Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek

Mój ogródek

patrycja 18:27, 12 maj 2018

Mam problem z różą Wedding Piano.
Zdaje się , że wypuszcza dziczki ale nie jestem pewna.

I do tego pod każdą różą mam MROWISKO jak się ich pozbyć.
Wedding Piano

Ta gałązka wydaje mi się ,że to dziczka, słaba, cienka i blada w porównaniu do innych

Wypuszcza z dala od głównego pędu ale gdy nią poruszam to ciągnę cały krzaczek

Tu z kolei też jest cienka gałązka.

patrycja 18:33, 12 maj 2018

Przycięte niżej mają pączki

A te przycięte wyżej mają słabe

zoja 18:48, 12 maj 2018

Na rozach zna sie Kasya
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=1233#post_2
Popros zeby zerknela do Ciebie /podaj nr strony/ moze cos poradzi.
frezja 18:51, 12 maj 2018

Na mrówki dobry jest sposób z rozsypaniem sody oczyszczonej w miejscu ich pobytu.
Anda 19:29, 12 maj 2018

Patrycjo, to wyglada mocno jak dziczek, masz racje Odkop rekoma (zeby nie uszkodzic kory) ta czesc ziemi az do miejsca z ktorego wyrastaja te galazki. Wez sobie latarke, gdyby bylo za ciemno. W takich dziurach to naprawde pomaga Gdyby ziemia byla mocno twarda, to mocno podlej roze. Sprawdz, czy galazki wyrastaja ponizej miejsca szczepienia, tego zgrubienia. Przy pierwszej galazce jestem tego pewna, przy drugiej prawie. Urwij te galazki, najlepiej z pietka. Nie obcinaj, bo odrosnie mocniejsza.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:33, 12 maj 2018

Na mrowki uzywam proszek do sypania lub podlewania firmy Naturen. Pomaga.
Kiedys mialam jakis inny srodek firmy Celaflor. Tez byl skuteczny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
patrycja 11:48, 13 maj 2018

zoja napisał(a)
Na rozach zna sie Kasya
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=1233#post_2
Popros zeby zerknela do Ciebie /podaj nr strony/ moze cos poradzi.

Dzięki bardzo, o niej nie wiedziałam i pomoc poprosiłam Ewę- Andę
patrycja 11:50, 13 maj 2018

frezja napisał(a)
Na mrówki dobry jest sposób z rozsypaniem sody oczyszczonej w miejscu ich pobytu.

Poszukałam sodę i już posypałam

Oby pomogło

Dziękuję
patrycja 12:00, 13 maj 2018

Anda napisał(a)
Patrycjo, to wyglada mocno jak dziczek, masz racje Odkop rekoma (zeby nie uszkodzic kory) ta czesc ziemi az do miejsca z ktorego wyrastaja te galazki. Wez sobie latarke, gdyby bylo za ciemno. W takich dziurach to naprawde pomaga Gdyby ziemia byla mocno twarda, to mocno podlej roze. Sprawdz, czy galazki wyrastaja ponizej miejsca szczepienia, tego zgrubienia. Przy pierwszej galazce jestem tego pewna, przy drugiej prawie. Urwij te galazki, najlepiej z pietka. Nie obcinaj, bo odrosnie mocniejsza.

Odkopałam i się okazało, że mam 3 dziczki. Ten na ostatnim zdjęciu to też dziczek. Wszystko na to wskazuje że on juz był od zeszłego roku a ja w tym roku go przycięłam i wypuścił wiotkie pędy.

I teraz tego wszystkiego się pozbędę
Kasia_CS 12:12, 13 maj 2018

No i fajnie, pozbyłaś się intruzow ja tez miałam taką pnącą różę NN, która rosła jak wariatka, najpierw kilka kwiatków pokazała, a potem chyba zdziczała- rosła jak szalona, ale kwiatów null.. jesienią zastąpiła ją Jasmina