Magleska wiesz drzewo odpada niechcem przy samym domu drzewek wykopalam z tad hortki bo za duze juz byly chcem cos do wysokosci kolan i zqwsze tu mam tulipany a na bialo to i mnie bierze ale z przodu domu od brameczki
Do półcienia - zawilce jesienne, hacone, hortensje, bodziszki, świecznice ciemne ładnie by tło robiły, hosty, tawułki, paprocie, serduszki, wyższe bergenie, przywrotnik też dałby może radę, turzyca Ice Dance, jarzmianki u mnie lepiej w półcieniu rosną, brunery ... sporo jest roślin do półcienia.
Kocimiętkę tą niską miałam w półcieniu. Mniej kwitła ale rosła. Jak chcesz róże to sprawdź może połączenie z przywrotnikiem. Ładnie na żółto kwitnie (nie wiem czy ten kolor lubisz) i fajnie z różami wygląda. Do tego może żurawki... Zawilce też mogą dobrze się prezentować. Tylko róże muszą mieć choć trochę słońca. Ciemne odmiany mogłyby się tu ładnie prezentować.
Wlasnie te bicze mnie denerwuja wyrastaja ponad miare, przejsc nie mozna.
Jezeli o ta rabate co posadzic. Jaka szer ma ta rabata, z czego ten źywoplot malenki.
Posadz cos na pniu ze dwa krzaki i reszte trawy wyzsze poza kolana mulinie, stipy, jezowki, mozna ladna rabatke zrobic pomysl dajemy propozycje maluj kolorem.