Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Katkak 19:14, 21 lip 2017

Cudne i bogate masz nasadzenia. Roslinkom u Ciebie dobrze, to widać. Irciu, a mogłabyś i dla mnie ukorzenic patyczek tej trzykolorowej hortki?
Urszulla 21:55, 21 lip 2017

Zaglądam, połaziłam przy wieczornej kawie wszystko takie cudownie rozrośnięte. Można pozazdrościć.
Anabell 23:18, 21 lip 2017

Cały ogród tonie w kwieciu, miejsce dla trikolorki jest idealne.

Irenko znasz może jej nazwę, poluję na taką, moje ogrodowe poszły w odstawkę.
Dobra myśl by siewki jeżówek upychać w jedno miejsce jak zakwitną przesadzić.

Z chorobą buksów pierwszy raz się spotkałam, może przenawoziłaś?
Macham z Pozdrowieniami.
sylwia_slomc... 23:49, 21 lip 2017

Irenko ja w sprawie buksików.....czy Leoś czasem nie zaczyna nogi podnosić bo może to jest przyczyna???
U mnie jak do kotek kocury przychodzą to potem mam tak na cyprysach tych po drodze do gospody, a rok temu na szmaragdzie, mocz w dwa dni może załatwić roślinie listki dlatego pytam.
pestka56 23:55, 21 lip 2017

Buksów szkoda. Oby się dało opryskać.
To na pewno nie Leoś, bo zbyt regularne i za wysoko.
U mnie też latają, podchodzą do ładowania na Okęcie, ale jeszcze wysoko. Kiedyś czytałam o jakiejś grzybowej zarazie bukszpanów bardzo groźnej i szybkiej. Nawet bałam się sadzić. Na szczęście dotąd miałam tylko kłopot z powolnym wzrostem.

Cudne kompozycje robisz
Kindzia 07:41, 22 lip 2017

Irciu, stary łubin bez oznak, ale mam coś maleńkiego cosik obok blisko. Obfocę, zobaczysz czy to siewki.
chelll 08:46, 22 lip 2017

Miłko, ile lat ma Wasz ogród? Rośliny dorodne, kwitnące. Oczu oderwać nie można Zastanawiam się, ile ja jeszcze muszę czekać na taki oszałamiający efekt!
zbigniew_gazda 09:36, 22 lip 2017

Byłem w botanicznym i oczka napasione.
Sebek 09:40, 22 lip 2017

Milka napisał(a)

Irenko - to ten grzyb cylindrocladium buxicola. Jakbyś rozmawiała z Danusią to Ci wszystko o nim powie, bo pewnie doktorat z tego robiła

Są dwa wyjścia - wykopujesz, wsadzasz do donicy, przycinasz, lejesz chemię raz w tygodniu i czekasz aż odrośnie.
Drugie wyjście to przycinasz, sprzątasz co do listka i też lejesz chemię. Jednak tutaj masz ryzyko, że choroba przeniesie się na wszystkie. A przy deszczu to mogą byc dwa dni i cała rabata będzie w grzybie...

U mnie też bukszpany na to chore i... powoli się ratujemy Ale to trwa.

Prewencyjnie poleć chemią (topsin i signum na zmianę) i te zdrowe. Jeśli ktoś prowadzi ogród w sposób ekologiczny to sorry, ale cudowne gnojówki i wywary nic tu nie dają, próbowałem
gosika67 09:50, 22 lip 2017

Witaj Irenko kolorowo u Ciebie , moja ketmia jeszcze nie kwitnie, mam różową, biała bardzo ładnie się prezentuje. Szkoda bukszpanów, ale na pewno poradzisz sobie z nimi.
Wszystko mi się podoba u Ciebie, lubię tu zaglądać.Pozdrawiam.