Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projekt ogrodu za szeregowcem

Projekt ogrodu za szeregowcem

gArtur 20:35, 13 wrz 2016

Cześć,

Szukam pomocy przy projekcie ogrodu, a dokładniej ogrodu za skrajnym segmentem w szeregowcu.
Ogród ma wymiary ~9.4m na 21.4m, ekspozycja północno-zachodnia.
Po lekturze artykułów o projektowaniu ogrodów oraz oglądaniu licznych projektów, zrobiłem wyszło mi coś takiego:

Istniejące:
- taras o wymiarach 4 x 2,5m,
- opaska dookoła domu z kostki o szerokości ~40cm,
- z dwóch stron ogrodzenie z siatki (chciałbym aby zarósł bluszczem lub czymś podobnym)
- z trzeciej strony obecnie znajduje się rząd tuj

Chciałbym zrobić:
- drewniany płot z poziomych desek oddzielający ogródek od ogródka sąsiada
- okręgi z trawnikiem (jak na projekcie) z obrzeżamy z kostki (podobnej do tej z której wykonany jest taras)
- pomiędzy dużym a małym okręgiem pergola,
- brązowy prostokąt - podest pod huśtawkę,

Mieszkańcy:
- młode małżeństwo spodziewające się dziecka
- pies (labrador)

Chciałbym prosić o pomoc w doborze roślin oraz propozycji ich rozmieszczenia.
Chętnie poznam też wszystkie uwagi dotyczące samego projektu.
Postaram się go aktualizować i nanieść na niego proponowane nasadzenia, a później na jego podstawie wykonać ogród.

Co nam się podoba:
- Wszelkiego rodzaju drzewa i krzewy liściaste
- Byliny, trawy

Stan obecny:

Przed zimą chciałbym przygotować ogród do posadzenia roślin, czyli ułożyć kostkę, zamontować spryskiwacze wynurzalne itp...
anetta 20:49, 13 wrz 2016

witam, bardzo fajny podział ogrodu na części , bardzo mi się podoba teraz tylko odpowiednio dobrane zestawienia roślin i będzie kolejny piękny ogród.
kasia_w 21:17, 13 wrz 2016

Hej
Fajny projekt i założenie podziału ogrodu.Przemyslałabym jednak wielkość kół trawnika i proporcje trawnik-rabaty.wydaje mi się ze odległość między krawędzią kół a płotem jest stanowczo za mała-ciężko będzie zmieścić tam jakiekolwiek nasadzenia.Sama popełniłam podobny błąd i potem corocznie powiększalismy rabaty.Nie wiem także czy na pewno robić obrzeza z kostki,są ładne ale stosunkowo trudne w zmianach.Koliste trawniki wyglądają pięknie z kancikiem.Powodzenia

Luki 21:18, 13 wrz 2016

Cześć Artur
Pomysł na układ ogrodu masz super, prosty i ciekawy.
Nie wiem ile planujecie mieć roślin, ale na takich wąskich paseczkach, które zaznaczyłem trudno będzie cokolwiek posadzić bo to ok 50cm, czyli zostaje miejsce na jakieś niewielkie bylinki, ewentualnie na coś bardzo smukłego.

Wiele roślin w takim układzie się nie zmieści, a najgorsze gdy coś się chce lub spodoba, a jest zbyt duże na dane miejsce .

Jednym rozwiązaniem jest pomniejszenie dwóch okręgów lub zmniejszenie drugiego troszkę bardziej, tego bardziej oddalonego od domu.
Na przykład:

W drugiej części na nasadzenia będzie więcej miejsca, a w miejscu pomarańczowego X można zaplanować jakiś kącik zabaw bo w końcu maluszek w drodze, piaskownica, zjeżdzalnia czy huśtawka na pewno w przyszłości się przydadzą, a to miejsce będzie dobrze widoczne z huśtawki, pergoli i tarasu.
Do tego można podzielić nasadzenia na dwa okręgi, w pierwszym bliżej domu postawić na rośliny zimozielone z bylinowym wypełnieniem, a w drugiej części postawić na trawy i byliny.

Ze 3 drzewa na pewno się zmieszczą lub więcej, ale ciętych, oczywiście nie można wybrać olbrzymich drzew.

Mam nadzieję, że w czymś pomogłem
kasia_w 07:42, 14 wrz 2016

Luki o to właśnie mi chodziło, tylko Ty to konkretniej wyraziłeś
makadamia 07:43, 14 wrz 2016

Artur - super! Naprawdę rzadko się zdarza, że ktoś nowy przychodzi na forum od razu z konkretnym projektem i to w dodatku swoim. Najczęściej ludzie próbują dłubać po jednej rabatce a my musimy z nich wyszarpywać przyzwoity plan działki

A teraz uwagi konkretne:
- po pierwsze - zrób sobie podpis w stopce i zaglądaj do innych wątków - w ten sposób ściągniesz do siebie więcej ludzi;
- po drugie "przygotowanie ogrodu do posadzenia roślin", to nie tylko montowanie spryskiwaczy ale przede wszystkim przygotowanie gleby; jakie masz teraz warunki? dobra ziemia? glina? piach? Nawiezienie kompostu, obornika i mączki bazaltowej zawsze jest dobrym pomysłem;
- po trzecie: plan ciekawy, ale Luki ma rację, że zostawiłeś za mało miejsca na rośliny; tym bardziej, że dookoła macie domy i trzeba będzie sprytnie pomyśleć, żeby się od sąsiadów poosłaniać(tuje nie wystarczą), a nie skłócić (z powodu zbyt dużych drzew);
Tutaj masz dwa projekty dla wąskich ogródków:
z prostymi liniami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859027935/
z zaokrąglonymi: https://pl.pinterest.com/pin/285486063858355639/

A skoro spodziewacie się dziecka (gratulacje!) to może warto przewidzieć więcej miejsca na piaskownicę i może jakiś placyk zabaw?

Jeśli masz ochotę pokombinować jeszcze z projektem, wrzuć goły plan, tylko z tym, co masz na działce.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!
Luki 08:01, 14 wrz 2016

Kasiu o minutkę mnie wyprzedziłaś jak pisałem nie widziałem jeszcze Twojego posta
gArtur 08:17, 14 wrz 2016

Dzięki wszystkim za odpowiedzi
A ile cm to takie minimum na rabtę?
@makadamia, Wieczorem wrzucę projekt, z stanem obecnym - mam ochotę pokombinować,
Odnośnie gleby, to obecnie: ~15 cm czarnoziemy, poniżej pdłoże gliniaste.

Podoba mi się też taki projekt (proporcje ogrodu bardzo zbliżone):

Tylko nie wiem jaka mogło by być powierzchnia pod "placem zabaw"
makadamia 08:37, 14 wrz 2016

Dobry projekt, tylko ułożenie kostki mi się nie podoba.
Duży plus za schowek na narzędzia (jeszcze nie wiesz, jakie to będzie potrzebne).

Placyk dla dzieci bardzo dobrze rozwiązany. Można go po prostu wysypać piaskiem. Będzie bardzo wygodny, a przez oddzielenie go od trawnika jest szansa, że piasek "się" nie rozniesie po ogrodzie i do domu. Chociaż z drugiej strony, zabrudzi się od liści, gałązek itd....
Widziałam na różnych placach zabaw podłoże gumowe - takie jakby kwadraty z pianki. Nie mam pojęcia jak to się nazywa. Podobno drogie, ale bardzo fajne i bezpieczne. A może po prostu sztuczną trawą wyłożyć?

Rozumiem, że wolicie linie faliste niż proste, tak?

A wracając do gleby - mam nadzieję, że przekopaliście ten czarnoziem z ziemią macierzystą. Toszka - która jest tu największym ekspertem w pielęgnacji ogrodu, zawsze bardzo to podkreśla: warstwy ziemi muszą być ze sobą przemieszane, bo inaczej prawidłowe procesy nie mogą zafunkcjonować.
W tą "świętą trójcę" o której pisałam wyżej zaopatrz się obficie przed rozpoczęciem nasadzeń.
kasia_w 09:38, 14 wrz 2016

gArtur napisał(a)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
A ile cm to takie minimum na rabtę?

Na rabacie szerokiej na 50 cm zmieścisz np. żywopłot z cisów kolumnowych.
Na rabacie szerokiej na 1 m zmieścisz żywopłot tujowy- uwaga cięty w pionie, oraz jakieś małe roślinki/byliny na podsadzenie.
Na rabacie 1,5 m zmieścisz żywopłot tujowy/cisowy- cięty w pionie, jakieś średnie piętro i może może coś z przodu.
To, co podaję to są normy "na ścisk", dla małych ogrodód. W takich warunkach trzeba regularnie przycinać i nawadniać rośliny.
Od lat kombinuję z wąskimi rabatami. 1,5 m szerokości to minimum dla stworzenia w miarę przyzwoitej rabaty.

Tak jak pisze Makadamia- grunt to oddzielić się skutecznie od sąsiadów- po latach przesadzania i myślenia, w końcu doszłam do oczywistości- szczelny płot, do tego żywopłot cięty (najwęższy to cisowy, grabowy), do tego drzewa niewielkie które ponad ten żywopłot będą wystawały- umbry, graby kolumnowe, nigra/pissardi szczepiona, niewielkie klony itp.