Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

inka74 20:08, 22 sie 2019

Aprilku - 265. Szaleństwo. Ale ponad 2 m wysokości. Szczepiony tylko 65-80 zł.

Jola, niestety prawda. Ja na 3 koronach na szczycie widziałam panią w klapkach. Ale to dużo łatwiejszy szlak. Standard - rozkapryszeni turyści na Morskim oku i zima i szybki zmierzch. Dzwonienie w tym momencie po policję to był szczyt wszystkiego. I te pretensje. Ciemno się zrobiło. Koni nie ma. Nie zwiozą?
Teraz na zdjęciach z akcji ratunkowej tatuś z synkiem może 10 lat. Dobrze, że nie w adidasach. Mnie to te kolejki jeszcze na szczyt tam przerażają. Jeden człowiek na drugim. Wystarczy mżawka a kamienie w ślizgawkę się zamieniają.
jolanka 20:20, 22 sie 2019

Dlatego Iwonka, wolałam zawsze jeździć w Tatry po słowackiej stronie. Mniej ludzi i porządniej przygotowani do łazęgi, trasy miałam wrażenie tez lepiej przygotowane, naprawdę super się tak chodziło. Oczywiście, ze wszędzie głupota dotrze, ta to granic nie zna. Najlepsze było jak na Suchą Belę w Slowenskim Raju szedł facet w takich połbucikach z długim noskiem z przodu ( coś jak lakierki to wyglądało) a w ręku miał plastikowa reklamówkę
Gosiek33 20:25, 22 sie 2019

Porażeni zostali ci co trzymali się łańcucha

inka74 20:40, 22 sie 2019

Jola, życie niestety

Gosiu bo metalowy krzyż ściąga pioruny a łańcuchy są bezpośrednio pod szczytem. No ogromna tragedia. Jedna z kilku ostatnio.
inka74 06:38, 23 sie 2019

Moja obecna lektura, fajnie napisana. Tak dla ogrodnika praktyka. Bo i uprawa, stanowisko i cięcie omówione. Jedyny minus - brak większej ilości odmian ale i tak te najważniejsze opisane.

Z tej serii mam też byliny i iglaste
galgAsia 08:05, 23 sie 2019

Mam i ja! I potwierdzam - bardzo przydatna i dobrze napisana. A polecane przez Ciebie "Kolory w ogrodzie" też nabyłam . Czekają na mnie w domu - nie zdążyłam przed wakacjami. Dobrałam jeszcze "Edukacja ogrodnika" Russela Page'a - żeby przesyłka się opłacała . Zobaczymy co to po powrocie. Boszszsz, jak ja tęsknię do ogrodu...
makadamia 09:09, 23 sie 2019

Ależ tu się dzieje, ile nowych drzew można tu poznać
Estetycznie to by mi tu klonik pasował: shirasawy lub jordana.
inka74 10:57, 23 sie 2019

Kolory w ogrodzie to Asia Makadamia wypożyczyła od Tamaryszka a ja ściągnęłam
Gruszka_na_w... 19:56, 23 sie 2019

inka74 napisał(a)
Pokażę drzewa.
Choć na razie ten zakątek mnie fascynuje

Powiem tak: marzy mi się mieć cały ogród w takiej stylistyce, tonacji, klimacie. Tylko, żeby to osiągnąć to muszę mieć starsze, dorodne drzewa i trochę więcej cienia. Temat do zrobienia nad mężem mus popracować i nad likwidacją większej części trawnika

Ten zakątek jest jest zupełnie odmienny od innych części ogrodu. Reszta ogrodu jest jak pięknie opakowana bombonierka, a tutaj czuć nutkę luzu, swobody. I teraz w zależności od nastroju można sobie wybrać, gdzie się chce przysiąść. Gdybym była z wizytą, to zasiedliłabym to właśnie miejsce. Bardzo mi się podoba.
Świetnie umiejscowiłaś platana. To miejsce przy huśtawce jakby stworzone pod niego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 07:53, 24 sie 2019

inka74 napisał(a)
Powiem ci coś okropnego - ja już nastepną robotę wymyśliłam ale może żeby nudno nie było to już na następny rok. Chyba, ze teraz uda się namówić eMa na zrobienie pergoli. bo jak przeniosę huśtawkę na pergolę i do tego dodam hamaczek to będę miała nie jedną a dwie nowe rabatki i trochę się jeszcze zadrzewię
nowa rabatka powstałaby w miejscu huśtawki, o tu

A na pergolę jest idealne miejsce tu ale w innym stylu niż pokazywałam. Chyba bezczelnie skopiuję Kasyi projekt lub Ani Kwartet...

I głupia myśl zakiełkowała w mojej głowie po wizycie w cienistym zakątku za domem, że chcę tu coś jasnego, że chcę tutaj brzozy... muszę temat przespać, przemyśleć, przerysować, pomierzyć co ew. mi tu wejdzie ale ze 2 drzewa jeszcze muszę mieć na swoim terenie.

Widziałam twoją relację z wizyty u Ani Kwartet bodajże na wątku u Izy. Pamiętam te kolumnowe cisy wystające to tu to tam nad rabatami...marzenie. Pergolę z hamakiem też pamiętam. Ona miałaby u ciebie być razem z huśtawką? A w miejscu huśtawki tylko rabata? Oświeć mnie, bo z rana coś wolno myślę