Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 14:12, 07 kwi 2017

Moniu, W tej chwili, po ukazaniu się środkowego listka przesadzasz do większego pojemnika, raczej pojedynczo. Nic nie uszczykujesz, sadzisz aż pod te dwa pierwsze listki, czyli głęboko. Podlewasz umiarkowanie, w zależności od potrzeby.

Uszczykiwanie musisz robic dopiero jak wysadzisz rozsadę na miejsce stałe.
Między łodyga główna a liśćmi zaczną wychodzić kolejne pędy. Nazywamy je wilkami, i tych należy się pozbyć. Chyba, że chcesz mieć busz. Koktajlowe też częściowo redukujemy, ale zostawiamy te najsilniejsze pędy.

Po dwóch tygodniach od pikowania, możemy rozsadę lekko zasilić. A potem na miejscu stałym zasilamy co 2 tygodnie
mikina34 14:42, 07 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Moniu, W tej chwili, po ukazaniu się środkowego listka przesadzasz do większego pojemnika, raczej pojedynczo. Nic nie uszczykujesz, sadzisz aż pod te dwa pierwsze listki, czyli głęboko. Podlewasz umiarkowanie, w zależności od potrzeby.

Haniu, siałam pomidorki do pojemniczków po jogurcie, każdy osobno, czyli jak się ukaże trzeci listek to wtedy do większych (po dużym jogurcie ) czy tak?
I jak już będzie ciepło (po 15 maja) to wtedy do gruntu i wtedy to zasilanie, czy już teraz po przesadzeniu do większych pojemników?
hanka_andrus 15:29, 07 kwi 2017

Dopiero jak posadzisz do gruntu zasilasz po upływie gdzieś około dwóch tygodni.Muszą się rozrosnąć.

Tak w tej chwili z mniejszych przesadzasz do większych pojemników.

A tak z ciekawości zapytam, czy planujesz je w gruncie przykrywać? W początkowej fazie, raczej wskazane. A potem , w zależności od pogody. Mam nadzieje, że będzie słoneczne lato.
mikina34 15:52, 07 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Dopiero jak posadzisz do gruntu zasilasz po upływie gdzieś około dwóch tygodni.Muszą się rozrosnąć.

Tak w tej chwili z mniejszych przesadzasz do większych pojemników.

A tak z ciekawości zapytam, czy planujesz je w gruncie przykrywać? W początkowej fazie, raczej wskazane. A potem , w zależności od pogody. Mam nadzieje, że będzie słoneczne lato.

Haniu,
kupiłam nasionka Koralika, Maskotki, Yelow Pear i Betalux (ostatnie zgodnie z Twoją sugestią, że dadzą rade w gruncie ). chcę je potem wysadzić do gruntu, a właściwie to do takich podwyższonych rabat (skrzynki po owocach). Jak rozumiem mam je przykrywać? To mój pierwszy raz więc jestem całkiem zielona , wiem tyle co podczytam i podpytam na forum
gobasia 15:58, 07 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Jesteś niemożliwa, ale dziękuję! Każdy zajączek u mnie będzie wygłaskany i wycałowany. Niech no ja go tylko dorwę!

kogo,listonosza/
zbigniew_gazda 16:15, 07 kwi 2017

O pogodzie nie piszę bo wszyscy mamy to samo. Czekam na fotki zajączka.
hanka_andrus 16:25, 07 kwi 2017

Basiu, listonosz od biedy. też mógłby być za zajączka.
hanka_andrus 16:36, 07 kwi 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
O pogodzie nie piszę bo wszyscy mamy to samo. Czekam na fotki zajączka.

Wszystko w swoim czasie! Cos te zajączki namnożyły się tej wiosny!

Zbyszku, okrywasz swoją pannę piwoniową? Moja jest zagrzebana w słomie. Luźno, co prawda, ale zawsze trochę. Pąki kwiatowe ma, mam nadzieję, że uchowa je do rozkwitu. Tobie tez życzę pięknego kwitnienia.
hanka_andrus 16:48, 07 kwi 2017

Od Pomorza po Ustrzyki, i Od Suwałk aż po Śląsk,
słychać wkoło jakieś krzyki: kiedy zima pójdzie stąd?
Ona jednak ciągle straszy, każe chować w szalik nos,
nie rozzuwać się z kamaszy, taki ogrodnika los!
Wiosna walczy z nią o lepsze, kwiatki sypie tu i tam,
Ale pełny koszyk kwiecia, da po świętach, mówię Wam!

Piotr_ 16:57, 07 kwi 2017

A tu kwieciście, odp ci na pytanie pozdrawiam
A rymowanka cudna lubie je czytać