Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Kasztan jadalny - Castanea sativia

Kasztan jadalny - Castanea sativia

Supernatural 14:44, 10 kwi 2016

Witam serdecznie, jestem nowy na forum.

Mam następujący problem, chciałbym przenieść już dość duże drzewo na sąsiednią działkę. Zaczynam powoli przenosić niektóre rośliny ze starego ogrodu bo prawdopodobnie obecna działka pójdzie "pod młotek" i zmieni właściciela. Kasztan to moje oczko w głowie, miałem go zostawić i kupić nowego ale duże sadzonki przekraczają mój budżet a żeby hodować od młodego nie starczy mi życia.

Kasztan ma 57 cm w obwodzie pnia na wysokości 1 m. Od 5 lat rodzi ładne kasztany. Chciałbym podjąć się wyzwania i przenieść go 30 metrów dalej na sąsiednią działkę.

Plan działania miałbym taki, że po owocowaniu skróciłbym koronę o połowę i jesienią jak opadną liście wykopałbym dziada i widlakiem przeniósł na nowe miejsce. Jakie mam szansę na pomyślną przeprowadzkę Kasztana? Czy powinienem inaczej to zaplanować? 3 lata temu przesadzałem nieco mniejszego dęba czerwonego ok 45 cm w obwodzie i udało się, pięknie się przyjął. Kasztana się obawiam bo to jednak bardziej wrażliwe drzewo niż dąb.

Pozdrawiam Michał.
anka_ 15:01, 10 kwi 2016

W kwestii przeprowadzki to niestety nie pomogę (choć gdzieś na forum o tym było)najlepiej Szefową poprosić o pomoc. Ale proszę Michale powiedz mi ile lat ma ten kasztan? Cudowny jest. Mój jest maluszkiem i tak się zastanawiam czy kiedyś sie doczekam takiego widoku.

Tutaj jest dużo cennych wskazówek https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gardenarium 15:12, 10 kwi 2016

Trzeba przycinać bryłę korzeniową, w jednym roku z jednej strony, wtedy bliżej pnia wytworzy drobne korzenie. Podkop, połóż folię pionowo, nasyp kompostu.

W drugim roku z drugiej strony. Potem zmniejsz koronę i przesadzaj w okresie spoczynku.

Instagram Ogrodowiska
Supernatural 15:18, 10 kwi 2016

Cięzko mi określić jego wiek ale na pewno między 14-18 lat. Nie pamiętam momentu sadzenia. Wiem, że sadzonkę wyhodował mój wujek z nasiona i początkowo była to forma bardziej krzaczasta.

Tak zrobię. Muszę opanować swoją niecierpliwość. Czy teraz jest dobra pora na okopanie jednej strony ?
Supernatural 22:22, 11 kwi 2016

Sprawdziłem i po starych zdjęciach mogę określić, że kasztan został posadzony w roku 2000.

Pytanie mam czy jeśli teraz podkopie i przytnę korzenie z jednej strony czy powinienem skrócić koronę czy to nie jest konieczne w tym momencie. Czy teraz jest dobra pora na ten zabieg? Jeśli przesadzkę zaplanowałbym na jesien 2017.

2 lata temu w odległości ok 1m od kasztana była kładziona rura od kanalizacji i koparka przerwała korzenie po jego lewej stronie. Czy jakbym teraz odciął prawą stronę czy możliwe było by przeniesienie go już tej jesieni ?

Pozdrawiam
Gardenarium 07:27, 12 kwi 2016

Po przycięciu korzeni z jednej strony nie musisz redukować korony.

Napisałam chyba logicznie? Czy nie?

W drugim roku z drugiej strony. Potem zmniejsz koronę i przesadzaj w okresie spoczynku.

Instagram Ogrodowiska
MartaKozak 12:12, 15 cze 2017

Chcialam przedstawic moje malenstwa, wsadzone w maju 2017. Mam szczera nadzieje ze beda dobrze rosly.