 wrz 2017

Malgo napisał(a)
Aniu,
z jakiej rośliny jest posadzona obwódka na poniższym zdjęciu, czy jest to jakaś odmiana cisa czy raczej Ilex crenata 'Golden Gem'

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1044485/original.JPG

To jest cis Aurescens on na początku tak wygląda ale z czasem zielenieje
AngelikaX 23:22, 11 wrz 2017

Dzięki za info nt bluszczu

Aniu czy Ty miałaś kiedyś tulipany la bella epoque lub blue aimable?
anulajda 07:56, 12 wrz 2017

nie miałam, la bell.. teraz zamówiłam.
ren133 08:25, 12 wrz 2017

anulajda napisał(a)

U mnie też w B są ja skusiłam się tylko na Queeny a na resztę spoglądałam bardzo podejrzliwie co do zgodności odmiany.Ja też mało w tym roku kupuję i nie dosadzam do zeszłorocznych,chce zobaczyć które odmiany będą kwitły na przyszły rok i czy zostawienie liści dwa trzy tygodnie po ogłowieniu to wystarczy żeby zakwitły za rok.

Ooo też jestem ciekawa rezultatu tego eksperymentu
ren133 08:27, 12 wrz 2017

anulajda napisał(a)

Aveyron,Sweet Desire,Thesire,La Belle Epoque,

La Belle Epoque śliczny ... tylko w necie są różne zdjęcia od różowych po pomarańczowe ... jak to z tym tulipanem w końcu jest?