Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą » Edycja postu

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Margerytka40 23:37, 20 lip 2018

m_gocha napisał(a)
Pada, pada...
W ubiegłym tygodniu co chwilę z nieba leciał drobny kapuśniaczek - niestety tylko po wierzchu zwilżał niesamowicie wysuszoną ziemię.
To w sobotę biegałam z konewkami ratując co najbardziej było zaschnięte, omdlałe i padnięte... I chyba ktoś na górze to zobaczył bo od niedzieli zaczął padać prawdzwy deszcz
A od trzech dni leją się z nieba wręcz strugi deszczu. Zagrożenie powodziowe jest niestety.
Do ogrodu nawet nie wychodzę bo tylko woda chlupie a do tego dopadło mnie choróbsko.
W ubiegłym tygodniu temperatura na zewnątrz prawie 30 stopni a ja w dwóch swetrach pod dwoma kocami myślałam że się rozdygocę na amen. I do tego gardło. W sobotę trochę poczułam się lepiej to polatałam z konewkami i doprawiłam się na nowo. Wzięłam antybiotyk bo ileż można tak wegetować w lecie?
Dzisiaj zdecydowanie lepiej. Podobno słoneczna pogoda idzie

W sobotę powycinałam kwiaty funkii. Pewnie komuś narażę się tym stwierdzeniem, ale denerwują mnie. Wprowadzają chaos na rabatach a dodatkowo śmiecą okrutnie. Opadające kwiaty przyklejają się do liści i mnie to drażni, że takie upstrzone są Mam nadzieję, że deszcz skutecznie pięknie zmył liście funkii.
Przed ścięciem zrobiłam kilka fotek. W zbliżeniu całkiem ładne są

Co do kwitnących funkii mam podobne odczucia i też je wycinam,czasem nawet nie czekam aż kwiaty się rozwiną i ścinam już w fazie pąków.
Mam nadzieję,że ze zdrowiem już lepiej,pozdrawiam
m_gocha 00:39, 21 lip 2018

jolanka napisał(a)
Zdrowiej szybko. Pogoda moze się w końcu unormuje
Zdjęcia śliczne
Jolanko! Dzięki
Już dzisiaj po południu wyszło słoneczko a i ja dzisiaj już zdecydowanie lepiej się czuję...

Skoro o hostach (a właściwie o ich kwiatkach) była mowa to kilka fotek z funkiami w roli głównej wrzucam

Sum and Substance

wciąż mnie zadziwia ta hosta wielkością liści
małe porównanie (zdjęcie z maja)

a tutaj z liściem typowej funkii (fotka aktualna)

Dużym jej plusem jest to, że zdecydowanie nie jest przysmakiem ślimaków
m_gocha 01:02, 21 lip 2018

mira napisał(a)
Oj to Ty niepoprawna ogrodniczka - zdrowie ogrodnika najważniejsze.
Odkupiłaś grzech ścinania tych cudnych dzwoneczków.
Ja ścinam po przekwitnięciu albo jak juz mnie irytują.
A ja właśnie wczoraj kupiłam o pachnących kwiatkach - cudny zapach.
Zdrowia.
Oj Miro! Wiem, że niepoprawną ogrodniczką jestem
Na usprawiedliwienie dodam, że trochę odczekałam ze ścięciem kwiatów - tzn. gdy połowa pędu kwiatowego już obleciała
Dzisiaj obejrzałam program Gardener`s World i akurat sporo było o hostach. M.in o hostach babkolistnych (nawet nie wiedziałam że takowe są) - to szczególnie ich kwiaty najbardziej pachną (podobno do złudzenia przypominają zapach lilii). Monty kończąc temat host podsumował jakich warunków oczekują co do gleby i stanowiska i dodał, że szczęśliwe hosty omijają ślimaki
Mus zerknąć, które są szczęśliwe
Mam takie funkie które na wiosnę są pięknie wybarwione. Najpierw biało-zielone

Potem jasno limonkowo-zielone

Potem zaczynają zielenieć

Może ktoś zna nazwę?
m_gocha 01:31, 21 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)

Co do kwitnących funkii mam podobne odczucia i też je wycinam,czasem nawet nie czekam aż kwiaty się rozwiną i ścinam już w fazie pąków.
Mam nadzieję,że ze zdrowiem już lepiej,pozdrawiam
No to Asia kamień z serca. Zawsze to jakieś pocieszenie, że nie tylko ja tak mam
Zdecydowanie lepiej się czuję, nawet dzisiaj w ramach obchodu ogrodu coś tam skubnęłam
A to też hosta potwór Tym razem nie ze względu na wielkość liści ale wielkość kępy. Chyba ma średnicę z 1,5 metra. Rośnie koło oczka pewnie od około 10 lat (pierwsza funkia u mnie) i tak ma zbite korzenie, że wiosną chcąc ją podzielić nie byłam w stanie wbić szpadla

to zdjęcie z wiosny

a tutaj tuż przed kwitnieniem

i w trakcie kwitnienia

m_gocha 01:35, 21 lip 2018

Dobrej nocy....
Wiolka5_7 10:45, 21 lip 2018

m_gocha napisał(a)
Jolanko! Dzięki
Już dzisiaj po południu wyszło słoneczko a i ja dzisiaj już zdecydowanie lepiej się czuję...

Skoro o hostach (a właściwie o ich kwiatkach) była mowa to kilka fotek z funkiami w roli głównej wrzucam

Sum and Substance

wciąż mnie zadziwia ta hosta wielkością liści
małe porównanie (zdjęcie z maja)

a tutaj z liściem typowej funkii (fotka aktualna)

Dużym jej plusem jest to, że zdecydowanie nie jest przysmakiem ślimaków

Hosta Gigant, ale mi się podoba inne hosty też zachwycające
Margerytka40 21:10, 21 lip 2018

Aaaaale wielgaśka ta hosta,cudna jest. Uwielbiam te gigantyczne ale jak do tej pory jeszcze nie mam
MirellaB 10:10, 22 lip 2018

Pierwszy raz widzę tak ogromne liście host - dla mnie super

Kiedyś napisałam, że host nie sądzę, bo nie podobają mi się ich kwiaty. Wówczas Tess mnie uświadomiła, że hosty sadzi się głównie dla liści

Jak się czujesz? Zdrówka życzę
Dorota123 17:05, 22 lip 2018

Zachwyca mnie Twoja Hosta Gigant, kiedyś w Ogrodzie na Rozstajach zachwycałam się taką. Kupiłam u nich sadzonkę, ale moja nie osiąga pożądanych rozmiarów. Niby taka jak Twoja tylko znacznie mniejsza. Masz piękne hostowe alejki.
m_gocha 00:15, 23 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Hosta Gigant, ale mi się podoba inne hosty też zachwycające
Witaj Wiolu Lubię funkie i te drobniutkie i te gigantyczne. Fajnie się komponują z bluszczem a także z paprociami, trawami... Bardzo uniwersalne roślinki

Tutaj tworzą taki trochę leśny klimat