Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą » Edycja postu

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Margerytka40 21:25, 05 wrz 2018

m_gocha napisał(a)
Polatałam po ulubionych wątkach
Niestety z braku czasu i sporych zaległości odwiedziny po cichutku

Pozdrawiam zaglądających

A my pozdrawiamy Ciebie ,fajnie że wypoczęłaś
m_gocha 22:37, 09 wrz 2018

Wprawdzie po urlopie już dawno, ale dzisiaj przeglądając fotki przypomniałam sobie, że miałam wrzucić jeszcze te:

Spory odcinek lasu bukowego ciągnącego się wzdłuż nabrzeża morskiego. Runo leśne to prawie w 100% bluszcz, który pnie się również po prawie wszystkich drzewach.

Ale przede wszystkim cudnie pachnący żywicą, słońcem i morzem las sosnowy
m_gocha 22:45, 09 wrz 2018

Zachwyciłam się w tym roku naszym Bałtykiem
Czysta woda

drobniutki, biały i czysty piach

i jeszcze raz niesamowicie czysta woda - tym byłam wyjątkowo pozytywnie zaskoczona
MartaKozak 22:51, 09 wrz 2018

Jeju, gdzie ty byłaś dokładnie???
m_gocha 23:16, 09 wrz 2018

Po powrocie z urlopu szybki rekonesans mojego "miszmaszu". Roślinki pomimo upałów dały radę. Jednak przeraziła mnie wszechobecność chwastów, które wykorzystując nieobecność "ogrodnika" opanowały każdy wolny skrawek ziemi. Zatem nie było wyjścia trzeba było wrócić na ziemię w dosłownym tego słowa znaczeniu Plewienie, plewienie, plewienie... I jeszcze ostatnie cięcia - trochę już późno ale liczę na ciepłą długą jesień
No i główkowanie jak obsadzić górną część mojej skarpy. Em zrobił murek. Troszkę miałam inną wizję... no ale OK. Na skarpie rosną w donicach zadołowane tam od zeszłego roku m.in. hortensje, miskanty, bukszpany. Bałam się, że nie dadzą rady w te upały, ale poradziły sobie
Ów murek

Niestety chyba w tym roku na tym koniec z murkami, schodkami.
Niestety do takiej "drobnicy" nie chce przyjść żaden kamieniarz fachowiec
A eM nie ma za bardzo czasu (a i chyba wena twórcza odleciała)
m_gocha 23:54, 09 wrz 2018

A w ogóle to jakiegoś focha złapałam na ten mój "miszmasz"
Jak robiłam w któryś z ostatnich dni spóźnione cięcie tych moich "krzaczorów" to gdyby nie totalny brak już sił i zapadający wieczór to chyba pod topór poszłyby niektóre z nich.
Czasem zazdroszczę innym tworzenia ogrodu od początku. Zwłaszcza teraz, w erze Ogrodowiskowej i przy takiej dostępności roślin
Podziwiam też te osoby, które potrafią wprowadzić z pełną determinacją totalne rewolucje w swoich ogrodach np. Asię z Ogrodu do remontu

No ale z drugiej strony nawet czasem lubię ten mój kawałeczek zielonego raju . Nawet taki jaki jest

Zachwycają mnie np.rozchodniki

I jak pomyślę, że też rosną w niewielkich doniczkach zadołowane "na chwilę" na tej mojej skarpie... to sumienie mnie gryzie.
Roślinki na ekstremalne warunki
m_gocha 23:58, 09 wrz 2018

MartaKozak napisał(a)
Jeju, gdzie ty byłaś dokładnie???
Martuś, okolice „Gwiazdy Północy”
m_gocha 00:03, 10 wrz 2018

Matrona na dobranoc

Dorota123 12:22, 10 wrz 2018

Też próbuję coś zmienić, ale na kolejną demolkę nie mam sił. Kwiaty wyglądają pięknie jak kwitną, ale później już nie jest tak ładnie. Chyba ograniczę ilość kwitnących, po prostu przestanę podlewać, przetrwają najmocniejsze.
Twój ogródek zawsze mi się podoba.
Pozdrawiam
Margerytka40 13:07, 10 wrz 2018

Małgoś fajnie ten murek wyszedł. Co to za materiał? Bloczki kamienne? Ja myślę nad czymś w rodzaju ścianki wodnej właśnie w tym stylu. Tak żeby w miarę naturalnie to wyglądało.
To naturalne ,że dostałaś nerwa na ogród . Chwilę Cię nie było a po powrocie trzeba było zakasać rękawy. Poza tym trochę inaczej na niego spojrzałaś . Masz fajny azyl ,ciekawe rośliny. Wystarczy może przyciąć tu i tam,a może drobne zakupki ogrodowe poprawią nastròj?
Rozchodniki cudne