Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 05:45, 29 wrz 2021

Mirka napisał(a)
A ja gopia posadziłam niedawno żywopłocik z bukszpana
Jak do mnie ćma doleci to też wywalę bez bólu

Mirka, jak nie ma ćmy, to tylko się cieszyć, może nie dotrze.
Ja już nie mam sił na tę walkę, bo roboty nie brak, choć żal mi oczywiście.
Milka 05:51, 29 wrz 2021

Roocika napisał(a)

Świetne to foty rozchodnika, ładnie wygląda na tle tej ściany w donicach.
Czy ten podagrycznik jest bardzo ekspansywny, tak jak zwykły? Ciekawe czy dałby radę pod brzozami i nie zjadł wszystkiego?

Sprzęt bardzo potrzebny, my musimy kupić coś do żywopłotów, bo wiosną już nie dam rady ciąć pięciorników sekatorem, mają strasznie twarde gałęzie

Dzięki Asiu
Mam jeszcze na rabatach ten rozchodnik, ginie więc zmienię mu miejsce, aby go wyeksponować.
Nie jest tak agresywny, bez problemu usuwam, co mi za dużo, a fajnie zadarnia i kolorki mi się podobają. U mnie jest na słonecznym miejscu i jakoś żyje, może da radę pod brzozami, fajnie by to wyglądało, białe pnie i białe w liściach podagrycznika.
Asiu, ja tnę tymi dużymi nożycami do żywopłotów, sama przyjemność, idzie błyskawicznie. Od ulicy mam żywopłot z ligustru przeplatany berberysem, 20 minut i po robocie.
tu tez kawał do cięcia, i raz dwa i już, tnę nimi wielkie okazy, bo są właśnie do tego

wiosną tuje będziemy ciąć, ale to już z rusztowania mąż zrobi
Milka 05:55, 29 wrz 2021

Alija napisał(a)
Irenko! Jak miło znowu podziwiać Twój ogród. Pięknie w każdym zakątku, cudnie wygląda ten rozchodnik kaukaski w donicach na murze (donice świetne). Sprzęt super, żadna praca nie będzie straszna. Buksów tylko szkoda, ja je jednak lubię.

Alu dziękuję
Czasami dobrze się trafi z roślinami. Ja buksy nie lubię z powodu zapachu i ich zawłaszczania ziemi, te korzenie tak idą mocno, że inne rośliny mają gorzej.Muszę je wykopać, a to już też chyba wiosną, bo teraz nie ma dojścia przez trawy.
Dobry sprzęt to podstawa

ostatnio porządki na łukach, niestety 2 powojniki w tym monatany ścięte do cna, bo był taki bajzel, że szok

obecnie kwitnie jesienny

Milka 06:02, 29 wrz 2021

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Widoki zachwycają. Bukszpanów szkoda bardzo ale cóż zrobisz jak ni nie zrobisxMoje też ucierpiały od ćmy i grzyba ale jest, cze walczę.
Zobaczymy ile jeszcze cierpliwości mi starczy. Buziak

Dzięki Gosiu
Widziałam na FB, u ciebie dobrze wyglądają, walcz, ale czasami to wykańcza, buziaki
Milka 06:04, 29 wrz 2021

Agatorek napisał(a)

Te rozchodniki wyglądają bardzo oryginalnie. Piękna ozdoba, bardzo mi się podoba

Nowy sprzęcik super .
Ja się nie dotykam do takiego sprzętu (pisałam Ci kiedyś, że jestem ogrodową pierdołą ), obsługuję tylko takie „bezsilnikowe” .

Mnie też kiedyś donice były w innym miejscu i nie było ich widać.
Ze sprzętu jestem bardzo zadowolona, tnę, jak leci.
Ze sprzętem trzeba uważać, ja tez pierdoła, swojego czasu odpiłowałam sobie kciuk
Milka 06:05, 29 wrz 2021

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Trudno pisać co mi się podoba bardziej bo cały ogród jest piękny ale rozchodniki na ścianie trafione w "dychę". Super

Darku dzięki za pochwały i odwiedziny
Milka 06:06, 29 wrz 2021

Pszczelarnia napisał(a)
Pięknie otuliłaś ogród trawami.

Pszczółko dziękuję one jakoś u mnie się sprawdzają, więc wszelkie naprawy zastępuję trawami
Milka 06:07, 29 wrz 2021

KasiaBawaria napisał(a)
O mamusiu ile motyli, cudnie u ciebie.Uwielbiam jesien!

Motyli były setki, jak nie więcej, teraz już rzadko.
Dzięki Kasiu. Też już lubię jesień, a kiedyś nie, pewnie dlatego że inaczej w ogrodzie i jednak te ostatnie jesienie są ciepłe
Milka 06:11, 29 wrz 2021

mirkaka napisał(a)
Moje dzielżany też się pokładają, buksy wywalasz, ja też swoje wywaliłam, zostały mi tylko trzy kulki, ale na jednej już widzą że jest ćma. Najbardziej żal mi było wywalić moje stożki i kule w kostce, tyle lat je formowałam, ale one i tak ciągle sprawiały mi kłopot bo chorowały na grzyba.
Będziesz czymś zastępować obwódki czy może zostawisz bez nich?
Ogród będzie odmieniony, na pewno piękny i roboty mniej bez cięcia.
Ja dumam co w tych miejscach w kostce posadzić, nie mam pomysłu

Mirka, koleżanka ma niskie dzielżany, nawet nie wiedziałam, że takie są. W nowym sezonie chyba moje przesadzę, ale gdzie...?
Rozumiem, że ci żal, no miałam podobnie, 20-letnie wyleciały, a potem te wszystkie 8-letnie.
Będę zastępować cisami punktowo, a w kole hortkowym dam wkoło hakonki.
Cięcie będzie, ale szybsze.
Zerknę u ciebie, może coś doradzę. dziś jestem w pracy, to sobie wątki wasze przejrzę. Jak jestem w domu nie mam czasu.
Milka 06:13, 29 wrz 2021

Joku napisał(a)
Jest taki od dłuższego czasu zapomniany bardzo pospolity ligustr. Po głowie od dłuższego czasu chodzi mi kulka z ligustra, nawet widziałam w jakimś czasopiśmie. Zielona zimą nie będzie ale plątanina gałązek też może wyglądać ciekawie.

Jolu, mam 2 żywopłoty z ligustru, na ogrodzie pod murem, ten jasny i od ulicy.
I jeden krzak zielony, cięty w kulę, wiosną będzie radykalnie przycięty.
Posiały mi się suchodrzewy, one będą też na zastępstwo, całkiem fajnie mi się kula ze starego uformowała.