Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 19:10, 29 sie 2017

Adison napisał(a)
Świetny ogród! Duża zmiana w porównaniu do pierwszej strony Twojego wątku dodaje do podglądania!

Ado, milo mi Zapraszam częściej Moja działka rok temu to tylko las, piach, mech Powoli mi to idzie ale robię sama a metrów sporo Myślę, że w przyszłym roku przynajmniej taki ogólny "rys" ogrodu juz będzie. Dopieszczanie, czytaj: przesadzanie , potem
Zaraz zajrzę do Ciebie
jolanka 19:12, 29 sie 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Czy przepis na lutenicę już jest?

Te niebieskie świerki na pniu robią na mnie wrażenie. I róże kwitną, nmoże skromniej ale jest co podziwiać, bez dwóch zdań.

Zaraz napiszę tylko poodpowiadam, bo potem cos przeoczę
Świerki kupione rok temu za niewielkie pieniądze prosto z plantacji Tfu, tfu, rosna dobrze.
Dzięki Ewa
jolanka 19:13, 29 sie 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Świetny widoczek i świetne kolory. Ten niebieski jest fajny - jak się nazywa ten świerk? Regularnie będziesz go strzygła?

To moje ulubione Mogłabym caly ogród taki mieć.
Ten świerk to Hoopsi. Nie chcę go strzyc, niech będzie taki rozlazły
jolanka 19:14, 29 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)
Ależ smakowicie wyglądają te przetwory Czy ta driakiew wieloletnia?

Pani mówiła, że wieloletnia i moge nawet rozmnażać Zobaczymy czy dałam sie nabrać, czy też mówila prawdę
jolanka 19:16, 29 sie 2017

MonikA napisał(a)

Twu twu twu, oby nie, ona niemrawe raczej, choć daleko nie wyniosłam z 200m

200 metrów? Mnie by się pewnie tak daleko nie chciało
jolanka 19:18, 29 sie 2017

Kawa napisał(a)
Joluś jak u Ciebie niebywale pięknie
piękna ta rabata ze świerkami na pniu i dodatkami
u mnie te rośliny jakieś takie wymęczone a u ciebie widać że tryskają energią

pięknie

jak na razie to pierwsza rabata z ktorej jestem jako tako zadowolona Nawet prawie wypieliłam ubiegloroczną splukana trawę Wiesz ile jej caly czas tam rośnie masakra ale.... coraz bliżej do celu
AgataP 19:30, 29 sie 2017

jolanka napisał(a)
I takie tam

Sliczne - pewnego dnia w tym roku zakochałam się w Globosie, i też mam 3 szt ale nie na pniu... chociaż takie też bym mogła mieć - no piękne są

Joluś jaki duży rośnie chippek? nie wiem czego się spodziewać w przyszłym i kolejnym roku. Chciałabym mu dobrać towarzystwo ale nie wiem jak u niego właśnie z wielkością To co szkółki piszą na stronach nijak się potem ma w ogrodzie.
jolanka 19:59, 29 sie 2017

Przepis na lutenicę

Proporcje oczywiście można mnożyć Ja robię zazwyczaj x 2 jednorazowo bo łatwiej taką ilość zmieścić do garnka .

0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg bakłażanów
1,25 kg pomidorów (te podłużne, tzw. polne najlepsze)
1 duża cebula
1 mała papryczka ostra
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubata czubricy czerwonej (taka przyprawa, nie mozna jej niestety niczym zastapić )
1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju.

Papryki i bakłażany upiec w temp. 160 stopni na górnej półce piekarnika. Bakłażany trzeba nakłuć w kilku miejscach aby nie pękły oraz ze 2 razy w trakcie pieczenia obracać. Z bakłażanów po upieczeniu może wyciekać sok - trzeba go odlać, zdjąć skórkę. Papryki jak skórka troszkę sczernieje włożyć na 10 min do plastikowego woreczka, potem obrać ze skórki.Ziarna papryki wyrzucić, ale soku nie.
Pokroić wszystko w taką średnią kostkę.

Pomidory w czasie gdy pieczemy paprykę i bakłażana obrać ze skórki - ja zalewam wrzątkiem w garnku na kilka minut, potem do zimnej wody i wtedy szybko schodzi.
Paluchami wydłubać z pomidorów pestki z tym niby sokiem Ma zostać tylko sam miąższ. Pokroić w kostkę, odparować ok. 20 min.
Jak pomidory bardziej suche to krócej.

Cebulę i czosnek posiekać, papryczki ostre też. Przesmażyć na oleju, dodać czubricę, przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać pokrojoną paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem.

Dusić całość ok. 30-45 minut. To powinien być taki gęsty sos. Przełożyć do wyprażonych słoiczków, odwrócić do góry nogami.

Ilość przypraw, soli, cukru - ja używam trzcinowego- według własnego smaku.
Ja lubię ostro, więc trochę więcej wkładam papryczki, czosnku, ale to juz wg siebie.

Jeszcze jedno - jeśli ktoś woli aby były większe kawałki warzyw trzeba krócej dusić warzywa. Wtedy fajne jest np na pieczywo i do tego ser.

Smacznego
jolanka 20:21, 29 sie 2017

Drugi obiecany przepis to:

Bakłażany z cukinią w oliwie

3 bakłażany, 3 cukinie, 3 cebule szalotki
(cebule mogą być inne,np cukrowe ale wtedy na te proporcję mniej bo szalotki są małe)
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka gorczycy,
zioła prowansalskie do smaku
300 ml oliwy
100 ml octu z czerwonego wina
trochę miodu do smaku, łyżka maggi (niekoniecznie), sól, pieprz cayenne, pieprz czarny mielony

Bakłażany i cukinie kroimy w plastry, układamy na na blasze na papierze do pieczenia, pieczemy ok 10 min w temp. 170 st C.
Szalotki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, rozmaryn siekamy.
Gorczycę i zioła prowansalskie prażymy chwilę na suchej patelni, zalewamy niewielką ilością oliwy, dokładamy cebulę i czosnek, ocet i miód do smaku, mieszamy, gotujemy 5 minut.
Dolewamy resztę oliwy, wkładamy upieczone bakłażany i cukinie, dusimy 3-5 min.. Przyprawiamy maggi, solą, pieprzem cayenne i pieprzem. Przekładamy do słoików.

Nie mogę pokazać żadnego zdjęcia bo nic nie zostalo z ub roku a jeszcze nie robiłam ale....
wybierajcie cukinie i bakłażany niezbyt szerokie, bo do słoików wkłada się całe plastry, najlepiej na przemian to ładnie toto wygląda. Ja robię tę niby sałatko-przekąskę w takich półlitrowych słoikach z szeroką szyjką. Z tego tez powodu dobrze jest dusić w szerokim, głębokim rondlu aby się zbytnio nie polamały.

pestka56 20:31, 29 sie 2017

Pyszności Mój J uwielbia takie. Podczytał mi przez ramię i zapowiedział, że w piątek mnie z targu nie wypuści bez stosownych zakupów. Normalnie terror domowy

Że róże w następnym sezonie po intensywnym kwitnieniu potrafią odpoczywać, mówił mój wuj ogrodnik, który gdy byłam 12-latką miał hodowlę krzewów różanych.