Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

Katkak 08:17, 28 sty 2017

Szpaki są cudne. W zeszlm roku zalegly się u mnie w budce . I wcale nie zauwazylam, żeby specjalnie uszczuplily mi ilosc borowek, czy aronii. Ale jak to się mówi: dobry złodziej nie kradnie u siebie .
dana1s 08:45, 28 sty 2017

Kasiu u mnie co rok zasiedlają budki i mają małe, czasami dwa razy w sezonie.
Są to bardzo piękne ptaki

dana1s 08:57, 28 sty 2017

Dzisiaj znów mróz -12, ale prognozy bardzo optymistycznie pokazują w przyszłym tygodniu +9
Taka prognoza bardzo mi się podoba i mam nadzieję, że się sprawdzi

Zima w tym roku jest zachwycająca, praktycznie non stop świeci słońce i niebo jest błękitne. Jednak już bardzo mi się chce wiosny.
Chcę się wyżyć ogrodowo
Popracować tak, że na drugi dzień nie będę mogła się ruszać, ale będę szczęśliwa i spełniona.
Chcę już poczuć powiew świeżości i pobiegać w ciepłym deszczu.
Ale mnie poniosło...

Na miły dzień zostawiam Wam trochę upragnionej wiosny

Basilikum 09:02, 28 sty 2017

dana1s napisał(a)
Kasiu u mnie co rok zasiedlają budki i mają małe, czasami dwa razy w sezonie.
Są to bardzo piękne ptaki

ale cudna ta fotka

ach mi tez sie teskni za wosna. Juz bym jakies nozyce zlapala i cos pociachala. U nas slonka dzis nie ma i narazie -5 czyli za zimno na ciachanie
dana1s 09:05, 28 sty 2017

Mimo, że bieli już mamy dosyć tęsknię za taką bielą

[img ]
dana1s 09:10, 28 sty 2017

Basilikum napisał(a)

ale cudna ta fotka

ach mi tez sie teskni za wosna. Juz bym jakies nozyce zlapala i cos pociachala. U nas slonka dzis nie ma i narazie -5 czyli za zimno na ciachanie

Uwielbiam je podglądać

Też mnie nosi, segreguję nasiona, przeglądam katalogi, wrzucam rośliny do koszyka, a tam dalej śnieg
U mnie znów wielki błękit i spory mróz.
Ale już wolę to niż depresyjną, burą szmatę zamiast nieba.
Na osłodę ...śnieg w wiosennym wydaniu

pestka56 14:15, 28 sty 2017

"Moje" kosy to starzy lokatorzy domu i ogrodu. Mam w zanadrzu kilka opowieści, ale zachowam na swój wątek

Przylaszczki cudne. Szkoda tylko, że w sumie trudno się ich kwitnienia doczekać. Pod linkiem od Gosiek znalazłam taką informację: Zazwyczaj przylaszczki dają samosiew, często nasiona roznoszone są też przez mrówki. Nasiona powinno się wysiewać zaraz po zbiorze do doniczek i przyprószyć piaskiem. Doniczki powinno się zagłębić w ziemi. W pierwszym roku rozwijają się tylko 2 podstawowe listki, w drugim i trzecim pojawiają się pozostałe i roślina staje się
mocniejsza. Od trzeciego roku rośliny można rozsadzać. Od czwartego do piątego roku pojawiają się pierwsze kwiaty, a w kolejnych latach możemy cieszyć się rośliną w pełnej okazałości. Roślinę powinno się przesadzać jak najrzadziej, ponieważ źle to znosi. Dorosłe okazy przylaszczek dożywają 25 lat.

I link dla Ciebie o Ballerinie:
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/ballerina-2/
nawigatorka 15:20, 28 sty 2017

U nas dziś budki na nowo po czyszczeniu zawieszone
Gosiek33 15:36, 28 sty 2017

pestka56 napisał(a)
"Moje" kosy to starzy lokatorzy domu i ogrodu. Mam w zanadrzu kilka opowieści, ale zachowam na swój wątek

Przylaszczki cudne. Szkoda tylko, że w sumie trudno się ich kwitnienia doczekać. Pod linkiem od Gosiek znalazłam taką informację: Zazwyczaj przylaszczki dają samosiew, często nasiona roznoszone są też przez mrówki. Nasiona powinno się wysiewać zaraz po zbiorze do doniczek i przyprószyć piaskiem. Doniczki powinno się zagłębić w ziemi. W pierwszym roku rozwijają się tylko 2 podstawowe listki, w drugim i trzecim pojawiają się pozostałe i roślina staje się
mocniejsza. Od trzeciego roku rośliny można rozsadzać. Od czwartego do piątego roku pojawiają się pierwsze kwiaty, a w kolejnych latach możemy cieszyć się rośliną w pełnej okazałości. Roślinę powinno się przesadzać jak najrzadziej, ponieważ źle to znosi. Dorosłe okazy przylaszczek dożywają 25 lat.

Mam zatem szansę, że w końcu się rozrosną
dana1s 16:33, 28 sty 2017

pestka56 napisał(a)

Kasiu czekam zatem na wątek

Moje przylaszczki były przesadzane nie raz i kwitły co roku od momentu posadzenia. Rozsiały się i mam kilka już dorodnych kępek.
Jeszcze mnie nigdy nie zawiodły.

Dziękuję za link w sprawie róży.
Właśnie dlatego ją kupiłam, bo mi bardzo przypomina multiflorę. Jest niezwykle plenna, kwitła cały sezon.
Jest cudna

Tu owocki multiflory z gościem