Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Schab dojrzewający

zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 19:46, 11 gru 2016 , edytowany o 20:37, 11 gru 2016
Schab cały myjemy suszymy lekko ściereczką.

Na blat wysypujemy cukier tyle żeby dobrze z każdej strony obtoczyć go tym cukrem z każdej strony ,z boków też .Kładziemy do suchego pojemnika i do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy myjemy miskę i schab pod bieżącą wodą.

Suszymy.

Powtarzamy to samo z solą .

Po wyjęciu z soli myjemy lekko suszymy i obtaczamy w przyprawach i też na 24 do lodówki. Wyjmujemy już nie myjemy a wkładamy go do pończochy lub do siatki i wisi w przewiewnym i suchym miejscu 10 dni.

Jest pyszny Zyczę smacznego.

Dodam z praktyki ja kupuje schab nie duży i nie gruby i trzymam nie 24 godz a 12 nie jest taki słony lepiej się wysusza .
Gardenarium
Img 0144 001

Dołączył: 09 lip 2010
Skąd: Okolice Warszawy
Posty: 71298
Dodany 08:53, 16 gru 2016
Znałam trochę inny przepis i dłużej to trwało, czas wypróbować krótszy Dziękuję.
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 09:49, 17 gru 2016


Te wędliny nie są dojrzewające a peklowane i wędzone .Teraz je lekko sparzę i będą luks
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 09:49, 17 gru 2016
Basilikum
P1110454

Dołączył: 14 cze 2015
Skąd: Bawaria
Posty: 18830
Dodany 09:47, 03 sty 2017
zrobilam z baraniny i dobre wyszlo. Troche cenkie te kawalki miesa u nas bylyale zjedlismy juz jeden kawal ze smakiem
dziekuje za przepis
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
miko200

Dołączył: 15 sty 2017
Posty: 4
Dodany 20:19, 15 sty 2017
A muszę coś takiego wypróbować
____________________
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 12:04, 09 kwi 2017


Schabiki dla Rodziny
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 09:45, 25 lis 2018 , edytowany o 09:45, 25 lis 2018
A teraz robię wędliny w szynkowaeze.Pierwsze koty za płoty nie bardzo się udało.Chyba za dłogo gotowałam


Może ktoś ma dobre przepisy i praktyczne wskazówki
zawitka
Hydrangeas

Dołączył: 18 lut 2012
Skąd: koło Warszawy
Posty: 11916
Dodany 09:37, 27 lis 2018 , edytowany o 09:49, 27 lis 2018
Nigdy nie upiekłam ani nie ugotowałam dobrego wilgotnego schabu środkowegi i chyba nareszcie mam dobry przepis----to schab gotowany. Jest pyszny wilgotny cały ugotowany /chodzi o środek.Robiłam go pierwszy raz ale narrrreszcie się udał .następnym razem dodam więcej czosnku i przypraw bo ciut za mało dałam na 1,5 kg,ale praktyka czyni miszcza ha ha Pozdrawiam i polecam ten sposób.


Tak jak nigdy nie zrobiłam dobrego ciasta drożdzowego ani makowca .Nie wiem co robię nie tak ale się nie poddaję

A może ktoś ma taki przepis na drożdzowe?????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies