Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

anka_ 16:42, 26 sty 2017

A co to za roślinka na fotce wyżej (zacytowanej przez Danusię)? Jakaś irga, głóg, a może różyczka?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
dana1s 16:51, 26 sty 2017

pestka56 napisał(a)

Nie masz za co przepraszać i wcale nie uważam wpisu za radykalny. Każda z nas ma jakieś doświadczenia i znakomicie, że możemy się nimi wymieniać.

Też miałam problemy z sarnami, łosiami, zające na porządku dziennym. Raz przegalopował mi na skos przez ogród mały tabun koni, 11 sztuk. Dziki są też, ale na szczęście jeszcze nie weszły do ogrodu, chociaż chodzą blisko.
Teraz na szczęście mam już prawie cały ogród zamknięty. Nie ma furtek i bramy, ale widać okoliczne dzikusy nie zauważyły

Co racja to racja, każda z nas wypróbowała coś na własnej skórze, a raczej na własnym ogrodzie

Lubię naturę i wszystko co żyje, ale wolę podglądać na to z daleka i polować jedyne z aparatem w dłoni.
Muszę w jakiś skuteczny sposób zapanować nad dziką zwierzyną
Potem będzie z górki

dana1s 16:59, 26 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

A my z pewnością znajdziemy inspiracje tutaj no i nasycimy się energią

Zapraszam serdecznie
Póki co na wspominki, ale wkrótce zaczniemy wstawiać nowe doniesienia z ogrodu .
Miło mi będzie energetyzować moich gości

dana1s 17:05, 26 sty 2017

anka_ napisał(a)
A co to za roślinka na fotce wyżej (zacytowanej przez Danusię)? Jakaś irga, głóg, a może różyczka?

To ognik w zimowej odsłonie

Mainzer Fastnacht

pestka56 19:03, 26 sty 2017

A ja póki co podłapuję twoje krzewy (głównie) i umieszczam w odpowiednich tablicach na moim pintereście
Makao_J 19:05, 26 sty 2017

dana1s napisał(a)

Mainzer Fastnacht

Inaczej Blue Moon. Właśnie zastanawiałam się nad nią.
pestka56 19:14, 26 sty 2017

Tym razem dość niewiele informacji
http://www.roses.webhost.pl/2008/06/blue-moon/

Mieszaniec herbatni, hodowli Tantau z roku 1965. Bardziej jest chyba znany pod nazwa *Mainzer Fastnacht* rozpowszechniona jest również inna nazwa - *Sissi*. Kwiaty bladoliliowe o pięknym zapachu i szlachetnym kształcie ale nie do końca wypełnione i niezbyt trwałe.
Sam krzew wyrasta do 70 cm wysokości ale jest delikatny, wymaga opieki i starannego okrywania na zimę. Podatny jest na choroby. Łatwo zamiera. Jednakże mimo tych wad powinno znaleźć się dla niego miejsce w każdym ogrodzie i to nie ze względu na kolor kwiatów ale ze wzgłedu na ich szlachetny kształt i korzenny, wyborny zapach.
Pochodzenie: Sterling Silver x siewka
AngelikaX 19:52, 26 sty 2017

Piękny kolor ma ta róża co Ania zacytowała
dana1s 20:06, 26 sty 2017

pestka56 napisał(a)
A ja póki co podłapuję twoje krzewy (głównie) i umieszczam w odpowiednich tablicach na moim pintereście

Może się komuś przydadzą te moje zdjęcia
Krzewy szczególnie biało kwitnące to moja miłość
Bardzo lubię różę Multiflorę, cudnie pachnie i wabi owady

dana1s 20:09, 26 sty 2017

Makao_J napisał(a)

Inaczej Blue Moon. Właśnie zastanawiałam się nad nią.

Bardzo ją lubię, ale trochę zmarniała po przesadzaniu , mam nadzieję że w tym roku się odrodzi. Pachnie obłędnie

Tu Flammentanz, niestety z nami nie poszła...

Bardzo plenna, nie powtarza