Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie » Edycja postu

Ogród Nety- moje marzenie

malgol 13:12, 22 sie 2017

Dziwne z tym Red baronem..hmm, mam tą trawe ,ale nie spotkałam się z czyms takim. Może inna gleba jednak i stąd inne wybarwienie? A kiedy przesadzałas? Wiosną czy teraz?

Anetko, z ogromną checia odwiedziłabym Cie nawet teraz ,ale szykuje się do urlopu wyjazd za 10 dni ,ale w związku z tym każdego dnia teraz huk spraw do załatwienia przed wyjazdem. Może po powrocie się uda? Aura jesienna w Twoim ogrodzie pewnie będzie równie piękna
Do siebie zapraszam oczywiście również
Nett 13:40, 22 sie 2017

malgol napisał(a)
Dziwne z tym Red baronem..hmm, mam tą trawe ,ale nie spotkałam się z czyms takim. Może inna gleba jednak i stąd inne wybarwienie? A kiedy przesadzałas? Wiosną czy teraz?

Anetko, z ogromną checia odwiedziłabym Cie nawet teraz ,ale szykuje się do urlopu wyjazd za 10 dni ,ale w związku z tym każdego dnia teraz huk spraw do załatwienia przed wyjazdem. Może po powrocie się uda? Aura jesienna w Twoim ogrodzie pewnie będzie równie piękna
Do siebie zapraszam oczywiście również

Wiosną Gosiu. I przesadzałam kilkadziesiąt sadzonek, a tylko z kilkoma tak się stało. No cóż... chyba po prostu wykopię, wyczyszcze z tego zielonego i wsadzę tylko czerwone sadzonki. Tylko czy teraz to jeszcze nie za późno??
malgol 13:44, 22 sie 2017

no nie wiem właśnie. Zalezy jak jesteś do nich przywiązana.Tak na wszelki wypadek pytam Bo ja ostatnio musiałm wykopac kępkę swoich , wsadziłam do doniczki na chwilę bo nie miałam co z nia zrobić i...podarowałam w końcu sąsiadce.Ta posadziła u siebie a trawy wygladaja przez ten cały szereg przenosin jakby nic nie zauważyły
Toszka 14:17, 22 sie 2017

Dobrze odkarmiony perz ma takie same kłącza jak RB. Inna sprawa, że RB zawsze w żartach nazywam czerwonym przerzem.
Niemniej mogła nastąpić rewersja. W takim przypadku trzeba oddzielić formę kolorową od zielonej.
Na wiosnę podsypuj RB obornikiem granulowanym. Dobre odkarmienie + słońce i RB jest czerwony.
iwonkap 15:37, 22 sie 2017

Toszka napisał(a)
Dobrze odkarmiony perz ma takie same kłącza jak RB. Inna sprawa, że RB zawsze w żartach nazywam czerwonym przerzem.
Niemniej mogła nastąpić rewersja. W takim przypadku trzeba oddzielić formę kolorową od zielonej.
Na wiosnę podsypuj RB obornikiem granulowanym. Dobre odkarmienie + słońce i RB jest czerwony.

Toszko ze tak sie podepnę u mnie to na 100% nie perz bo rośnie tylko tam gdzie RB na tym jednym pasku chyba faktycznie nastapiła rewersja moje nie przesadzane, jak posadzone w zeszłym roku na tym stanowisku czerwone tak teraz część zrobiła sie zielona Na wiosnę podsypalam granulowanym obornikime, ma słońce i ...nie jest czerwony coś mnie nie lubi. Zatem zostaje mi oddzielenie. Czy teraz mogę to zrobić i jeszcze przesadzić czy lepiej wiosną ?
szemusia 18:40, 22 sie 2017

Kobietki, ja podejrzewam, ze u tych red baronów nastąpiła faktycznie rewersja, albo było jakieś kłącze zielonej odmiany i się uaktywniło. Zielona odmiana to green baron - ja kiedyś zakupiłam jako red barona i czekałam na kolor... Nie doczekałam się, za to trawsko zarosło mi całą rabatę. Za choinkę nie mogłam się tego pozbyć, wyrastało z małego kawałka kłącza. Ostatecznie pomogło smarowanie wytykających liści randapem (specjalnie został zakupiony na tę okazję).
Różnice z red baronem - ciągle zielony, liście wyższe, nie przewieszają sie tak mocno - bardziej sztywne, i najważniejsza - mega się rozrasta...
Teraz mam go tylko w donicach i ty prezentuje się super
Więc jeśli okaże się, ze to green baron, to ostrzegam przed nim
Tu pokazywałam go u siebie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5256-prawie-jak-ogrod?page=257

A tak w ogóle, to witam się w nowym dla mnie wątku
Pozdrawiam, Beata
Nett 23:04, 22 sie 2017

szemusia napisał(a)
Kobietki, ja podejrzewam, ze u tych red baronów nastąpiła faktycznie rewersja, albo było jakieś kłącze zielonej odmiany i się uaktywniło. Zielona odmiana to green baron - ja kiedyś zakupiłam jako red barona i czekałam na kolor... Nie doczekałam się, za to trawsko zarosło mi całą rabatę. Za choinkę nie mogłam się tego pozbyć, wyrastało z małego kawałka kłącza. Ostatecznie pomogło smarowanie wytykających liści randapem (specjalnie został zakupiony na tę okazję).
Różnice z red baronem - ciągle zielony, liście wyższe, nie przewieszają sie tak mocno - bardziej sztywne, i najważniejsza - mega się rozrasta...
Teraz mam go tylko w donicach i ty prezentuje się super
Więc jeśli okaże się, ze to green baron, to ostrzegam przed nim
Tu pokazywałam go u siebie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5256-prawie-jak-ogrod?page=257

A tak w ogóle, to witam się w nowym dla mnie wątku
Pozdrawiam, Beata

Witam Cię Beatko. Widziałam Twojego Green Barona w donicy- faktycznie śliczny. I dziękuję za rady. Oddzielę tą zieleninę i zobaczymy co będzie na wiosnę
kasja83 14:03, 23 sie 2017

Nett napisał(a)

Hmm, chyba tez nie. Wcześniej dwa lata rosła w innym miejscu i nic zielonego nie wychodziło. Była bardzo czerwona, sztywna. Dopiero po przesadzeniu tak się stało. Stanowisko też ma podobne.

Tak wyglądała jesienią ubiegłego roku

Przyznam, że różnica znaczna.
Toszka 16:21, 23 sie 2017

Mam RB, niech no policzę, 5 sezon. Mogę tylko powiedzieć, że do ładnego wybarwienia potrzebuje żyznej próchnicznej gleby, wilgoci, dokarmiania na wiosnę i słońca.
polinka 17:17, 23 sie 2017

Toszka napisał(a)
Mam RB, niech no policzę, 5 sezon. Mogę tylko powiedzieć, że do ładnego wybarwienia potrzebuje żyznej próchnicznej gleby, wilgoci, dokarmiania na wiosnę i słońca.

Z tym słońcem to chyba nie do końca Toszka
Widziałaś moje wczorajsze zdjęcia z drugiego ogrodu? Tam RB ma minimalną ilość słońca a jest mega czerwony.
W innym miejscu jest na słonecznej rabacie prawie cały czas i jest o wiele bardziej "blady". Podejrzewam, że przyczyną jest nawożenie.