Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anulajda w raju

Anulajda w raju

Kokesz 08:55, 25 wrz 2017

U kogoś na forum przeczytałam, że miskanty pokładały się z przenawożenia gnojówką z pokrzyw, chodzi o azot.
I żeby nawozić je skrzypem, to nie będą wylegać.
Może daj im jeszcze szansę, one tak ładnie rozjaśniają ogród
ren133 10:32, 25 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Chodzi o to, że Variegata poczochrane i leżą?
Miskanty dlaczego chcesz eliminować?

Ja się seslerii Haufleriany pozbędę.

No widzisz ... a ja lubię heuflerianę
AngelikaX 10:36, 25 wrz 2017

anulajda napisał(a)
Pokaże wam jak zachowują się Variegatusy przy deszczowej pogodzie.

Teraz już tu są podparte i związane ale takich traw to ja nie chcę u siebie i zaczynam poważnie się zastanawiać nad eksmisją niektórych miskantów z ogrodu, tym bardziej że miejsca mam coraz miej na nie.

A co to za leniuchy, że im się stać nie chce? Poważną rozmowę musisz z nimi odbyc

A róże... a propo poprzedniego Twojego wpisu... chyba nie dojrzałam jeszcze do nich... wystarcza mi jak u Ciebie popodziwiam a naprawde jest co podziwiać
anulajda 11:13, 25 wrz 2017

Kokesz napisał(a)
U kogoś na forum przeczytałam, że miskanty pokładały się z przenawożenia gnojówką z pokrzyw, chodzi o azot.
I żeby nawozić je skrzypem, to nie będą wylegać.
Może daj im jeszcze szansę, one tak ładnie rozjaśniają ogród

To na pewno,u mnie to odpada, nie stosuję gnojówek z pokrzyw,ogólnie bardzo mało azotu daję na rabaty,jedynie wiosną na start i to bardzo skromnie oraz humus w sezonie raz. Tylko te miskanty tak wyglądały w trzech częściach ogrodu a w dwóch innych stoją sztywno,widocznie im tam pasuję miejscówka a docelowo zostawię tylko w jednym miejscu trzy sztuki.

anulajda 11:21, 25 wrz 2017

ren133 napisał(a)

No widzisz ... a ja lubię heuflerianę

Równowaga w przyrodzie musi być.
Widzisz, a ja nie mam u siebie żadnych sesleri.
anulajda 11:28, 25 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)

A co to za leniuchy, że im się stać nie chce? Poważną rozmowę musisz z nimi odbyc

A róże... a propo poprzedniego Twojego wpisu... chyba nie dojrzałam jeszcze do nich... wystarcza mi jak u Ciebie popodziwiam a naprawde jest co podziwiać

ha,już im tu powiedziałam co o nich myślę podparte stoją ale nie tego oczekuję po miskantach, żeby je jeszcze podpierać. Variegatus ma szerokie źdźbła i podstawa raczej nie utrzymuje pionu, tylko dlaczego mi w innym miejscu nie sprawiają kłopotu ?
ren133 15:04, 25 wrz 2017

Aniu Ty łączyłaś u siebie Exotici z Salmon van Ejk? Myślisz, że to dobre połączenie?
anulajda 17:06, 25 wrz 2017

ren133 napisał(a)
Aniu Ty łączyłaś u siebie Exotici z Salmon van Ejk? Myślisz, że to dobre połączenie?

Nie łączyłam, kolorystycznie może być fajnie bo termin kwitnienia podobny tylko Salmony są wyższe, dla fajnego efektu żeby Exotici nie straciły się pod nimi to mniej dać Salmonów,nie pół na pół.

Cebule masz z zeszłych roków czy nowe ?
ren133 20:34, 25 wrz 2017

anulajda napisał(a)

Nie łączyłam, kolorystycznie może być fajnie bo termin kwitnienia podobny tylko Salmony są wyższe, dla fajnego efektu żeby Exotici nie straciły się pod nimi to mniej dać Salmonów,nie pół na pół.

Cebule masz z zeszłych roków czy nowe ?

Tych Salmon jeszcze nie mam ... robię rozeznanie a Exotici z ubiegłego roku i troszkę dokupiłam
AngelikaX 20:56, 25 wrz 2017

Ja dziś posadziłam Quenny z Mystickami - co myślisz Aniu?