Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Basilikum 11:52, 26 maj 2016

Kasiu zobacz a czosnkowy watek, tam sa i takie intensywniejsze z nazwa
do Twoich lodorozowych rubensow rzeczywiscie intensywniejsze lepiej pasuja
Olili 13:21, 28 maj 2016

Kasiek napisał(a)

Zbyszku przyznaje ze moje wiadomosci na ten temat sa znikome. Ale.... No nie bylabym soba gdybym slowka nie napisala

Odczyn ph okresla stosunek stezenia jonow wodorowych H+ do jonow wodorotlenowych OH- i tak
zasadowy > 7,2
obojetny 6,6-7,2
lekko kwasny 5,6-6,5
kwasny 4,6-5,5
silnie kwasny < 4,5

Najprosciej byloby zbadac ph metoda kolometryczna, czyli za pomoca zwyklych papierkow lakmusowych lub metoda potencjometryczna- za pomoca miernikow elektrycznych. Stawiam na papierki, i szybciej i taniej
Natomiast chyba najtanszym sposobem zbadania ph ale ziemi, jesz polanie malej grudki octem. Jezeli po polaniu zauwazymy pecherzyki powietrza, oznacza to ze ziemia zawiera wapn i nie ma posiada kwasniego odczynu.
Skrzyp jest, i trzeba to zaznaczyc, roslina trujaca dla zwierzat, np koni...Zawiera nikotyne (alkaloidy)-( wyciag jest dobra bronia w walce ze slimakami) saponine,flawonoidy, bialko, skrobie.
Dziala miedzy innymi na mszyce, przedziorki, miseczniki i tarczniki. Pomaga w walce z chorobami grzybowymi...macznikiem prawdziwym, rzekomym, rdza, kedzierzawoscia lisci brzoskwini.
Nie lubi nawozenia popiolem z kominka, gnojowka czy nawozem zwierzecym jak i wapniowania.
Suma sumarum skrzyp lubi gleby kwasne, tak jak koniczyna polna, fiolek trojbarwny, szczaw, borowka, rumian polny, wrzos zwyczajny. Gnojowka dla rh? Czemu nie, tylko trzeba dokladniej sprawdzic ph... mysle ze dodalabym jeszcze troche maczki skalnej oraz nawozu zwierzecego aby zwiekszyc zawartosc skladnikow pokarmowych i przyswajalnosci przez rosliny...
No ale sie rozpisalam Ciekawa jestem czy zmierzysz

Witam
U mnie też dużo skrzypu ,zbadałam pH gleby w instytucie i okazało się ,że jest 7,5,więc to,ze rośnie na kwaśnych glebach to nie reguła,a ja cały czas przez ten skrzyp byłam przekonana ,że mam kwaśną glebę .

Ciekawa jestem tego clematisa na Amanogawie . Też widziałby mi się tam granat.
Twój ogród to takie królestwo,przepiękny.
barbara_kraj... 18:46, 28 maj 2016

Kasiu, bajecznie i kolorowo u Ciebie. Podziwiam nie tylko Rubensy.
Pozdrawiam
blyxa 14:57, 31 maj 2016

Rubensy prześliczne - boję się nastawiać na to, ze u mnie takie cudo urośnie, ale połowę tych cudowności bym przygarnęła

A co do skrzypu to u mnie na przedpłociu rośnie masowo - a ziemi kwaśnej nie mam na 100%, bo to sam piasek (rzeka kiedyś była). Nawet się zdziwiłam jak go zobaczyłam (wyszedł teraz po pracach ziemnych) ale jest i najwyraźniej nie czytał, ze nie powinien tam rosnąć
Kasiek 19:36, 31 maj 2016

Basilikum napisał(a)
Kasiu zobacz a czosnkowy watek, tam sa i takie intensywniejsze z nazwa
do Twoich lodorozowych rubensow rzeczywiscie intensywniejsze lepiej pasuja

Czosnki mam wszedzie, czy to przy rubensach, czy przy rozach, takze obojetnie
I juz dokupywac nie bede, wystarczy
Kasiek 19:38, 31 maj 2016

Olili napisał(a)

Witam
U mnie też dużo skrzypu ,zbadałam pH gleby w instytucie i okazało się ,że jest 7,5,więc to,ze rośnie na kwaśnych glebach to nie reguła,a ja cały czas przez ten skrzyp byłam przekonana ,że mam kwaśną glebę .

Ciekawa jestem tego clematisa na Amanogawie . Też widziałby mi się tam granat.
Twój ogród to takie królestwo,przepiękny.

Oj tak, granat bylby tam cudem ale ...nie znalazlam jeszcze powojnika w takim kolorze
Dziekuje za mile slowa
Kasiek 19:38, 31 maj 2016

barbara_krajewska napisał(a)
Kasiu, bajecznie i kolorowo u Ciebie. Podziwiam nie tylko Rubensy.
Pozdrawiam

Basienko dziekuje slicznie
Kasiek 19:39, 31 maj 2016

blyxa napisał(a)
Rubensy prześliczne - boję się nastawiać na to, ze u mnie takie cudo urośnie, ale połowę tych cudowności bym przygarnęła

A co do skrzypu to u mnie na przedpłociu rośnie masowo - a ziemi kwaśnej nie mam na 100%, bo to sam piasek (rzeka kiedyś była). Nawet się zdziwiłam jak go zobaczyłam (wyszedł teraz po pracach ziemnych) ale jest i najwyraźniej nie czytał, ze nie powinien tam rosnąć

Rubensy potrzebuja czasu, takze i Ty tez sie doczekasz
Kasiek 19:42, 31 maj 2016

I moze teraz ogolnie na temat skrzypu

Ha, Cieszy mnie to ze niektorzy czytaja
Otoz tak, kiedys bylo przekonanie ze skrzyp jest wskaznikiem zakwaszenia ziemi, ale...Skrzyp potrafi sie dostosowac i dzieki swoistej ryzosferze o kwasnym odczynie, moze rosnac tez na glebach zasadowych. Wszedzie wrecz.
Kasiek 19:49, 31 maj 2016

Clematis rosnacy w gorach...Sliczny jest, taki drobniutki i skromny

I moje takie cus takie tam ogrodowe