Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

BasiaLT 14:25, 29 mar 2017

ewa004 napisał(a)
Aniu ja w tym roku wszystkie patyki do ziemi powtykałam ,zobaczymy czy coś się uda

Ja mam patyczki włożone do wody. Muszę znaleźć im miejsce i dopiero wysadzę do gruntu.
Makao_J 18:19, 29 mar 2017

Zana napisał(a)
Aniu a dlaczego chciałaś czekać z ciachaniem hortensji do kwitnięcia forsycji? Te bukietowe to ja tnę zawsze w okolicy połowy marca i dziewczyny też w marcu tną.

Nie wiem, zawsze cięłam jak widziałam że pąki pęcznieją, czyli tak o tej porze, ale co mi się ubzdurało z tą forsycją to nie wiem.
Wiem że na pewno róże i trawy wtedy najlepiej ciąć a te hortki to sama sobie musiałam dopowiedziałam
Makao_J 18:28, 29 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam wszystkich. Aniu powiedz dlaczego tak wysoko przycięłaś hortensję, czy zawsze tak wysoko przycinasz. Bo ja to wszystkie ogrodowe (te co rosną na tegorocznych pędach) już mi się wszystko chrzani, przycinam nisko ok 15 cm mam bardzo gęste.

Może ja też powinnam wyżej podcinać, ale boję się, że jak przyjdzie wiatr to wszystko połamie bo będa za wysokie.
Moje pomidory też już powschodziły. Siałam takie maleńkie cherry i już mają ok. 2 cm wysokości, paprykę siałam w tym samym dniu i jeszcze nie widać wschodów.

Czy wysoko hortkę bukietową cięłam? Wydaje mi się że raczej normalnie nad drugim lub trzecim oczkiem w zależności jak duża przerwa jest między oczkami. Pierwszego roku cięłam nisko by się zagęściły ale teraz to już nie muszą.
Moje też są gęste, nie narzekam.

Bardziej zależy mi by miała taki właśnie owalny kształt.
Makao_J 18:29, 29 mar 2017

eee_taam napisał(a)
pomidory u ciebie .... to niczym małe laboratorium ))

Oj tak. A stresa miałam dużego. Na szczęście już wsadzone. Teraz tylko czekać.
Makao_J 18:32, 29 mar 2017

AngelikaX napisał(a)
Piszesz o ekobordach? Ja mam tylko w dwóch miejscach - też mnie wkurzają, może nie zanikają ale pofalowane z czasem jakieś takie nieciekawe się zrobiły - ogólnie mam obrzeża z kostki na podmurówce, ale te rabaty nie do zmiany są więc ok. Te z ekobordami - jedna tymczasowa (plac zabaw) drugiej nie byłam pewna do końca

Koniecznie pokaż altanę jak już gotowa będzie

ps. Moje zasłonki czekają - przed Wielkanocą założę

No właśnie o tych pofalowanych piszę. Wkurzają mnie bo w tym roku znowu gdzieś znikły. Nie mam pomysłu na nie.
Spróbuję w tym roku kanciki poprawić to może i je przy okazji wyciągnę. Ale jak je montowałam to były sporo nad ziemią. Nie wiem o co kaman
Makao_J 18:33, 29 mar 2017

kamila66 napisał(a)
Fajną instrukcję zrobiłaś na pewno pomoże zagubionym Ciekawa jestem tej twojej altany

Dzięki.
Altany też jestem ciekawa. Nie mogę doczekać się jak powieszę zasłony (których jeszcze nie kupiłam ) i postawię stół z krzesłami (którego jeszcze nie kupiłam ).
Makao_J 18:35, 29 mar 2017

ewa004 napisał(a)
Aniu ja w tym roku wszystkie patyki do ziemi powtykałam ,zobaczymy czy coś się uda

Do ziemi od razu się boję. Zresztą gdziekolwiek je wsadzam to mam stracha czy się udadzą. Nie lubię rozmnażać hortek. To chyba mój ostatni raz
Makao_J 18:36, 29 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aniu tez moczyłam pomidorki w rumianku - dzisiaj idą do ziemi - już puściły "ogonek"

Też dziś sadziłaś?? To fajnie, nie jestem sama ostatnia
Makao_J 18:38, 29 mar 2017

anna_t napisał(a)
wow jakie poświęcenie
Chyba że to M aparat trzymał

Nie robiłam wszystko sama. eM zatrzymał się na chwilę obok i pytał za kogo w tej chwili robię fotografa czy ogrodnika?
olga80 18:48, 29 mar 2017

Makao_J napisał(a)

Aniu niby jestem częstym gościem w Twoim ogrodzie a tego miejsca zupełnie nie kojarzę