Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Schab dojrzewający

Pokaż wątki Pokaż posty

Schab dojrzewający

zawitka 19:46, 11 gru 2016


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033
Schab cały myjemy suszymy lekko ściereczką.

Na blat wysypujemy cukier tyle żeby dobrze z każdej strony obtoczyć go tym cukrem z każdej strony ,z boków też .Kładziemy do suchego pojemnika i do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy myjemy miskę i schab pod bieżącą wodą.

Suszymy.

Powtarzamy to samo z solą .

Po wyjęciu z soli myjemy lekko suszymy i obtaczamy w przyprawach i też na 24 do lodówki. Wyjmujemy już nie myjemy a wkładamy go do pończochy lub do siatki i wisi w przewiewnym i suchym miejscu 10 dni.

Jest pyszny Zyczę smacznego.

Dodam z praktyki ja kupuje schab nie duży i nie gruby i trzymam nie 24 godz a 12 nie jest taki słony lepiej się wysusza .
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
Gardenarium 08:53, 16 gru 2016


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Znałam trochę inny przepis i dłużej to trwało, czas wypróbować krótszy Dziękuję.
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
zawitka 09:49, 17 gru 2016


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033


Te wędliny nie są dojrzewające a peklowane i wędzone .Teraz je lekko sparzę i będą luks
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
zawitka 09:49, 17 gru 2016


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
Basilikum 09:47, 03 sty 2017


Dołączył: 14 cze 2015
Posty: 21729
zrobilam z baraniny i dobre wyszlo. Troche cenkie te kawalki miesa u nas bylyale zjedlismy juz jeden kawal ze smakiem
dziekuje za przepis
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
miko200 20:19, 15 sty 2017

Dołączył: 15 sty 2017
Posty: 4
A muszę coś takiego wypróbować
____________________
zawitka 12:04, 09 kwi 2017


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033


Schabiki dla Rodziny
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
zawitka 09:41, 25 lis 2018


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033
https://smaker.pl/przepis-domowa-wedlina-kruchy-schab-gotowany-10-minut,159https://smaker.pl/przepis-domowa-wedlina-kruchy-schab-gotowany-10-minut,159318,kulinarneprzygody.html318,kulinarneprzygody.html

Te przepisy od Hani /Zywopłotki cisowe/
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
zawitka 09:45, 25 lis 2018


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033
A teraz robię wędliny w szynkowaeze.Pierwsze koty za płoty nie bardzo się udało.Chyba za dłogo gotowałam


Może ktoś ma dobre przepisy i praktyczne wskazówki
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
zawitka 09:37, 27 lis 2018


Dołączył: 18 lut 2012
Posty: 14033
Nigdy nie upiekłam ani nie ugotowałam dobrego wilgotnego schabu środkowegi i chyba nareszcie mam dobry przepis----to schab gotowany. Jest pyszny wilgotny cały ugotowany /chodzi o środek.Robiłam go pierwszy raz ale narrrreszcie się udał .następnym razem dodam więcej czosnku i przypraw bo ciut za mało dałam na 1,5 kg,ale praktyka czyni miszcza ha ha Pozdrawiam i polecam ten sposób.


Tak jak nigdy nie zrobiłam dobrego ciasta drożdzowego ani makowca .Nie wiem co robię nie tak ale się nie poddaję

A może ktoś ma taki przepis na drożdzowe?????
____________________
Połowa działki - czyli mam powoli dość cz. II** Część I
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies