Anetko skarbie doczekasz moich lat tez bęziesz miała nadmiar energii czasowy ,na czas wszystko na czas
Dzień bez wyjścia do ludzi dniem straconym ,a tam taki przyystojny pan mnie oprowadza po tej cześci sklepu ha ha
Słuchajcie
Od jakiegoś czasu zaczęłam interesować się ekologiczną uprawą ogrodu i warzywnika. Mam zamiar w tym roku zrobić małe doświadczenie i stosować jedynie naturalne środki ochrony, robione samodzielnie na bazie naturalnych składników
No i tak sobie dzisiaj "skakałam" po internecie i znalazłam takie coś Na pewno to wypróbuję
"Nawóz z drożdży (niefermentowany) - przepis
Przygotuj kostkę drożdży piekarskich i ciepłą wodę (najlepiej deszczówkę).
Proporcje: 100 g drożdży na 10 litrów wody.
Pokruszone drożdże wrzuć do wiadra, zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na ok. godzinę. Gdy drożdże się rozpuszczą, a roztwór osiągnie temperaturę pokojową, można nim podlewać rośliny. Odżywkę stosujemy dwa razy w miesiącu (najlepiej na wiosnę i późnym latem). Efekty widoczne są po kilku tygodniach.
Drożdże zawierają wiele ważnych dla roślin składników, w tym węglowodany, witaminy z grupy B i żelazo. Stosowanie nawozu drożdżowego:
- korzystnie wpływa na system korzeniowy, ułatwia ukorzenianie się sadzonek
- chroni korzenie przed atakiem wielu szkodliwych drobnoustrojów
- przyspiesza wzrost roślin, zwiększa ich bujność.
Drożdże wykorzystuje się również w celu ochrony roślin (m.in. ogórków, pomidorów, truskawek) przed chorobami grzybowymi (m.in. szarą pleśnią).
Służą temu opryski:
- pół kostki drożdży rozpuszczamy w 0,5 litra ciepłego, tłustego mleka, roztwór następnie rozcieńczamy w 10 litrach wody."
I co Wy na to? Stosował ktoś z Was już coś podobnego???
Koliberku gdzie ta wiosna ja się pytam ?
Z ekologicznych zastosowań do ogrodu przetestowałam roztwór octu jako oprysk na mszyce, a także oprysk czosnkiem No i jako nawóz przefermentowaną pokrzywę