zawitka
08:46, 29 paź 2016

Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14205
Kiszka mazurska to flaki wieprzowe wypełnione ziemniakami startymi----5 kg ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie tak żeby wiórki ziemniaków były jak najmniejsze.Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę--- kiełbaskę ,boczek wędzony, może też być mięsko usmażone lub jak ktoś ma gotowane 3 jaja całe ja dodaję włoszczyznę startą na grubej tarce,będzie lżejsza,sól pieprz majeranek .Jeżeli ciasto ziemniaczane jest gęste a tak jest jak się ściera w robotach to dodaję mąki 2-3 łyżki i mleko tak żeby ciasto bylo jak na placki ziemniaczane nawet ciut rzadsze.Na koniec dodaję oleju tak ze 2-4 łyżki .Musicie wziąć pod uwagę jakie są ziemniaki jak mają dużo wody w sobie to wtedy ciasto będzie rzadsze i mniej mleka Takim Farszem napełniam kiszki albo ręcznie łyżką albo maszynką do mięsa bez nożyka i sitka ale z długą wkładką.Jeżeli ktoś nie lubi zapachu kiszek lub ich nie może kupić to taki farsz wlewam do dobrze natłuszczonej blaszki i jedno i drugie piekę w piekarniku dotąd jak się upiecze .Sprawdzam otwieram piekarniki próbuję nie może być smaku surowych ziemniaków
Kiełbaskę ,boczek i jarzyny podsmażam na oleju.Smacznego !!!! Polecam --pychotka
Kiełbaskę ,boczek i jarzyny podsmażam na oleju.Smacznego !!!! Polecam --pychotka
