Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

09:54, 22 lip 2017
Sebek napisał(a)

Irenko - to ten grzyb cylindrocladium buxicola. Jakbyś rozmawiała z Danusią to Ci wszystko o nim powie, bo pewnie doktorat z tego robiła

Są dwa wyjścia - wykopujesz, wsadzasz do donicy, przycinasz, lejesz chemię raz w tygodniu i czekasz aż odrośnie.
Drugie wyjście to przycinasz, sprzątasz co do listka i też lejesz chemię. Jednak tutaj masz ryzyko, że choroba przeniesie się na wszystkie. A przy deszczu to mogą byc dwa dni i cała rabata będzie w grzybie...

U mnie też bukszpany na to chore i... powoli się ratujemy Ale to trwa.

Prewencyjnie poleć chemią (topsin i signum na zmianę) i te zdrowe. Jeśli ktoś prowadzi ogród w sposób ekologiczny to sorry, ale cudowne gnojówki i wywary nic tu nie dają, próbowałem

Przyda i mi się to info , dziś będę odkurzać listki
Milka 09:54, 22 lip 2017

Ja też
Milka 09:57, 22 lip 2017

gosika67 napisał(a)
Witaj Irenko kolorowo u Ciebie , moja ketmia jeszcze nie kwitnie, mam różową, biała bardzo ładnie się prezentuje. Szkoda bukszpanów, ale na pewno poradzisz sobie z nimi.
Wszystko mi się podoba u Ciebie, lubię tu zaglądać.Pozdrawiam.

Gosiu dziękuję
Mam jeszcze 3 młode ketmie pomiędzy rodkami w lesie, pod murem, te czasu potrzebują, bo teraz rodki zielone i one mają dac kolor i wyższe piętro.
Milka 10:00, 22 lip 2017

Sebek napisał(a)

Irenko - to ten grzyb cylindrocladium buxicola. Jakbyś rozmawiała z Danusią to Ci wszystko o nim powie, bo pewnie doktorat z tego robiła

Są dwa wyjścia - wykopujesz, wsadzasz do donicy, przycinasz, lejesz chemię raz w tygodniu i czekasz aż odrośnie.
Drugie wyjście to przycinasz, sprzątasz co do listka i też lejesz chemię. Jednak tutaj masz ryzyko, że choroba przeniesie się na wszystkie. A przy deszczu to mogą byc dwa dni i cała rabata będzie w grzybie...

U mnie też bukszpany na to chore i... powoli się ratujemy Ale to trwa.

Prewencyjnie poleć chemią (topsin i signum na zmianę) i te zdrowe. Jeśli ktoś prowadzi ogród w sposób ekologiczny to sorry, ale cudowne gnojówki i wywary nic tu nie dają, próbowałem

No to mam teraz zgryz...kupiłam rano oba środki, będę czyścić, pryskać i ścinać jeśli trzeba. Jak się nie uda, będę mieć robotę, bo na nowo żywopłot trzeba robić, ale już z czegoś innego.
Jednak tych kulek mam od groma, dzieści, dokładnej liczby nie pamiętam.
Ja chemii nie używam, ale w takim przypadku tylko chemią polecę.

Dzięki Sebciu
Milka 10:01, 22 lip 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Byłem w botanicznym i oczka napasione.

Zbysiu dzięki
Pachnie w całym ogrodzie, oczywiście liliami i czymś jeszcze, ale nie mogę rozszyfrować.
Moja ketmia dogoniła Twoją, cięłam ją ostro, bo przejść nie można, ale nic to nie dało, żal mu ją stamtąd ruszyć, bo wiekowa.Pozdrawki
Milka 10:05, 22 lip 2017

chelll napisał(a)
Miłko, ile lat ma Wasz ogród? Rośliny dorodne, kwitnące. Oczu oderwać nie można Zastanawiam się, ile ja jeszcze muszę czekać na taki oszałamiający efekt!

Elu, pierwsze nasadzenia były w 98r, drzewa i krzewy, róże, bukszpany, pozostałe inności mają 6 lat.
Jak to czekać, byłam, masz dojrzały ogród
U mnie szybko rosnie, bo ziemia najlepszej jakości, powódź na dodatek, też ją użyźniła, ale powtórki nie chcę, do dziś mam traumę wodną
Milka 10:06, 22 lip 2017

Kindzia napisał(a)
Irciu, stary łubin bez oznak, ale mam coś maleńkiego cosik obok blisko. Obfocę, zobaczysz czy to siewki.

Jestem Kasiu zaskoczona, moje ścięłam, przesadziłam i już piękne poduchy są, a warunki mają spartańskie.
Zrób foto, popatrzę, co zacz
Milka 10:11, 22 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Buksów szkoda. Oby się dało opryskać.
To na pewno nie Leoś, bo zbyt regularne i za wysoko.
U mnie też latają, podchodzą do ładowania na Okęcie, ale jeszcze wysoko. Kiedyś czytałam o jakiejś grzybowej zarazie bukszpanów bardzo groźnej i szybkiej. Nawet bałam się sadzić. Na szczęście dotąd miałam tylko kłopot z powolnym wzrostem.

Cudne kompozycje robisz

Kasia, masz dobre oko
Leoś nie jest w stanie ich obsikać, bo przed jest szpaler żurawek i wilczomlecza migdałolistnego.
U mnie tylko tu problem, w innych miejscach mam stare bukszpany, 20-letnie i zdrowe, potem żywopłot i figurki bukszpanowe i tez ok, jakoś tak 3 lata temu miałam tu identyczny problem, potem podali w radio że jakieś wiatry przywiały deszcze znad Islandii i dużo osób miało problem roślinny.
Na razie będę ratować, jak się nie uda, czeka mnie wydatek i ogrom pracy.
Dziękuję Wczoraj z powodu powrotu mebli, szarpaliśmy się z donicami przed domem, trzeba było na nowo układać i zachciało mi się jeszcze rabatę koło domu zmieniać, po czym rano ta chęć mi przeszła..jak dokładnie zobaczyłam ile trzeba pracy, ale kto wie..kiedyś
Milka 10:13, 22 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Irenko ja w sprawie buksików.....czy Leoś czasem nie zaczyna nogi podnosić bo może to jest przyczyna???
U mnie jak do kotek kocury przychodzą to potem mam tak na cyprysach tych po drodze do gospody, a rok temu na szmaragdzie, mocz w dwa dni może załatwić roślinie listki dlatego pytam.

Sylwia, byłaś i widziałaś, były zdrowe i ładne.
Myślałam, że Leoś dalej kuca, ale Zygi mówi, że już nogę zadziera, na razie lampy i pnie drzew zalicza
Tam nie da rady, bo są wilczomlecze i żurawki.
gobasia 10:19, 22 lip 2017

Ze zwierzakami są klopoty ..ale i tak je kochamy...U mnie zaczęly kociaki buszować w kwiatkach a jest ich aż szóstka ...zwariuję zanim porozdaje w dobre rece