Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona przestrzeń

Zielona przestrzeń

koliber 09:52, 29 mar 2018

Aurelllia napisał(a)
Koliberku gdzie ta wiosna ja się pytam ?
Z ekologicznych zastosowań do ogrodu przetestowałam roztwór octu jako oprysk na mszyce, a także oprysk czosnkiem No i jako nawóz przefermentowaną pokrzywę

Aurelko, ja to pytanie to sobie zadaję kilka razy dziennie Sfiksować można

Ocet mam zamiar zastosować na chwasty w kamykach na drodze dojazdowej, bo od tego dłubania to mnie palce zawsze potem okropnie bolały

Z pokrzywą w tamtym roku trochę przesadziłam i niechcący bardziej zaszkodziłam niż pomogłam Ale roślinki wyszły na prostą, co prawda niektóre z wielkim trudem, ale jednak Jednakże postanowiłam się nie poddawać i w tym roku też będzie pokrzywa Ale już według przepisu stosowana

Pytania:
1. W jakich proporcjach robiłaś roztwór octu?
2. Jak robiłaś roztwór czosnku?

koliber 09:53, 29 mar 2018

mamuska1980 napisał(a)
Koliberku ja jeszcze drożdży nie stosowałam w warzywniku, ale chętnie wypróbuje zobaczymy czy się sprawdzą

Mnie również ciekawość zżera

Się okaże
Aurelllia 09:59, 29 mar 2018

koliber napisał(a)

Aurelko, ja to pytanie to sobie zadaję kilka razy dziennie Sfiksować można

Ocet mam zamiar zastosować na chwasty w kamykach na drodze dojazdowej, bo od tego dłubania to mnie palce zawsze potem okropnie bolały

Z pokrzywą w tamtym roku trochę przesadziłam i niechcący bardziej zaszkodziłam niż pomogłam Ale roślinki wyszły na prostą, co prawda niektóre z wielkim trudem, ale jednak Jednakże postanowiłam się nie poddawać i w tym roku też będzie pokrzywa Ale już według przepisu stosowana

Pytania:
1. W jakich proporcjach robiłaś roztwór octu?
2. Jak robiłaś roztwór czosnku?

Pół szklanki octu na 1 litr wody
A czosnek to parę ząbków rozgniatałam, mieliłam, zalewałam wodą, trochę to odstało, żeby czosnek dobrze się z wodą połączył
Aurelllia 10:02, 29 mar 2018

Sprawdziłam w notatkach swoich - ten czosnek zalewałam 1 litrem wody i potem to jeszcze trzeba rozcieńczyć, bo za bardzo stężony jest
koliber 10:09, 29 mar 2018

Aurelllia napisał(a)
Sprawdziłam w notatkach swoich - ten czosnek zalewałam 1 litrem wody i potem to jeszcze trzeba rozcieńczyć, bo za bardzo stężony jest

Ok

A w jakich proporcjach rozcieńczyć?

Sorry, że tak pytam, ale po mojej przygodzie z pokrzywą wolę dopytać
BKosimkArt 11:03, 29 mar 2018

ciekawy ten przepis z drożdżami, wypróbuję bo jakoś ta chemia mnie odrzuca cały czas... ostatnio widziałam też artykuł, nie pamiętam gdzie, na temat utrzymania trawnika bez chemii ani żadnych nawozów... da się to zrobić, oczywiście on nie będzie taki jak spod igły, ale czasem się zastanawiam po co taki miałby być?? taki idealny że prawie sztuczny...
SlonecznyOgrod 11:08, 29 mar 2018

sierotka napisał(a)

Anetko skarbie doczekasz moich lat tez bęziesz miała nadmiar energii czasowy ,na czas wszystko na czas
Dzień bez wyjścia do ludzi dniem straconym ,a tam taki przyystojny pan mnie oprowadza po tej cześci sklepu ha ha

Hahaha dobre
To gdzie ten sklep mówisz?
koliber 11:17, 29 mar 2018

BKosimkArt napisał(a)
ciekawy ten przepis z drożdżami, wypróbuję bo jakoś ta chemia mnie odrzuca cały czas... ostatnio widziałam też artykuł, nie pamiętam gdzie, na temat utrzymania trawnika bez chemii ani żadnych nawozów... da się to zrobić, oczywiście on nie będzie taki jak spod igły, ale czasem się zastanawiam po co taki miałby być?? taki idealny że prawie sztuczny...

Dokładnie Basiu też czasem myślę podobnie jak Ty w kwestii trawnika Może dlatego, że jakoś ciężko mi go doprowadzić do porządku, a to zawsze jakieś wytłumaczenie jest

Do mnie również chemia niespecjalnie przemawia, ale wiem, że są sytuacje, gdzie jednak jej trochę potrzeba

Jak by Ci się przypomniało gdzie czytałaś o trawniku to daj znać
koliber 12:15, 29 mar 2018

Nie ogarniam dzisiejszej pogody

Jeszcze nie tak dawno padał deszcz, a teraz mam piękne słoneczko i porywisty wiatr
BKosimkArt 12:41, 29 mar 2018

Znalazłam... zakręcona ja!