Przepis na lutenicę
Proporcje oczywiście można mnożyć

Ja robię zazwyczaj x 2 jednorazowo bo łatwiej taką ilość zmieścić do garnka .
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg bakłażanów
1,25 kg pomidorów (te podłużne, tzw. polne najlepsze)
1 duża cebula
1 mała papryczka ostra
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubata czubricy czerwonej (taka przyprawa, nie mozna jej niestety niczym zastapić
)
1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju.
Papryki i bakłażany upiec w temp. 160 stopni na górnej półce piekarnika. Bakłażany trzeba nakłuć w kilku miejscach aby nie pękły oraz ze 2 razy w trakcie pieczenia obracać. Z bakłażanów po upieczeniu może wyciekać sok - trzeba go odlać, zdjąć skórkę. Papryki jak skórka troszkę sczernieje włożyć na 10 min do plastikowego woreczka, potem obrać ze skórki.Ziarna papryki wyrzucić, ale soku nie.
Pokroić wszystko w taką średnią kostkę.
Pomidory w czasie gdy pieczemy paprykę i bakłażana obrać ze skórki - ja zalewam wrzątkiem w garnku na kilka minut, potem do zimnej wody i wtedy szybko schodzi.
Paluchami wydłubać z pomidorów pestki z tym niby sokiem

Ma zostać tylko sam miąższ.
Pokroić w kostkę, odparować ok. 20 min.
Jak pomidory bardziej suche to krócej.
Cebulę i czosnek posiekać, papryczki ostre też. Przesmażyć na oleju, dodać czubricę, przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać pokrojoną paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem.
Dusić całość ok. 30-45 minut. To powinien być taki gęsty sos. Przełożyć do wyprażonych słoiczków, odwrócić do góry nogami.

Ilość przypraw, soli, cukru - ja używam trzcinowego- według własnego smaku.
Ja lubię ostro, więc trochę więcej wkładam papryczki, czosnku, ale to juz wg siebie.
Jeszcze jedno - jeśli ktoś woli aby były większe kawałki warzyw trzeba krócej dusić warzywa. Wtedy fajne jest np na pieczywo i do tego ser.
Smacznego