Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anulajda w raju

Anulajda w raju

anulajda 23:10, 20 wrz 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Aniu fotki piekne powiem ci ze dla mnie jestes krolową tulipanową na Ogrodowisku :*

Kasiu dziękuję Ci że się podoba ja uwielbiam tulipany i do kiedy mi to wiosną sprawia przyjemność to bedę sadzić
anulajda 23:30, 20 wrz 2018

inka74 napisał(a)
Ile cebul do sadzenia już masz i jak pięknie kwitną ci jeszcze róże. QoS u mnie też wysoka, może nie aż taka ale koło 140 cm ma. Do tego Bardzo szczupła. Nie wiem jak Janka swoją karmi, że jej jest taka napakowana i szeroka.
Ćmy bardzo współczuję. U mnie na razie nie ma ale jest grzyb - za dużo wody.

Przepraszam, umknęło mi twoje pytanie a teraz wróciłam na fotki i zorientowałam się, że nie odpisałam. Z cebul mam sprawdzone: Exotic Emperor (ale mało bo cebulki z ubiegłego roku bardzo dorodne i dużo), Purple Pion - uwielbiam, Doll's Minuet, Angelique choć te to jednoroczne ale doskonale z Purple się zgrywają. Znalazłam też Labradory ale jeszcze nie przyszły, miałam je 2 lata temu i są cudne. Ponawiam papuzie Black i White Parroty, różowe Air. Udało mi się dostać Salmon van Ejk - mam nadzieję, że będą jaśniejsze niż Mistic. Powtarzam duet Balerina i Negrita/double Negrita. Do ubiegłorocznych dokupiłam po kilka sztuk.

I trochę nowości zamówiłam. Znów pewnie cebulki w tysiącach muszę liczyć z tymi zakupionymi w ramach spożywczych zakupów, ot tak przy okazji po kilka torebek ;( a teraz trzeba to będzie posadzić. Na razie się wstrzymuje bo pogoda za ciepła, chyba dopiero w październiku zacznę sadzenie.

Iwonko różyczek jeszcze sporo kwitnie a QoS chyba ma już 2,5 śmieje się że kiedyś musiałam kucać żeby powochac kwiat a teraz będe skakać żeby coś poniuchaćNo a Janka też się zastanawiam czym ją karmi bo cały czas mam przed oczami jej wypasiny w szerokość krzak.
Ja się zastanawiałam nad papuzimi Black ale jeszcze nie w tym roku.Salmony są najpiękniejsze z van Eijków i jaśniejsze od Mystick ale już trudne do zdobycia, ja zamówiłam sobie kilka podobnych różowych lub coś koło tego i będę testować kolorek.Double Negrita też lubię.
Och te sadzenie ale jak już wiem gdzie co posadzić to sama czynnoś już u mnie szybko idzie.Ja myślę w listopadzie zaczać sadzić.
anulajda 23:31, 20 wrz 2018

tulucy napisał(a)
O matko.... No ja w tym roku bastuję z cebulami

Że tak nic a nic, ani troszku
anulajda 00:03, 21 wrz 2018

AngelikaX napisał(a)
Piękne kadry prze pani, piękne róże, cisy, hakonki, evergoldy (moje się wykaraskały - miały mieć eksmisje, ale zlitowałąm się - pogroziłam palcem i chyba dało skutek )

Widzę jak zwykle ogrom cebul u Ciebie - oj nie zazdroszczę sadzenia, ale efektu wiosną już tak a propo cebul szukam towarzystwa do dolls minuet - Twoje był z quennami - masz w zanadrzu jakąs inną propozycję - nie za ciemną bo to w korze nie żwirku będę sadzić.... mam głosy aby nie mieszać, ale coś mam trochę obawy czy przy 150szt nie będzie zbyt monotonnie...

No właśnie czasami te grożenie paluszkiem daje efekty

Ogrom nie ogrom cebul a bywało kiedys więcej, mi samo sadzenie nie sprawia problemu i szybko idzie
Dollsy już same w sobie są zdobne i grunt to żeby nie przedobrzyć za bardzo,ja w tym roku będę sadzić je z Ronaldo one są niższe od Q i ciut jaśniejsze a jak chcesz jeszcze jaśniej to może ze zwykłym jasnym różem też pięknie by wyglądały, zerknij sobie na Mystres Mystick one maja delikatny różowo liliowy kolor i są nieco wyższe od dollsów. 150 to już jest dużo a one są dwukolorowe to trzeba uważać aby nie przedobrzyć ja zawsze jak mieszam tulipany to do dwukolorowych dodaję już obecy wspólny kolor w zależności czy w jasnym pójdę kierunki czy ciemnym.
anulajda 00:15, 21 wrz 2018

beata_m napisał(a)
przepiękne Aneczko ... czy czuć zapach róż w ogrodzie?!?!?! tak sobie wyobrażam Twój ogród pełen zapachów róż się rozmarzyłam

Beatko czuć może teraz już mniej bo nie siedzi się wieczorami tak na tarasie co w lecie ale burgundowe i pomarańczowe u mnie pachną najmocniej, może przez to że mam je blisko tarasu.Mam też taki wąski"korytarz"między najdłuższą elewacją domu a płotem/drogą obsadzoną pachnącymi i tam jest wieczorami bajka.Zapachu róż żaden inny kwiat nie zastąpi one pachną najpiękniej
Macham
beata_m 12:23, 21 wrz 2018

anulajda napisał(a)

Beatko czuć może teraz już mniej bo nie siedzi się wieczorami tak na tarasie co w lecie ale burgundowe i pomarańczowe u mnie pachną najmocniej, może przez to że mam je blisko tarasu.Mam też taki wąski"korytarz"między najdłuższą elewacją domu a płotem/drogą obsadzoną pachnącymi i tam jest wieczorami bajka.Zapachu róż żaden inny kwiat nie zastąpi one pachną najpiękniej
Macham

cudownie ... relaks dla zmysłów teraz są takie modne ogrody sensoryczne ...

ja chyba też mam poniekąd ogród sensoryczny ... mój najmłodszy zrywa kulki z cisów i rzuca je do sąsiadki ...
inka74 17:24, 21 wrz 2018

anulajda napisał(a)

Iwonko różyczek jeszcze sporo kwitnie a QoS chyba ma już 2,5 śmieje się że kiedyś musiałam kucać żeby powochac kwiat a teraz będe skakać żeby coś poniuchaćNo a Janka też się zastanawiam czym ją karmi bo cały czas mam przed oczami jej wypasiny w szerokość krzak.
Ja się zastanawiałam nad papuzimi Black ale jeszcze nie w tym roku.Salmony są najpiękniejsze z van Eijków i jaśniejsze od Mystick ale już trudne do zdobycia, ja zamówiłam sobie kilka podobnych różowych lub coś koło tego i będę testować kolorek.Double Negrita też lubię.
Och te sadzenie ale jak już wiem gdzie co posadzić to sama czynnoś już u mnie szybko idzie.Ja myślę w listopadzie zaczać sadzić.
no ta Zagajankowa księżniczka to jakiś ewenement mojej ją muszę pokazać. A twoje to już pnąca wersja lub żywopłotowa

Salmony wyobraź sobie były w B. Do listopada to już bym chciała zakończyć sadzenie. Wiele zależy jaka pogoda będzie i jak trawa mi wzejdzie. Na szczęście do większości rabat łatwy dostęp jest i nie podepczę.
inka74 17:41, 21 wrz 2018

anulajda napisał(a)

No właśnie czasami te grożenie paluszkiem daje efekty

Ogrom nie ogrom cebul a bywało kiedys więcej, mi samo sadzenie nie sprawia problemu i szybko idzie
Dollsy już same w sobie są zdobne i grunt to żeby nie przedobrzyć za bardzo,ja w tym roku będę sadzić je z Ronaldo one są niższe od Q i ciut jaśniejsze a jak chcesz jeszcze jaśniej to może ze zwykłym jasnym różem też pięknie by wyglądały, zerknij sobie na Mystres Mystick one maja delikatny różowo liliowy kolor i są nieco wyższe od dollsów. 150 to już jest dużo a one są dwukolorowe to trzeba uważać aby nie przedobrzyć ja zawsze jak mieszam tulipany to do dwukolorowych dodaję już obecy wspólny kolor w zależności czy w jasnym pójdę kierunki czy ciemnym.
Dollsy miałam ze Spring Green - bardzo fajnie wyglądały i razem kwitną. Lekko wyższe od Dollsów. Ten sam kształt.
nicol21 22:28, 24 wrz 2018

Piękne masz te róże, a jeśli jeszcze tworzą koruytarze zapachowe to już bajka. Tulipki będą mega wiosna, już można pomału przebierać nogami.
Ja się poddaje cmie i wyrzucam buksy te co są już podzarte, jeśli są ok to zostawię do wiosny,
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anulajda 09:31, 26 wrz 2018

beata_m napisał(a)

cudownie ... relaks dla zmysłów teraz są takie modne ogrody sensoryczne ...

ja chyba też mam poniekąd ogród sensoryczny ... mój najmłodszy zrywa kulki z cisów i rzuca je do sąsiadki ...

Beatko czyli zmysł dotyku ma bardzo dobry .
Pamiętam też że z bratem w dzieciństwie tak samo lądowały pestki po czereśniach