Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

violka171 22:44, 29 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Nie, nie, mnie wcale nie do żartów, tak mi się jakoś nasunęła pierwsza myśl.
Masz już wysiewy w gruncie? U nas niektóre panie już tez posiały, ale wszystko włókniną poprzykrywane.

Dlatego jeszcze swego warzywnika nie ruszałam. Dziś było w miarę ciepło [+8], i deszcz nawet nie bardzo chciał padac mimo zapowiedzi. magnolka cały dzień na balkonie werandowała, ale na noc wniosłam do domu. Do środy musi tak wędrować.
Potem wywiozę i niech sobie radzi.

mam marchew ,porę ,seler w gruncie ,parę dni temu odkryłam z agrowłokniny ,i jestem zła na siebie,i ten grad
piertuszka wieloletnia dostała w tyłek porządnie
dziś wsadziłam pomidory uratowane w ziemię,okryłam butelką,ale czy coś z nich bedzie
płakac się chce,ale daję rade ja co bedzie to bedzie,no nie przeskoczę Matki Natury
hanka_andrus 23:16, 29 kwi 2017

Co do pomidorów to też mam mikre sadzonki. Przeciez przy zerze juz powinny paść. Ale skoro się utrzymały, to niech jeszcze próbują, najwyżej whymienię część rozsad własnych na kupne. Tez trzymam pod butelkami.
violka171 23:21, 29 kwi 2017

jak te moje nie przezyją to już nie ide w kupne,mój błąd za szybko dałam ,sugerowałam się zeszłego roku że będzie cieplej a tu lipa,co bedzie to bedzie-jak urosną to za kg bedzie jakieś 50 zł hi hi ,w kupne się nie wdaję bo nie wiadomo co to i jak pędzone
Nowalijka 23:26, 29 kwi 2017

Moje pomidory i ogórki jeszcze u mamy w ciepełku. Jutro idę je oglądać. Mamcia mówi ze ogorasy powinnam dać już do gruntu bo mocno urosły ale jak je na takie zimno wystawić? Szkoda. Ja dużo kwiatów wysiałam do gruntu ale u mnie na szczęście dzis nie było tak tragicznie.
violka171 23:38, 29 kwi 2017

Nowalijka napisał(a)
Moje pomidory i ogórki jeszcze u mamy w ciepełku. Jutro idę je oglądać. Mamcia mówi ze ogorasy powinnam dać już do gruntu bo mocno urosły ale jak je na takie zimno wystawić? Szkoda. Ja dużo kwiatów wysiałam do gruntu ale u mnie na szczęście dzis nie było tak tragicznie.

broń Cię wysadzać ogórki teraz w grunt-ABSOLUTNIE NIE BO PADNĄ!!!!!!!!!!!ogórki dopiero się wysadza po zimnej zośce -czyli po 15 maja-uprzednio hartowane,to jest termin gdzie już nie będą zagrażały przymrozki,i nie podlewaj ogórków zimną wodą-nie znoszą tego,ogólnie nie znoszą zimna ,hm ....się troszku dziwię że ogórasy już wysiała ,ja swoje sadziłam tydz temu w domku i czekam dopiero na wschody
Nowalijka 23:41, 29 kwi 2017

violka171 napisał(a)

broń Cię wysadzać ogórki teraz w grunt-ABSOLUTNIE NIE BO PADNĄ!!!!!!!!!!!ogórki dopiero się wysadza po zimnej zośce -czyli po 15 maja-uprzednio hartowane,to jest termin gdzie już nie będą zagrażały przymrozki,i nie podlewaj ogórków zimną wodą-nie znoszą tego,ogólnie nie znoszą zimna ,hm ....się troszku dziwię że ogórasy już wysiała ,ja swoje sadziłam tydz temu w domku i czekam dopiero na wschody

Violka to był eksperyment. Nie myślałam ze tak szybko urosną . Obiecuje ze nie oddam ich matce ziemi do polowy maja
sylwia_slomc... 23:42, 29 kwi 2017

A ja ogórki, cukinię, fasolki i dynię sieje zawsze prosto w grunt na początku maja, z ziemi wyłażą po piętnastym, nie ma zawracania głowy sadzonkowaniem, nie mają szoku po przesadzaniu i od razu zahartowaneZawsze zbiory obfite
sylwia_slomc... 23:43, 29 kwi 2017

violka171 napisał(a)
po południu miałam znowu grad -ręce opadają z ta aurą

O matko!!! Zgroza ogarnia na tą "Wiosnę"
violka171 23:52, 29 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja ogórki, cukinię, fasolki i dynię sieje zawsze prosto w grunt na początku maja, z ziemi wyłażą po piętnastym, nie ma zawracania głowy sadzonkowaniem, nie mają szoku po przesadzaniu i od razu zahartowaneZawsze zbiory obfite

nasiona to tak ale nie rozsady jak pisała i pytała wyżej Nowalijka,a z rozsady daje sie wczesniej nasionka w domku bo przyśpieszają owocowanie,już w lipcu ma sie ogórki ,każdy daje jak dla niego pasuję,i dostosować do pracy ogrodu
w każdym razie rozsady ogórków w grunt tylko po 15-maja -uprzednio hartowane-przypominam
violka171 23:54, 29 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

a moja cukinia i dynia ma się zdrowo w domku na parapecie,mają jakieś 4 cm wzrostu